Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική φιέστα, αλλά η γύμνια στην πυροπροστασία δεν κρύβεται

Την ώρα που χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς και στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος μπροστά και στη νέα αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια προεκλογικού τύπου ομιλίας που πραγματοποίησε χθες στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη. Αντίθετα, δήλωσε προκλητικά ότι η κυβέρνησή του, «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τη φετινή χρονιά, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Οι όποιοι καθαρισμοί καλύπτουν μόλις το 1-2% των δασών που πρέπει να καθαριστούν, ενώ δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος, για κανένα δάσος της χώρας. Παραμένουν δε οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Αναφερόμενος στην εργασία των πυροσβεστών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ξεχνούμε, εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απέξω, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας». Και αυτό επιβεβαιώνεται από τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική, η οποία κάνει αυτήν τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, διότι δεν καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, δεν εντάσσει το επάγγελμά τους στα ΒΑΕ, δεν καταργεί την υπερεργασία των πυροσβεστών, με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους. Επίσης, δεν καθιερώνει για τους πυροσβέστες ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής, ούτε 5ήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στον περιβόητο αριθμό «112», ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης, την οποία στο παρελθόν δυστυχώς δεν διαθέταμε». Πρόκειται για την τακτική «τρεχάτε ποδαράκια μου και γαία πυρί μιχθήτω», που επιστρατεύεται για καλυφθούν οι τεράστιες ανεπάρκειες, με τον ...πήχη να μπαίνει στο «να μην υπάρξουν απώλειες ζωών».

Συνεχίζοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης εκθείασε την «προσφορά» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», «δωρεά» του οποίου αποτελεί το Κέντρο Εκπαίδευσης, «ξεχνώντας» ότι οι ελλείψεις σε εξοπλισμό του ΠΣ είναι τεράστιες, ενώ οι περισσότερες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το προσωπικό του είναι παλιές ή ακατάλληλες.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (ΚΕΠΣ), σε χώρο παλιάς βάσης των ΗΠΑ, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ