Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων δύο ταχυτήτων

Κάθε μέρα που περνάει, μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντά τους. Μεγαλώνει ο αριθμός που οργίζεται και αγανακτεί. Συνειδητοποιούν πλέον ότι η πολιτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση για τις ανάγκες του λαού, δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε αυτοδύναμες, είτε ως συγκυβερνήτες τα κόμματα που τις σχημάτισαν. Είναι μια αντιλαϊκή πολιτική. Συνειδητοποιούν πλέον ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τελικά ακολούθησαν την ίδια πολιτική που κινήθηκε στις ίδιες ράγες, με παραπλάνηση και ψέματα. Με την πολιτική τους αυτή αυτό που κατάφεραν είναι το μεγάλωμα του κέρδους των λίγων σε βάρος των πολλών, με τον μόχθο αυτών των πολλών. Είναι η πολιτική του κέρδους των λίγων και εκλεκτών. Η πολιτική του κεφαλαίου.

Η επικαιρότητα είναι πλούσια από γεγονότα, τα οποία προσπαθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εργαλειοποιήσουν, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές, οπότε και διαφημίζονται ως οι «σωτήρες» των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Γίνεται αυτό; «Εμ...» δεν γίνεται. Δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε εκατοντάδες χιλιάδες λαού, που μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ξεχύθηκαν επί μέρες στους δρόμους, διεκδικώντας το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί. Και θα το κάνουμε. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Πριν το έγκλημα στα Τέμπη τι μονοπωλούσε την επικαιρότητα; Θυμάστε; Οι καλλιτέχνες. Οι εργαζόμενοι στα θεάματα, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές κ.λπ. Γιατί; Γιατί αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, υποβάθμισε τα χρόνια των σπουδών τους. Λυκειακές σπουδές, τους είπε, κάνατε. Τι κι αν τελειώσατε λύκειο και σπουδάσατε την τέχνη σας για τρία και περισσότερα χρόνια; Για εμάς, για την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι σαν να τελειώσατε το λύκειο. Ακούτε; Το λύκειο. Και για να το πιστέψετε, πάρτε και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Η κυβέρνηση των «αρίστων». Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της αέναης εκπαίδευσης.

Αυτό, όσο κι αν δεν θέλετε να το πιστέψετε, δεν συμβαίνει μόνο στους καλλιτέχνες. Δεν θα πιστέψετε πού αλλού συμβαίνει. Συμβαίνει και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ναι, καλά ακούσατε. Στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν παραγωγικές σχολές στις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτές από τις οποίες αποφοιτούν οι Υπαξιωματικοί, τα στελέχη που χειρίζονται πανάκριβα, με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού αγορασμένα, οπλικά συστήματα, τους οποίους (Υπαξιωματικούς) η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως αποφοίτους λυκείου.

Ναι, καλά ακούσατε. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους αντιμετωπίζει ως αποφοίτους λυκείου. Πώς τους αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μην αυταπατάστε και μην διερωτάστε. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ως αποφοίτους λυκείου. Πώς τους αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα; Μην αυταπατάστε και μην διερωτάστε, επίσης. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ως αποφοίτους λυκείου. Ναι, καλά ακούσατε. Ως αποφοίτους λυκείου!

Δεν το ήξεραν οι κυβερνήσεις; Το ήξεραν. Το φώναζαν δυνατά τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών. Γιατί δεν άλλαξαν τότε το status; Γιατί δεν αναβάθμισαν τα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ και να τα αναγνωρίσουν ως πτυχία αποφοίτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικού Τομέα;

Γιατί; Η απάντηση είναι μία και είναι απλή. Γιατί δεν ήθελαν. Αυτοί είναι βλέπετε οι «άριστοι», όχι οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι κι αν εισήλθαν στις παραγωγικές Σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Τι κι αν οι βάσεις των Σχολών αυτών ξεπερνούν ακόμη και πολυζήτητες σχολές Πανεπιστημιακού Τομέα; Για τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το ζήτημα αυτό, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αυτή είναι η πολιτική μιας άλλης ψευδεπίγραφης «άριστης» παιδείας που διατυμπανίζουν όλοι μαζί. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν. Θέλουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ομηρία. Να έχουν ανάγκη κάθε φορά τους κυβερνώντες.

Οχι όμως. Δεν θα τους περάσει. Η οργή των Υπαξιωματικών/Αξιωματικών αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) είναι μεγάλη. Εχουν αντιληφθεί ότι κανένας «σωτήρας» από τα κόμματα που διακυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είτε «αυτοδύναμα», είτε με στηρίγματα) δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους. Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα για την επιβίωσή τους. Πρέπει μόνοι τους να παλέψουν, να διεκδικήσουν, να κερδίσουν. Και θα κερδίσουν.

Το ΚΚΕ στεκόταν, στέκεται και θα στέκεται στο πλευρό τους, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και εκτός. Το αίτημά τους για αναβάθμιση των πτυχίων τους είναι δίκαιο και αρμόζει με τις σπουδές τους και πρέπει να γίνει δεκτό. Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Γι' αυτό στις ερχόμενες εκλογές η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με ανάδειξη περισσότερων βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή τους, θα ασκήσει περισσότερη «πίεση» μέχρι τη δικαίωση.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά

Ο «παρεξηγημένος» νόμος Κατρούγκαλου και τα αυξημένα όρια ηλικίας

Να πετάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί με πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Κατρούγκαλος στην εφημερίδα «Αυγή». Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποκρύψει και να συσκοτίσει τα πραγματικά γεγονότα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, που επί των ημερών του, το 2016, ψηφίστηκε ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοθετικό έκτρωμα, οχυρώνεται πίσω από τη γνωστή μέθοδο, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβλαψαν ...δέκα φορές περισσότερο τους συνταξιούχους. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το βολικό «μέτρημα», γιατί και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν, είναι συνυπεύθυνα για τις περικοπές στις συντάξεις και τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς διαρκώς «ο ένας έραβε και ο άλλος έκοβε»...

Ετσι, οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν τις υπογραφές και των τριών κομμάτων. Ειδικά για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

* * *

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας έγιναν και με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυξήσεις έγιναν και με τον 4093 του 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ, που μεταξύ άλλων όρισε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αυτήν την αύξηση ήρθε στη συνέχεια ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) να μονιμοποιήσει και να θωρακίσει «λύνοντας», όπως τότε ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ασφαλιστικό για 50 χρόνια.

Μάλιστα, έναν χρόνο νωρίτερα, με το 3ο μνημόνιο (που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) και τον νόμο 4336/2015, αυξήθηκαν και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (35ετία με όριο ηλικίας, 37ετία χωρίς όριο κ.λπ.). Με αυτόν τον νόμο, για τον οποίο στο άρθρο του ο Γ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να κρυφτεί ισχυριζόμενος πως «ρύθμισε απλώς εξαιρέσεις που είχαν απομείνει ορίζοντας νέες μεταβατικές περιόδους», ορίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία θα πρέπει μετά το 2021 να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή αν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 40 χρόνια Ασφάλισης να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ακόμα και σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «παρεξηγημένο» τον νόμο Κατρούγκαλου, εννοώντας προφανώς ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν κατάλαβαν την αξία του... ενώ ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος στο ίδιο άρθρο κομπορρημονεί πως «εμείς καταστήσαμε το Ασφαλιστικό βιώσιμο και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης...» και πως «εμείς παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. με μια μεταρρύθμιση που χαρακτηριζόταν από τις αρχές της ισονομίας...».

* * *

Αλλά αυτά τα πλεονάσματα για τα οποία επιχαίρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «κοινωνική δικαιοσύνη» την οποία διαφημίζει, μονιμοποίησαν τα 67 χρόνια ως γενική ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσαν τις νέες συντάξεις (μετά τις 13/5/2016) τουλάχιστον κατά 25%, κατάργησαν το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μείωσαν τις επικουρικές συντάξεις, ενταφίασαν οριστικά τη 13η και τη 14η σύνταξη, περιόρισαν την κρατική χρηματοδότηση, μείωσαν και τις συντάξεις χηρείας, ενώ απαγόρευσαν οποιαδήποτε αύξηση μέχρι το τέλος του 2022, για να αναφερθούμε μόνο σε ορισμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, για τους «παλιούς» συνταξιούχους, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, νομοθέτησαν την «προσωπική διαφορά» ως μόνιμο «κόφτη» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, προβλέποντας από τότε ότι 1 εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχοι θα στερούνται ακόμα και τις όποιες πενιχρές αυξήσεις θα δίνονταν μετά το 2022. Γεγονός που τραγικά επιβεβαιώθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους φέτος, που βλέπουν τις συντάξεις τους να παραμένουν στα Τάρταρα ακόμα και μετά από 13 χρόνια, ενώ η ακρίβεια τις λεηλατεί. Τα πλεονάσματα λοιπόν του ΕΦΚΑ έχουν πάνω τους το αίμα των συνταξιούχων και η «ισονομία» του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ο πιο σίγουρος δρόμος για τον Καιάδα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Και όμως, όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιμένει να τα υπερασπίζεται, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τίποτα.

* * *

Οπως έλεγε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας τον Ιούλη του 2015, τις ίδιες μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 3ο μνημόνιο μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έχουμε αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67. Είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχθεί κι εμείς, διότι δεν θεωρώ ότι είναι προοδευτική πολιτική η πολιτική τού να στέλνεις κάποιον με σύνταξη στα 45 και στα 50 του... Δεν είναι ορθολογικό να στέλνεις τις μητέρες 15 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη...». Αυτά για τους προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και σήμερα ισχυρίζονται ότι τα μέτρα τούς επιβλήθηκαν.


Γ.

Η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η «τρικυμία στο κρανίο»

Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Χαζ Αλ-Ντιν, Αμερικανού πολίτη αραβικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με άλλους έχουν φτιάξει τη «διαδικτυακή κολεκτίβα» (ιστοσελίδα) «Infrared». Ο συγκεκριμένος δηλώνει «μαρξιστής - λενινιστής» και όπως μας ενημερώνει εισαγωγικά η ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ, κάνει «εισοδισμό» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, κάτι που το ΚΕΚΡ το βρίσκει ενδιαφέρον και αποφάσισε να παρουσιάσει τις απόψεις του στη Ρωσία.

Ο Χαζ Αλ-Ντιν, που δηλώνει πως έχει στόχο να φέρει τις κομμουνιστικές ιδέες στο υγιές κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνει οπαδός του «πατριωτικού σοσιαλισμού» και ηγετική προσωπικότητα του κινήματος των «MAGA κομμουνιστών» στις ΗΠΑ, εκ του «Make America Great Again» («Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη»), που είναι το βασικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την «τρικυμία στο κρανίο», που κυριαρχεί στις δηλώσεις του συγκεκριμένου, «με διαφορά, το πιο σημαντικό κίνημα της εργατικής τάξης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ ήταν το κίνημα MAGA του Τραμπ» και επομένως «οι Αμερικανοί κομμουνιστές θα πρέπει να "κατέβουν στον λαό" αντί να παραμείνουν άνετα στις φούσκες τους (...)», κι αυτό γιατί «οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA είναι η πραγματική διαφωνούσα και αντι-ηγεμονική δύναμη. Αντιτίθενται στο status quo και έχουν αυθεντική βάση στον λαό».

Να θυμίσουμε πως το ΚΕΚΡ προσχώρησε στη γραμμή στήριξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με το πρόσχημα του «αντιφασισμού» και της δήθεν «σωτηρίας του λαού του Ντονμπάς». Αυτό οδήγησε στην αποχώρηση πολλών στελεχών του, όπως και της νεολαίας του. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΚΕΚΡ πραγματοποίησε συναντήσεις με Ρώσους ακροδεξιούς, της φασίζουσας οργάνωσης των «εθνικο-μπολσεβίκων» και αστούς πολιτικούς, που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτή η ...«μέντα», της συμπόρευσης με ακροδεξιές δυνάμεις, με στόχο τη «διαφώτισή» τους και την κοινή πάλη ενάντια στον «φασισμό» της άλλης πλευράς, έχει και υπερατλαντικές προεκτάσεις. Ετσι, είναι χαρακτηριστικό πως ο Χαζ Αλ-Ντιν, την ώρα που υμνεί τον Τραμπ, χαρακτηρίζει «χιτλερική» την ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι, βέβαια, γνωστό πως το ΚΚ ΗΠΑ εδώ και χρόνια ακολουθεί πολιτική «ουράς» πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι ο άλλος «πυλώνας» του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η επιλογή ανάμεσα στις δύο μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού στις ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί), ούτε βέβαια η επιλογή της μιας ή της άλλης πλευράς του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ζητούμενο είναι η αυτοτελής γραμμή του Κομμουνιστικού Κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου από ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, με τα διάφορα προσχήματα που αξιοποιούν οι αστικές τάξεις, δεν είναι απλώς μια λαθεμένη απόφαση, αλλά μια στάση που επιφέρει συνολικές ανισορροπίες και μετάλλαξη της πολιτικής γραμμής και των θεωρητικών τους θέσεων.


Α. Ξ.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org