Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Υγρός τάφος ξανά για μετανάστες και πρόσφυγες η Μεσόγειος

Αλλη μια τραγωδία, από τις πολλές που μετατρέπουν και τις ελληνικές θάλασσες σε υγρό τάφο για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, σημειώθηκε χτες ανοιχτά της Πύλου. Από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους, στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι (γίνεται λόγος ακόμα και για 750), μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ανασυρθεί 79 σoροί, διασώθηκαν 106 και είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Το αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα» φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν διασωθέντες, ο αριθμός όσων βρίσκονταν μέσα στο σκάφος φέρεται να έφτανε τους 400, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για σχεδόν διπλάσιους, αφού οι επιβάτες κρέμονταν σαν τα «τσαμπιά», ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός στα αμπάρια, όπου φέρεται να βρίσκονταν οι γυναίκες με τα παιδιά. Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.

Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν και μετά την επίσημη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφεται ότι το αλιευτικό με τους εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους, να κρέμονται κυριολεκτικά, είχε εντοπιστεί από το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή προχτές!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λιμενικό το πρωί της Τρίτης γύρω στις 11, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης της Frontex ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που δόθηκε στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ. Στις 2 μ.μ. υπήρξε επικοινωνία και στις 3.35 μ.μ. εντοπίστηκε στη θάλασσα. Επί ώρες λοιπόν το αλιευτικό έπλεε και η εικόνα που είχαν οι ελληνικές αρχές για την επικινδυνότητα ήταν προφανής, αν και σύμφωνα με το Λιμενικό κατά τις επικοινωνίες, οι χειριστές του ασύρματου δεν ζητούσαν συνδρομή, αλλά «να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ιταλία». Το ναυάγιο έγινε στις 2.05 τα ξημερώματα της Τετάρτης, δηλαδή περίπου 12 ώρες μετά τον εντοπισμό του αλιευτικού από το Λιμενικό...

Αγνωστο υπό ποιες συνθήκες, το πλοίο ανετράπη ανοιχτά της Πύλου, περίπου 47 - 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της πόλης, σε τεράστιο βάθος. Από εκείνη την ώρα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης των επιζώντων, με τους διασωθέντες να μεταφέρονται μέχρι το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου προσωρινά διέμειναν στον χώρο των αποθηκών του Λιμενικού Ταμείου.

Την ίδια ώρα, και ενώ σε ισχύ βρίσκονται τα παζάρια για το νέο, ακόμα πιο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε νέες τραγωδίες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έδινε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στη Λιβύη βρίσκονται πάνω από 600.000 μετανάστες, αποτέλεσμα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη χώρα, όπως και στην υποσαχάρια Αφρική. Πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αναχαιτιστεί στη θάλασσα και οδηγηθεί πίσω στη Λιβύη από την αρχή της χρονιάς, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς χάθηκαν στη Μεσόγειο 441 άνθρωποι. Κατά τον ΔΟΜ, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι στη Μεσόγειο. Κατά την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 54.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές, από τους οποίους πάνω από 22.000 αναχώρησαν από τη Λιβύη.

  • Στο μεταξύ, ιστιοφόρο με 80 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες από τους Καλούς Λιμένες, από όπου περισυνελέγησαν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ