Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και ΔΕΥΑ

Αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί και διεκδικεί μέτρα για τους εργαζόμενους

Να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους και στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, με βάση τις ανάγκες και με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, απαιτεί με νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης.

Με αφορμή τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη προσωπικού, την απαγόρευση προσλήψεων και την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων εργαζομένων μέσω οκταμήνων του ΟΑΕΔ, που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις (ζήτημα για το οποίο η δημοτική αρχή Πάτρας έχει απευθυνθεί πολλές φορές στα αρμόδια υπουργεία), ο Κ. Πελετίδης επισημαίνει ότι μοναδική λύση είναι η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με βάση τις ανάγκες των δήμων.

Αναδεικνύει ότι η διαχρονική πολιτική απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ευθύνεται για την υποστελέχωσή τους και εν γένει του Δημοσίου, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες, που τις βιώνουν ο λαός και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι.

«Με αυτήν την πολιτική, η συγκεντρωμένη εμπειρία χιλιάδων εργαζομένων αντί να μεταφέρεται σε νέους εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και εκτέλεση έργων, εγκαταλείπεται. Οι έμπειροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, χάνεται ο πλούτος της γνώσης τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τονίζει.

Στέκεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, και της σημερινής, που «συνειδητά επέλεξαν τον δρόμο της κάλυψης των αναγκών των δήμων και γενικά του Δημοσίου με κακοπληρωμένη, ολιγόμηνη και χωρίς δικαιώματα εργασία» αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, βάσει των αναγκών, νομιμοποιώντας και τα απαράδεκτα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης - «ανακύκλωσης» της ανεργίας.

«Υπερασπιστές» των εργαζομένων όσοι παίρνουν μέτρα εναντίον τους

«Τους αναγκάζουν να ζουν με ψίχουλα για λίγους μήνες και μετά ξανά στην ανεργία, με τους περισσότερους να μην παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι καλοθελητές, δήθεν "υπερασπιστές" του δικαιώματός τους στη μόνιμη δουλειά, εκμεταλλεύονται την αγωνία και απελπισία αυτού του κόσμου, τάζοντας μονιμοποίηση μέσω δικαστηρίων», καταγγέλλει ο δήμαρχος Πάτρας και συνεχίζει:

«Οι ίδιοι δηλαδή που έφτιαξαν και ψήφισαν τους νόμους που απαγορεύουν τις προσλήψεις, τα νομοσχέδια ανακύκλωσης της ανεργίας, που στήριξαν την υποχρηματοδότηση των δήμων και το ξεπούλημα υπηρεσιών τους, που νομοθέτησαν την υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων, είναι οι ίδιοι, μαζί με τους μηχανισμούς τους, που σήμερα παλεύουν δήθεν για το καλό των ανέργων».

Επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Κ. Πελετίδης αναδεικνύει ότι όλες οι κυβερνήσεις, αξιοποιώντας την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση στους δήμους που δημιούργησαν, υιοθέτησαν τη στρατηγική επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων, για επέκταση της δράσης τους στις Υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα «μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες που ικανοποιούν βασικές ανάγκες του λαού, στις ΔΕΥΑ, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στην αυτεπιστασία κ.λπ., να γίνονται πεδία κερδοφορίας για τους λίγους».

Και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση, έστω και στο τέλος της θητείας της, να προκηρύξει τις θέσεις εργασίας για προσωπικό πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με μισθούς που να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό:

«Να σταματήσει πια η κοροϊδία, ο εμπαιγμός χιλιάδων ανέργων μέσα από προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης. Ο λαός έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, από δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ