Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανατροπή καθεστώτων και επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα εγκληματικά σχέδια εξαπόλυσης είτε ενός νέου πολέμου έναντι του Ιράκ ή μίας «εκ των έσω» ανατροπής του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν συζήτησαν το Σαββατοκύριακο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο ράντσο του τελευταίου στο Κρόφορντ του Τέξας.

Σε δηλώσεις που έκαναν μετά το πέρας της συνάντησής τους οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν ούτε τις διαθέσεις, ούτε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και άλλων πολυεθνικών. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, ο Μπλερ είπε πως θα υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση κατά του «απεχθούς ιρακινού καθεστώτος», καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να «αντιμετωπίσουν τρομοκρατικά καθεστώτα με χρήση στρατιωτικής βίας». Ο δε Μπλερ είπε επί λέξει:«Εάν είναι απαραίτητο, η δράση αυτή θα πρέπει να είναι στρατιωτική. Εάν πάλι είναι απαραίτητο και αναγκαίο, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνει και ανατροπή καθεστώτος», είπε ο Μπλερ αναφερόμενος όχι μόνον στο Ιράκ, αλλά και σε όλα τα άλλα... (θεωρούμενα από ΗΠΑ - Βρετανία) «τρομοκρατικά κράτη»! Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με πρώτον τον Κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν που κάλεσε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ και άλλων χωρών σημειώνοντας πως «οι διεθνείς διενέξεις δεν μπορεί να λυθούν με τη βία».

Πηγές προσκείμενες στους δύο ηγέτες, τις οποίες επικαλέστηκε χτεσινό ρεπορτάζ των Τάιμς του Λονδίνου, αναφέρουν ότι η επίθεση κατά του Ιράκ είναι βέβαιη «αλλά όχι πριν κλείσει ο χρόνος». Οι Μπλερ και Μπους μελέτησαν ένα σχέδιο τριών φάσεων με στόχο την ανατροπή του ιρακινού ηγέτη. Πρώτον, θα χρειαστεί να «αναδημιουργηθεί» μία συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει τις γειτονικές με το Ιράκ αραβικές χώρες και οι οποίες «θα πρέπει να πειστούν» ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να ανατραπεί... Ακολούθως θα αναληφθεί στρατιωτική δράση σε βάρος της Βαγδάτης και τέλος θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν (εάν πετύχουν την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν) ένα φιλο-αμερικανοβρετανικό καθεστώς που θα μπορεί να διοικήσει το Ιράκ κατά τα συμφέροντα Λονδίνου - Ουάσιγκτον...

Μέχρις ότου τα σχέδια μπουν σε πρακτική εφαρμογή, το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις πιέσεις του έναντι της Βαγδάτης. Χτες, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε το Ιράκ ότι «μπερδεύει την πολιτική με τα βάσανα του λαού» με αφορμή την απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν να σταματήσει για 30 μέρες τις εξαγωγές πετρελαίου, που εντάσσονται στο σχέδιο «Πετρέλαιο για Βοήθεια» του ΟΗΕ, ως μέτρο πίεσης έναντι του πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ