Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μπους καλύπτει και ενθαρρύνει το Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Απόλυτα ικανοποιημένος», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος από την «πρόοδο της ισραηλινής αποχώρησης», αν και επί του πρακτέου δεν έχει γίνει τίποτε. Ο Τζορτζ Μπους επικέντρωσε όλη του την πίεση προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αφού ο Αριέλ Σαρόν «είναι άνθρωπος της ειρήνης». Την ίδια στιγμή, ο εγκλωβισμένος Αραφάτ στη Ραμάλα δεχόταν τον Ιορδανό ΥΠΕΞ, ενώ ο ισραηλινός και αραβικός Τύπος συμφωνούσαν σε ένα σημείο: η αποστολή Πάουελ απέτυχε.

Μπορεί ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση να μην έχει γίνει και να υπάρχει, μόνο, η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας ότι «εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί», όμως, ο Μπους είναι «πολύ ικανοποιημένος». Μετά από την ενημέρωση που του έκανε ο Κόλιν Πάουελ, παρουσία του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ και της συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι «το Ισραήλ τηρεί το χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεσμεύτηκε και η ιστορία αποδεικνύει ότι ανταποκρίθηκαν στο αμερικανικό αίτημα».

«Τώρα είναι η σειρά του Γιάσερ Αραφάτ να κάνει πράξη την καταδίκη της τρομοκρατίας», κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμώντας, μάλιστα, ότι ο «Αριέλ Σαρόν επιθυμεί βαθιά την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές του». Επιπλέον, έκρινε ως απόλυτα δικαιολογημένη τη διατήρηση του στρατιωτικού κλοιού στο προεδρικό Μέγαρο στη Ραμάλα και στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, αφού «μέσα σε αυτά υπάρχουν ορισμένοι δολοφόνοι που είναι κατανοητό ότι πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν».

Οπως έγινε γνωστό, ο Κόλιν Πάουελ θα επιστρέψει στην περιοχή τις επόμενες 2 ή 3 εβδομάδες ενώ την επόμενη βδομάδα ίσως σπεύσει ο διευθυντής της CIA. Προς το παρόν, στο Κάιρο μετέβη ο βοηθός ΥΠΕΞ, Γουίλιαμ Μπερνς, για να αναλάβει τα «ηνία» των συνομιλιών.

Σαν να έγινε σεισμός...

Associated Press

Σαν να έγινε σεισμός...
Μετά από τις συνεχιζόμενες αμερικανικές προκλητικές δηλώσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να νιώθει πιεσμένη. Ο Σαρόν θρασύτατα εξέφραζε την ελπίδα ότι «οι Παλαιστίνιοι τελικά θα ενταχτούν στο συνασπισμό της ειρήνης, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κλπ.». Ο ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες παραδεχόταν ότι «η περιοδεία Πάουελ δεν έληξε τόσο ενθαρρυντικά» και εκτιμούσε ότι η «κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη».

Οσο για τον υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες» και τόνιζε ότι «θα πρέπει να διευθετηθεί κάπως το θέμα των δολοφόνων του υπουργού Τουρισμού Ρεαβάμ Ζεεβί, που έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Αραφάτ και των ενόπλων στο Ναό της Γέννησης», καταλήγοντας ότι όσο δεν παραδίδονται «δεν μπορεί να φύγει ο στρατός».

Πολλά τα σενάρια, έντονη ανησυχία

Ο Αραφάτ, χτες, είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ στη Ραμάλα. Ο Μαρουάν Μουάσχερ συνοδευόταν από τον προσωπικό γιατρό του Παλαιστινίου ηγέτη, που τον εξέτασε επί αρκετή ώρα, και αποφάνθηκε ότι η κατάστασή του είναι καλή. Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Εντούτοις, ενδεικτικό είναι το κλίμα στον αραβικό Τύπο, που σύσσωμος εκτιμά ως «παταγώδη αποτυχία» την αποστολή Πάουελ και ότι «η Ουάσινγκτον έδωσε πράσινο φως στο Ισραήλ». Στην εκτίμηση της αποτυχίας συγκλίνει και ο ισραηλινός Τύπος που προβλέπει «κλιμάκωση της βίας».

Μεταφέρουν κομμάτια από το πτώμα ενός μικρού παιδιού, που βρέθηκε στα χαλάσματα

Associated Press

Μεταφέρουν κομμάτια από το πτώμα ενός μικρού παιδιού, που βρέθηκε στα χαλάσματα
Για τους διεθνείς αναλυτές, η αποστολή έφερε στην Ουάσινγκτον τα αποτελέσματα που προσπαθούσε να αποφύγει, δηλαδή να εμπλακεί σε μια κατάσταση που δεν έχει ορατή διέξοδο. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις που επιθυμούσε μέχρις ότου οι δύο αντίπαλες πλευρές «βαρεθούν να σκοτώνονται».

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο, υποστηρίζουν, ότι το αίτημα Πάουελ και Σαρόν, για «πράξεις κατά της τρομοκρατίας» εκ μέρους του Γιάσερ Αραφάτ είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Πρακτικά δε γίνεται γιατί δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, πλέον, της Π. Αρχής που να μπορεί να το πράξει, κάτι που αναγνώρισε ο Πάουελ γι' αυτό και πρότεινε «άμεση βοήθειας από την CIA». Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Αραφάτ, όπως και παλαιότερα, θα πρέπει να πείσει τις παλαιστινιακές οργανώσεις, με πρώτη τη «Φατάχ», και το λαό του ότι αξίζει τον κόπο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Ακόμη και να ήθελε, εκτιμάται ως αδύνατο να συμβεί, αφού δεν υπάρχει ολική στρατιωτική αποχώρηση ούτε συγκεκριμένη πολιτική προοπτική.

Αξιωματούχος της «Φατάχ», που δεν κατονομάζεται, δήλωνε στο BBC, ότι «αν τελικά αποχωρήσει από το εσωτερικό των πόλεων ο ισραηλινός στρατός θα καλλιεργηθεί μια ψευδαίσθηση διακυβέρνησης και η Π. Αρχή θα κληθεί να χορεύει στο ρυθμό του Σαρόν ή να παρουσιάζεται και πάλι ως αιτία του κακού». Από την πλευρά της, η ισραηλινή «Μααρίβ» εκτιμά ότι «ο Σαρόν μοιάζει διατεθειμένος να περιμένει με την απειλή των όπλων την ανάδειξη μιας νέας παλαιστινιακής ηγεσίας. Γνωρίζει, όμως, καλά, όπως και όλοι, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Γι' αυτό, μάλλον, ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να παρουσιάσει ως μοναδική λύση τη μόνιμη στρατιωτική κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ