Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλεργία

Γνωστοί αντικομμουνιστές των ερτζιανών και των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου στάζουν χολή με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση του δήμου Αθηναίων να επιβάλει πρόστιμο στο Κόμμα για ...«αυθαίρετη ρίψη φυλλαδίων». «Να τελειώνει η ανοχή στο ΚΚΕ», «κόβει» ο ένας, «να ελεγχθεί το κόμμα Σκρουτζ Μακ Ντακ», «ράβει» ο άλλος, επαναφέροντας αισχρές συκοφαντίες περί μη ελέγχου των οικονομικών του ΚΚΕ από το κράτος. Είναι τέτοια η πώρωσή τους, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν ότι το κατάπτυστο πρόστιμο στο ΚΚΕ αφορά προεκλογικά φυλλάδια (!) που βρέθηκαν διάσπαρτα σε σημεία της πόλης. Οπως προκύπτει μάλιστα από το ...κατηγορητήριο, οι υπηρεσίες του δήμου «πιστοποίησαν» μέσα σε μια ώρα πεταμένα φυλλάδια του ΚΚΕ σε 70 διαφορετικά σημεία και έκοψαν 70 διαφορετικά πρόστιμα! Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρώτα πάρθηκε η (πολιτική) απόφαση για το πρόστιμο και στη συνέχεια «χτίστηκαν» τα «πειστήρια», με αστειότητες που δεν αντέχουν σε καμία λογική. Πολύ περισσότερο που οι πολυκατοικίες της Αθήνας είναι γεμάτες από φυλλάδια υποψηφίων της ΝΔ, αλλά κανένα πρόστιμο δεν επιβλήθηκε στο κόμμα που στηρίζει τη δημοτική πλειοψηφία. Η προσπάθεια λοιπόν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, να βάλουν εμπόδια στο προεκλογικό του άνοιγμα, πέφτει με κρότο στο κενό. Αλλωστε, η δημοτική αρχή είχε δείξει και στο παρελθόν την «αλλεργία» της, όταν έμπαινε μπροστά για να εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος για τις διαδηλώσεις, σπάζοντας και τότε τα μούτρα της...

Τα κομπιούτερ

«Συζητήσαμε και συναποφασίσαμε τα κόμματα κάποια πράγματα. Φτάσαμε στη Βουλή με ένα πόρισμα. Αυτό που βλέπαμε είναι πως συμφωνούσαμε στο 90% των πραγμάτων. Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχωρίσει αποδείχτηκε και στη Θράκη. Ερχεται και καταθέτει ένα δικό του πόρισμα. Παίρνω λοιπόν το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της ΝΔ για τη Θράκη και τα βάζω στο word, στο κομπιούτερ, και έχει μία σύγκριση κειμένων, και διαπιστώνω πως πάνω από το 85% είναι το ίδιο κείμενο!». Αυτά έλεγε την Τρίτη ο Θ. Ρουσόπουλος, στέλεχος της ΝΔ, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκαναν ότι μαλλιοτραβιούνται για το ποιος νοιάζεται περισσότερο για τη μειονότητα, με την οποία και οι δύο παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. «Τα κομπιούτερ κι οι αριθμοί», όμως, λένε ότι (και) στην περίπτωση της Θράκης τα προγράμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι «γραμμένα» από το ίδιο χέρι, αυτό του κεφαλαίου και των σχεδιασμών του για τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και αμερικανοΝΑΤΟικό κόμβο. Σχέδια που βάζουν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους συνολικά τον λαό της περιοχής, και τη μειονότητα στο «στόχαστρο» διαφόρων μηχανισμών. Μόνο το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτά τα σχέδια, γι' αυτό και θέλει τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και μέσα σ' αυτόν τη μειονότητα γέφυρα φιλίας με τους άλλους λαούς, όχι έρμαιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και όσων τους υπηρετούν.

Ψιλά γράμματα

Αρχίζουν και πάλι ενόψει των νέων ανατιμήσεων και της απόσυρσης των όποιων «μέτρων στήριξης» για την Ενέργεια οι αναλύσεις για τις «παγίδες» στους λογαριασμούς του ρεύματος, για τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια, για τα «sos που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές» κ.λπ. Ολα αυτά δηλαδή που προετοιμάζουν τον λαό για βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας τους επόμενους μήνες, ελέω των «πράσινων μπίζνες». Ηδη από χτες καταγράφεται αύξηση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, καθώς αυξάνεται η ζήτηση εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ από τον ερχόμενο Οκτώβρη επανέρχεται και το τσεκούρι της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που το 2022 εκτόξευσε στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος διαλύοντας τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα «ψιλά γράμματα» βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχαν από την πρώτη στιγμή της «απελευθέρωσης» και τη θέσπιση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναβάθμισε στη συνέχεια με την πολιτική της η ΝΔ. Υπάρχουν στις επιδοτήσεις των «πράσινων» projects που ιεραρχούνται ψηλά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το «ευαγγέλιο» όλων των αστικών κομμάτων. Σε όλα εκείνα δηλαδή που αναγκάζουν τον λαό εν έτει 2023 να μετράει με τα λεπτά πόση ώρα ανάβει το φως και το θερμοσίφωνο. Μόνοι τους λοιπόν οι «επενδυτές της Ενέργειας» με τις πλάτες των κομμάτων τους και τα «ψιλά γράμματά» τους και όλοι μας οι εργαζόμενοι στον αγώνα για φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό, με το ΚΚΕ σταθερά μπροστά!

Ρημαδιό

Στα 203 κτίρια των εγκαταστάσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει να γίνει προσεισμικός έλεγχος εδώ και 20 χρόνια, δηλαδή από το 2003! Αυτό το αποκαλυπτικό στοιχείο δόθηκε προχθές στη συνέντευξη Τύπου για τις υποδομές του ΑΠΘ, την οποία παραχώρησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιδρύματος και την καταγράψαμε αναλυτικά στον «Ριζοσπάστη». Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, οι ανάγκες για τη συντήρηση των κτιρίων ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ετησίως, όμως εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις δεν δίνεται ούτε το 10%. «Λεφτά υπάρχουν» όμως π.χ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ή για «εκσυγχρονισμούς» στη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε τα πανεπιστήμια να προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, την ώρα που φοιτητές και καθηγητές κάνουν μάθημα σε ασυντήρητα, ενδεχομένως και επικίνδυνα κτίρια. Να λοιπόν ποιοι είναι οι «νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ», η «ενίσχυση της ποιότητας και της λειτουργικότητάς τους» που υποσχέθηκε η ΝΔ με τον κατάπτυστο νέο νόμο - πλαίσιο, αλλά και τα αντίστοιχα παχιά λόγια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που άφησαν τα κτίρια ρημαδιό, χωρίς καν αντισεισμικό έλεγχο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1849 Στο πλαίσιο των γενικότερων επαναστατικών ζυμώσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, οι εργάτες της Λυών εξεγείρονται, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με μονάδες του στρατού.

1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.

1933 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η δίκη της Πανυπαλληλικής Επιτροπής με την κατηγορία ότι υποκινούσε τους υπαλλήλους να λύσουν τα ζητήματά τους με απεργία και πως επεδίωκε με τις κινητοποιήσεις αυτές να ανατρέψει το καθεστώς. Η δίκη ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στους υπαλλήλους.

1942 Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.

1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί. Την ίδια μέρα τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ χτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό Βαλτέτσι Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας του βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).

1944 Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού) με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1954 Ιδρύεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει 53 εθνικές ομοσπονδίες - μέλη.

1960 Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές, πραγματοποιούνται στο Τόκιο της Ιαπωνίας κατά της υπογραφής Συνθήκης Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, μία φοιτήτρια πέφτει νεκρή ενώ εκατοντάδες τραυματίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, ωστόσο η Συνθήκη δεν ματαιώθηκε.

1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1964 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1977 Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ κερδίζει τις πρώτες εκλογές στην Ισπανία μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο.

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ