Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Να αφεθεί ελεύθερος»

Ανακοινώσεις και καταγγελίες από μαζικούς φορείς της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ.-

Πληθαίνουν διαρκώς οι ανακοινώσεις ελληνικών μαζικών φορέων, που ενώνουν τις φωνές τους σε διαμαρτυρία για τη διαδικασία παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων 15 Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η απόφαση αυτή, τονίζουν, γίνεται κατ' απαίτηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και ουσιαστικά αποτελεί «τιμωρία» της πρώην γιουγκοσλαβικής ηγεσίας για την αντίστασή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ - καταγγέλλει «το διάταγμα για την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης του Μιλόσεβιτς και διαμαρτύρεται για την έκδοσή του από τη χώρα».

Με κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΚΠΜΕΝ) «Ο Στέφενσων» και η Συντονιστική Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά - ΠΑΜΕ καταγγέλλουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα «την οργή και την αγανάκτηση της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού του Πειραιά», την ψήφιση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του διατάγματος για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Τα σωματεία τονίζουν πως «η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας γίνεται, ενώ τα στρατεύματα κατοχής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών παροτρύνουν και αξιοποιούν την εγκληματική δράση του UCK σε βάρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με στόχο τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής για να δημιουργήσουν το άλλοθι του νέου κύκλου πολεμικής επέμβασης των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΝΑΤΟ, με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης», και, καταλήγοντας, απαιτούν «να μην προσαχθεί σε δίκη - παρωδία ο Μιλόσεβιτς και άλλοι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, γιατί υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας τους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), με ανακοίνωση που τιτλοφορεί «Οχι Στις Διώξεις Στη Γιουγκοσλαβία», χαρακτηρίζει ως «πρόκληση στα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα των λαών» την απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παραπέμψει τον Μιλόσεβιτς και άλλους 15 αξιωματούχους στο Δικαστήριο της Χάγης. «Αξιώνουμε και απαιτούμε να μην παραπεμφθούν στη Χάγη οι Γιουγκοσλάβοι πολίτες». Η ΠΟΛ τονίζει ότι «οι εκβιασμοί των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν», ενώ υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπόλογοι και υπόδικοι στη συνείδηση των λαών είναι... οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεταίροι τους». Με δελτίο Τύπου της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρει πως «είναι καθαρό σε όλους μας ότι (οι εξελίξεις αυτές προκύπτουν) κατόπιν απαίτησης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, γιατί (η πρώην γιουγκοσλαβική ηγεσία) αντιστάθηκε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αλήθεια, πόσο κωμικοτραγικό είναι οι πραγματικοί εγκληματίες που βομβάρδιζαν και σκότωναν αμάχους στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας να θέλουν να δικάσουν τον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, γιατί υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της χώρας του και αντιστάθηκε στη βαρβαρότητά τους». Η Ομοσπονδία ζητά «να αφεθεί ελεύθερος τώρα» ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔΓ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία της, αναφέρει πως «οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δολοφόνοι του γιουγκοσλάβικου λαού βιάζονται να δικάσουν τον Μιλόσεβιτς και άλλους 15 πολίτες της ΟΔΓ για να δείξουν τι παθαίνουν όσοι αντιστέκονται στα αποκρουστικά σχέδιά τους», και καλεί τον ελληνικό λαό «να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά του Μιλόσεβιτς, να απαλλαγούν από το ΝΑΤΟ τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί και να μην σταλούν άλλοι στα Σκόπια, και να αφεθούν οι λαοί να ρυθμίσουν μόνοι τους τις διαφορές τους».

Ακόμη, το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά «Η Ενότητα», με ανακοίνωσή του, «εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας να παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους φονιάδες των λαών του πλανήτη και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας που πρόσφατα αιματοκύλησαν και συνεχίζουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ζητεί «έστω και την τελευταία στιγμή να διαισθανθούν (οι τωρινοί κυβερνήτες της Γιουγκοσλαβίας) την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι του Λαού τους που ήταν ο μόνος χαμένος στην όλη υπόθεση, να σκεφτούν την Ιστορία τους και να αναθεωρήσουν την απόφαση της Ντροπής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ