Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέα σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Με νέα σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Δίνοντας λεπτομέρειες της ατζέντας με δηλώσεις του χθες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι εργασίες σήμερα και αύριο θα βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιούλη στη Λιθουανία.

Βάζοντας σε πρώτο πλάνο την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη η «μεγάλη αντεπίθεση» του Κιέβου. «Οσο περισσότερα κέρδη έχει η Ουκρανία, τόσο ισχυρότερο θα είναι το "χέρι" της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) τόσο πιο πιθανό θα είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης και ότι πρέπει να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη», είπε. Σε κάθε περίπτωση, για το πώς εξελίσσεται η αντεπίθεση είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς, δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι σημείο καμπής στον πόλεμο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η μάζωξή τους ξεκινά σήμερα με συνεδρίαση της - υπό αμερικανική καθοδήγηση - «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με εκπροσώπηση και από πλευράς ΕΕ, σε μια πλήρη παράταξη του ευρωατλαντικού άξονα.

Από πλευράς της Ουκρανίας, ο υπουργός Αμυνας Ο. Ρέζνικοφ αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση στο έδαφος και τις «επείγουσες» ανάγκες του Κιέβου, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει σχετικά ότι αναμένει από τους «συμμάχους» να κάνουν νέες ανακοινώσεις για χορήγηση όπλων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών, εφοδίων. Μια συζήτηση που πιάνει και το ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπλευσης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάνω και σε αυτό το ζήτημα, έχουν ήδη προωθηθεί στο Κίεβο χιλιάδες τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού και οχήματα μάχης BMP, με τη «συζήτηση» να έχει ανοίξει για κάθε σύστημα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και για άρματα μάχης «Leopard».

Σε αυτό το φόντο, ο Στόλτενμπεργκ άφησε ανοιχτό να προχωρήσει η παραχώρηση και μαχητικών 4ης γενιάς (π.χ. F-16), επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην «Ομάδα Επαφής» και τονίζοντας ότι εφόσον γίνονται ήδη συζητήσεις για έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων το καλοκαίρι, αυτό ανοίγει δρόμο και για την παραχώρηση των αεροσκαφών.

Πέραν τούτου, επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση θα πιάσει και το τι μπορούν να κάνουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση Ζελένσκι μακροπρόθεσμα, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους να καταλήξουν σε ένα «πολυετές πακέτο βοήθειας» που να διασφαλίζει την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της Ουκρανίας, προκειμένου να πετύχουν «πλήρη διαλειτουργικότητα» με το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά οπλισμό, εκπαίδευση, δόγματα κ.λπ. και «να διασφαλίσουμε πως όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θα υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Για να μην επαναληφθεί η Ιστορία και για να μην μπορεί η Ρωσία να ξεκουραστεί, να επανεξοπλιστεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερχονται επικίνδυνες αποφάσεις στη ΝΑΤΟική Σύνοδο του Ιούλη

Στο μεταξύ, καθώς είναι πάντα «στον αφρό» η συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προεξόφλησε ότι στο Βίλνιους θα δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ». Επέμεινε δε πως παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, «οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη και ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος, αλλά το κύριο τώρα είναι να επικρατήσει στο πεδίο ως κυρίαρχο κράτος».

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην υπουργική Σύνοδο αυτό το διήμερο όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, θα εστιάσουν επίσης στο πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η Διάταξη Αποτροπής και Αμυνας του ΝΑΤΟ με νέα Περιφερειακά Σχέδια (Regional Plans) για την υπεράσπιση των «συμμαχικών εδαφών», με δυνάμεις - δυνατότητες και υψηλά επίπεδα ετοιμότητας. «Τα Περιφερειακά Σχέδια απαιτούν μια νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτό θα παράσχει πάνω από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, υποστηριζόμενους από σημαντική αεροπορική και ναυτική ισχύ», ανέφερε χθες ο Στόλτενμπεργκ.

Προεξόφλησε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να ιδρυθεί ένα νέο Ναυτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών (NATO Maritime Centre for the Security of Critical Undersea Infrastructure), στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στη Βρετανία. «Το Κέντρο θα αυξήσει την επίγνωσή μας για τις επικρατούσες συνθήκες στο πεδίο και θα ενισχύσει τη θαλάσσια παρουσία μας για αποτροπή και άμυνα», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Καθώς όλα αυτά χρειάζονται μέσα, όπλα και πυρομαχικά, στην υπουργική Σύνοδο, παρουσία και εκπροσώπων από Ουκρανία και ΕΕ, κανονίστηκε να γίνει μια «άτυπη συνάντηση» με στελέχη βιομηχανιών του κλάδου, «ώστε να συζητήσουν απευθείας για το πώς θα ενισχύσουν αποδοτικότερα την παραγωγή, να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί Αμυνας θα επανεξετάσουν ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή, το οποίο θα συμφωνήσουν οι αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους. Στόχος του είναι η ταχεία αντιμετώπιση των ελλείψεων στα αποθέματά μας». Ως παράδειγμα έφερε το ότι «τρέχουν» ήδη κοινές προμήθειες 1 δισ. δολαρίων για πυρομαχικά 155 χιλιοστών, τα οποία όπως είπε «καταπίνουν» (καταναλώνουν μαζικά) οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ άλλωστε παραδέχτηκε δημόσια ότι λόγω της τροφοδοσίας του Κιέβου «τα αποθέματά μας μειώνονται», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπογράφονται ήδη όλο και περισσότερα συμβόλαια, χρυσοπληρωμένα από τους λαούς. Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι εκφράζονται ήδη γκρίνιες από κράτη - μέλη, π.χ. την Ισπανία, για το γεγονός ότι στην άτυπη συνάντηση δεν κλήθηκαν βιομηχανίες τους, ώστε να αρπάξουν μερίδες από την καπιταλιστική «λεία».

Γκρίνιες εκφράζονται και για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του παζαρέματός της η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε προχώρησε ακόμα η ένταξη της Φινλανδίας. Ο Στόλτενμπεργκ έστειλε επ' αυτού μήνυμα στην Αγκυρα ότι «η Σουηδία έπραξε όσα έπρεπε», ενώ παρέπεμψε και στο γεγονός ότι αυτήν τη βδομάδα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκδοση στην Τουρκία ενός υποστηρικτή του PKK, τονίζοντας με θράσος ότι «αυτό είναι καλό για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αλλο ένα μέτωπο όπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένα τα χέρια τους, καθώς συμφωνήσαν στη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία, που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, ενώ συνοδεύεται και από τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Αγκυρας.

Τέλος, καθώς το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης ανεβαίνει, στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου θα γίνει και συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας οι υπουργοί θα συζητήσουν τις «πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας» και θα εξετάσουν τη «συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ».

Τρομακτικά σχέδια που βέβαια ξεπερνούν τον ευρωατλαντικό χώρο, καθώς ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, δίνοντας και τη μεγαλύτερη εικόνα, χαρακτήρισε την Κίνα «πρόκληση» για τα «συμφέροντα» του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι σε αντιστάθμισμα η λυκοσυμμαχία ενισχύει τις σχέσεις της με «εταίρους» της στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά με ατζέντα - φωτιά για τους λαούς(2023-07-11 00:00:00.0)
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για σχέδιο επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια(2023-07-06 00:00:00.0)
«Δεσμεύσεις ασφαλείας» για το Κίεβο συζητούν οι ηγέτες της ΕΕ(2023-06-30 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου(2023-06-02 00:00:00.0)
Νέες αποφάσεις «φωτιά» στην αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα(2023-04-06 00:00:00.0)
Προκλητικός ο γγ του ΝΑΤΟ(2015-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ