Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διακοπή των εργασιών στο φωτοβολταϊκό πάρκο με απόφαση του δικαστηρίου

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής

Μια πρώτη νίκη κατέκτησαν οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης στον αγώνα που δίνουν, μαζί με φορείς και σωματεία της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση του γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου που περικυκλώνει το χωριό τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης εξέδωσε προχθές απόφαση διακοπής των εργασιών μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 5 Ιουλίου, ενώ επίκειται και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το γιγάντιο φωτοβολταϊκό πάρκο που ξεπερνά τα 700 στρέμματα θα απλωθεί σε εκτάσεις που ανήκουν κυρίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μάη, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης η αστυνομία πραγματοποίησε επίθεση ενάντια σε κατοίκους και μέλη φορέων και συνδικάτων προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της «πράσινης επένδυσης», με συλλήψεις και προσαγωγές, ενώ σε βάρος των 6 συλληφθέντων η εταιρεία κατέθεσε μήνυση με τις κατηγορίες της παράνομης βίας, της παρακώλυσης έργου και της αντίστασης κατά της αρχής.

Ακολούθησε μεγάλο συλλαλητήριο στην Κοζάνη την 1ηΙούνη, στο οποίο ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας έστειλε ηχηρό μήνυμα ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών και στην καταστολή.

«Η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, για παύση εργασιών στο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλαμιά, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων», σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς τους, της μαχητικότητάς τους και της αλληλεγγύης που δέχτηκαν από σωματεία και φορείς. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και μαχητικής συγκέντρωσης που οργάνωσαν μαζί με άλλες επιτροπές αγώνα και αγκαλιάστηκε από τον λαό.

Ερχεται να προστεθεί σε ανάλογες νίκες στο παρελθόν, όπως της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Σιάτιστας, που έβαλε φρένο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Μπούρινο. Τα παραδείγματα αυτά μας δείχνουν τον δρόμο, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ο χρόνος που κερδήθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και φίλοι του μέσα στους μαζικούς φορείς, όπου συμμετέχουν, θα δώσουν τη μάχη για να σωθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας».

Κινητοποίηση ενάντια στα αιολικά στο Ασκιο

Στο μεταξύ, το Παράρτημα Εορδαίας - Αμυνταίου - Φλώρινας - Καστοριάς του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) καλεί όλους τους συνταξιούχους και τον λαό της περιοχής να πάρει μέρος στη συμβολική διαμαρτυρία που θα γίνει στα υψώματα του Ασκιου, στον χώρο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν άμεσα άλλες 12 ανεμογεννήτριες το Σάββατο 17/6 και ώρα 10 π.μ, με αιτήματα μεταξύ άλλων να μην προχωρήσει η επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών των ΑΠΕ σε Σιάτιστα, Γαλατινή, Καλαμιά, Βέρμιο, Ξινό Νερό, Μελίτη κ.α., όπως και την απόσυρση όλων των κατηγοριών σε βάρος των συλληφθέντων στην κινητοποίηση στην Καλαμιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ