Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σείεται η γης απ' την οργή

«Να φύγουμε από τα Κατεχόμενα, να γυρίσουμε στους εαυτούς μας».

Στιλέτο στην καρδιά του θηρίου, προσπάθησαν να μπήξουν πάνω από 20.000 Ισραηλινοί Εβραίοι και Αραβες. Ενάντια στη γενοκτονία που διαπράττει η χώρα τους, ξεκινώντας το απόγευμα του Σαββάτου, από την πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν, με κατεύθυνση το υπουργείο Αμύνης, απαίτησαν με μία φωνή την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των φιλειρηνικών διαδηλώσεων, όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'aretz, παρούσες και μαχητικές ήταν οι χήρες στρατιωτών και αξιωματικών του ισραηλινού στρατού. Η ομάδα των «γυναικών με τα μαύρα» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ράγια Ρότεμ, ο σύζυγος της οποίας, αλεξιπτωτιστής Αρικ Κολάν σκοτώθηκε κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, σε ηλικία μόλις 30 χρόνων. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της οργάνωσης, η οποία συμμετείχε, μάλιστα, με ένα πανό που έγραφε «Φτάνει Πια» και, όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μία σημαντική δομική αλλαγή της φύσης του φιλειρηνικού κινήματος εντός του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο αναβρασμός στις αραβικές χώρες συνεχίζεται και γιγαντώνεται και αρχίζει να στρέφεται πια με σαφή μηνύματα, τόσο, φυσικά, κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και της πολιτικής της απραξίας των ηγεσιών των χωρών τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 3.000.000 Μαροκινοί, όπως σημειώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, «καλωσόρισαν θερμά» τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έφθασε χθες στο Μαρόκο. «Θάνατος στον Σαρόν» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ήχησαν στο Ραμπάτ του Μαρόκου.

Οργή στο μουσουλμανικό κόσμο

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι
Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι
Περίπου 1.500.000 πήραν μέρος στη μεγαλύτερη διαδήλωση, που έγινε ποτέ στο Σουδάν. Το κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ πλημμύρισε από Σουδανούς, που εξέφρασαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους, καίγοντας ομοιώματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Σαρόν, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οι στρατιωτικές αρχές του Χαρτούμ καλούν όσους θέλουν εθελοντικά να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Στην Ιορδανία, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές σε στρατόπεδο προσφύγων, στα προάστια του Αμμάν, ενώ δακρυγόνα έπεσαν κοντά σε σχολείο, προκαλώντας πανικό στους μικρούς μαθητές.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε μία ακόμη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, αλλά και στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, που στήριξαν την απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν για σταμάτημα της παραγωγής του πετρελαίου, στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, ενώ στο Λίβανο, περίπου 200 παιδιά, ζωσμένα με ψεύτικα εκρηκτικά, ηγήθηκαν πορείας χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, που δήλωσαν ότι θα επιτίθενται σε πρεσβείες και θα προβούν σε αεροπειρατείες, αν πάθει κακό ο Αραφάτ. Τέλος, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Μπαχρέιν, όταν χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, διαδήλωση που έχει γίνει πια καθημερινότητα για τους κατοίκους του λιλιπούτειου κράτους.

Στην Ινδονησία, τη χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, χιλιάδες προσφέρθηκαν ως εθελοντές για να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ». Ταυτόχρονα, μεγάλες αντιισραηλινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Τζακάρτα και τη Σουραμπάγια, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ινδονησίας. Ανάλογου μεγέθους και περιεχομένου διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Η Ευρώπη βρυχάται

Στην Ιταλία, στην πρωτεύουσα Ρώμη, πάνω από 50.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό. Συμμετείχαν και χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η διαδήλωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν απέσυραν τη συμμετοχή τους, την τελευταία στιγμή, τα συνδικάτα και κάποιες οργανώσεις της, που δέχτηκαν ισχυρή πίεση από την εκεί εβραϊκή κοινότητα. Χιλιάδες διαδήλωσαν, επίσης, στη Γένοβα, στο Μιλάνο, στην Μπολόνια και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Στην πλατεία της Βαστίλλης, κατέφθασαν δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι, που συμμετείχαν σε διαδήλωση για την Παλαιστίνη, μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα 50 αριστερών οργανώσεων και συμμετείχαν πολλοί Παλαιστίνιοι και Αραβες. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Στην Ισπανία, δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν κυρίως στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στη Σεβίλλη, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας των Βάσκων. Σε χιλιάδες μετριούνται οι διαδηλωτές, που πήραν μέρος σε διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη, που έγιναν στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στη Βέρνη της Ελβετίας, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, στη Δανία όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια και οι συλλήψεις, στις Βρυξέλλες του Βελγίου που πέρασε από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου έμεινε περίπου μια ώρα και κατέληξε στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ καταχειροκροτήθηκε η παρουσία και ο χαιρετισμός της «Ενωσης Προοδευτικών Εβραίων Βελγίου», στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Αγκυρα της Τουρκίας.

Στα πέρατα της Γης

Χιλιάδες Αυστραλοί και Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα, εξέφρασαν στους δρόμους του Σίδνεϊ την οργή τους για τα γεγονότα στα Κατεχόμενα, όπου σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν στην Αστυνομία. Στις 19 Απρίλη αναμένεται μια τεράστια διαδήλωση, με συμμετοχή από την ευρύτερη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, που θα γίνει στην ίδια πόλη.

Την επομένη ακριβώς, στις 20 Απρίλη, θα διαδηλώσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι Αμερικανοί, στη μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζεται εδώ και καιρό με αίτημα «Σταματήστε τον πόλεμο». Πάντως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συγκεντρώσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στην Οτάβα του Καναδά.

Στη Βραζιλία στο Σάο Πάολο και στο Σαντιάγο της Χιλής, πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ