«Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα» το σύνθημα του αγώνα χιλιάδων εργαζομένων και λαού της Πάτρας
Από τη μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία Πάτρα - Αθήνα τον περασμένο Γενάρη |
Γι' αυτό η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει βρεθεί παντού, στους δρόμους, στα δικαστήρια, στα υπουργεία, δίπλα στους συμβασιούχους εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων της «κοινωφελούς» εργασίας του ΟΑΕΔ, στάση μοναδική πανελλαδικά, στάση που ξεχωρίζει, σε αντιδιαστολή με όλους τους άλλους δημάρχους, προερχόμενους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ., οι οποίοι στηρίζουν την πολιτική «ανακύκλωσης της ανεργίας» μέσα από τα διάφορα προγράμματα ομηρίας, ενώ δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στη «καρδιά» του ζητήματος της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που εφαρμόζονται και στους δήμους, βρίσκεται η ίδια η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση, που προβλέπει συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, «τσακισμένα» δικαιώματα, 7-8 μήνες δουλειάς και στη συνέχεια πίσω στην ανεργία. Χωρίς κανένα πρόσχημα, οι ίδιες οι κυβερνήσεις ομολογούν ότι τα διάφορα προγράμματα έχουν «περιορισμένη και μη επεκτάσιμη διάρκεια» και «δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας». Αυτή ήταν η απάντηση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ στα αιτήματα του δήμου Πατρέων για προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας και επέκταση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Ο αγώνας λοιπόν που διεξάγεται στον δήμο Πατρέων έχει απέναντί του το σύνολο των αναδιαρθρώσεων με τις οποίες, από τη δεκαετία του '90, όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.) προώθησαν μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και φόρτωσαν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους, με ταυτόχρονη δραστική μείωση της κρατικής τους χρηματοδότησης, προωθώντας τη φοροεπιδρομή απέναντι στους δημότες, προτρέποντας ουσιαστικά σε αυξήσεις τελών και περαιτέρω επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος.
Αποκαλυπτικό ως προς τους νόμους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι το σκεπτικό δικαστηρίου για την έκδοση αρνητικής απόφασης σχετικά με την παραμονή μιας «φουρνιάς» συμβασιούχων στη θέση τους. Επικαλείται όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα, με τους οποίους «ξηλώθηκε το πουλόβερ» των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, απαγορεύτηκαν η πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο και η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ακόμα κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Σε αυτό το περιβάλλον, η δημοτική αρχή της Πάτρας βγαίνει μπροστά στον αγώνα για διεκδίκηση όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φορολόγηση τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της πόλης. Πρόκειται για σταθερή στόχευση, που εκφράζεται καθημερινά. Μάλιστα, τα αιτήματα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους ξεχώρισαν πρόσφατα, στη μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη στην Αθήνα, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και δεκάδες εργατικούς - λαϊκούς φορείς της πόλης.
Από τον δήμο Πατρέων, στο διάστημα από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει περίπου 3.500 εργαζόμενοι μέσω των οκταμήνων του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για προσωπικό που έπαιξε και παίζει σοβαρό ρόλο στην εξυπηρέτηση κρίσιμων αναγκών του δήμου και του λαού της Πάτρας. Καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, για τις οποίες σταθερά η δημοτική αρχή απαιτεί την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, μετά το πέρας των εν λόγω προγραμμάτων, εκατοντάδες συμβασιούχοι που εργάστηκαν στον δήμο για ένα διάστημα, σε συνεννόηση με συγκεκριμένα ακριβοπληρωμένα δικηγορικά γραφεία προσφεύγουν στα δικαστήρια διαφόρων πόλεων - καθώς στην Πάτρα οι πρωτοδίκες βγάζουν πια απορριπτικές αποφάσεις - ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά.
Τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία, με την «αβάντα» των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλων στο Δημοτικό Συμβούλιο (των κομμάτων δηλαδή οι κυβερνήσεις των οποίων ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση), έχουν στήσει μια μεγάλη «βιομηχανία» ασφαλιστικών μέτρων απέναντι στην αγωνιστική δημοτική αρχή, απαιτώντας μάλιστα αδρή πληρωμή και φτάνοντας να μαζεύουν από τους συμβασιούχους δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συμβασιούχων για μόνιμη εργασία, την αγωνία τους για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, τον φόβο της ανεργίας, το χαμήλωμα των απαιτήσεων, καλλιεργούν την αντίληψη του ατομικού δρόμου, της δικαστικής οδού που τάχα θα δώσει λύση, σε αντιπαράθεση με τη συλλογική διεκδίκηση. Μ' αυτόν τον τρόπο απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τους δρόμους του αγώνα, συμβάλλουν στην όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσά τους, καθώς χωρίζονται σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε συμβασιούχους του 2019 και σε συμβασιούχους του 2020 και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα, στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι εργαζόμενοι κερδίζουν μία ολιγόμηνη παράταση στην εργασία τους.
Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα το γεγονός ότι όταν τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις υπέρ της παραμονής των εργαζομένων στον δήμο, η μισθοδοσία και η ασφάλισή τους παύουν να είναι υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και γίνονται υποχρέωση του δήμου. Αποτέλεσμα αυτού είναι μέχρι σήμερα ο δήμος Πατρέων να έχει καταβάλει από ιδίους πόρους ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη νομοθεσία ο δήμος Πατρέων θα έπρεπε να χρηματοδοτείται ετησίως με 90 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2020 έλαβε 24 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο αθώο δεν είναι να αφαιρούνται από το «κάδρο» των ευθυνών για την κατάσταση που βιώνουν οι συμβασιούχοι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που στηρίζουν την εν λόγω πολιτική. Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η δικαιολογημένη αγανάκτηση να στραφεί ενάντια στη δημοτική αρχή της Πάτρας.
Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή όχι μόνο υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, αλλά τους στήριζε και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε όσους εργαζόμενους παρέμειναν στη θέση τους με ασφαλιστικά μέτρα, κατέβαλε και καταβάλλει από ιδίους πόρους τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές, με συνεχείς αναπροσαρμογές στον προϋπολογισμό του δήμου, κόβοντας πόρους από άλλες ανάγκες, ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται, χωρίς να επιβαρύνει με νέα φορολόγηση τους δημότες, καθώς το κράτος αρνείται να αναλάβει την πληρωμή των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο δρόμος των δικαστηρίων δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Γι' αυτό, διεκδικητικά, απαιτούμε από κάθε κυβέρνηση την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα και για όσο υπάρχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, ζητάμε την παράτασή τους, ώστε να διαρκούν τουλάχιστον ένα έτος, και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι να υπάγονται στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μετά τη λήξη του προγράμματος», δηλώνει σχετικά με το θέμα ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του δήμου Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας.
Και συνεχίζει: «Σε όλη αυτήν την προσπάθεια η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν είχε αντίπαλο μόνο τους αντεργατικούς νόμους, αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις, που ενώ πρόσκεινται στα κόμματα που ψήφισαν τους συγκεκριμένους νόμους, εμφανίζονται τώρα όψιμοι και δήθεν υποστηρικτές των εργαζομένων.
Ομως οι κύριοι αυτοί δεν ήταν παρόντες σε καμία κινητοποίηση. Ούτε στήριξαν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για "Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα", για παρατάσεις του κάθε προγράμματος, για ετήσιας διάρκειας προγράμματα, για μισθούς σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν απηύθυναν κανένα αίτημα στα κόμματά τους, που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο.
Αντίθετα, εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε το δικαίωμα των οκταμηνιτών στην εργασία, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, και από όλες παίρνουμε την ίδια αρνητική απάντηση, τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δήμο.
Ο πατραϊκός λαός έχει πείρα, γνωρίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τους αγώνες της δημοτικής αρχής, για να έχουν όλοι οι άνεργοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τη σταθερή στήριξή της στους συμβασιούχους, στους δρόμους και στις αίθουσες των δικαστηρίων».
Το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή της Πάτρας θα εντείνει τις κινητοποιήσεις της ενάντια στους αντιδραστικούς - αντεργατικούς νόμους απαγόρευσης των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δήμο, αλλά και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.