Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον χθεσινό παγετό

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν αγρότες σε περιοχές της Μακεδονίας και του νομού Λάρισας, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε παγετός, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, αμύγδαλα κ.ά.

Οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα, αφού αναμένεται ότι δεν θα βγάλουν όλη την παραγωγή που περίμεναν, αλλά μέρος της, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και με τις χαμηλές τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων.

Ταυτόχρονα ανησυχούν για το γεγονός ότι τα έξοδά τους «τρέχουν», ενώ οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν και όταν δοθούν, αναμένεται να είναι ψίχουλα, με βάση τον κανονισμό του.

Εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησαν χθες περιοδείες στα χωριά που υπέστησαν ζημιές, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον, κάλεσαν τους αγρότες σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, καθώς επίσης να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ