Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Μήνυμα φιλίας των λαών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή το διήμερο Ειρήνης στη Σάμο που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης το Σαββατοκύριακο 28-29 Μάη. Στις φετινές εκδηλώσεις πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρό της.

Το Σάββατο 28 Μάη πραγματοποιήθηκε η Πορεία Ειρήνης με αφετηρία το κέντρο - φυλακή προσφύγων και μεταναστών στου Ζερβού, «σύμβολο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των τραγικών αποτελεσμάτων τους για τους λαούς, αλλά και δήλωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αποφασιστικότητας του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος», όπως τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της εκκίνησης ο Κώστας Τζίχας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα της πόλης Σάμου, όπου κατέληξε η πορεία, μίλησαν η πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Ρούλα Στεφανάκη. Χαιρέτισαν η Νανά Νικολάου, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάμου, και ο Μπουρχάν Ακσακάλ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, ο οποίος απάγγειλε στα Τουρκικά απόσπασμα από το ποίημα «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ενώ στα Ελληνικά αντίστοιχο απόσπασμα απάγγειλε η λογοτέχνης Ερη Ρίτσου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ. Στις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της πορείας και της εκδήλωσης ήταν η παιδική ομάδα του «Κόκκινου Αερόστατου», που περπάτησε όλη την πορεία με σύνθημα στο πανό της «Θέλουμε Ειρήνη και όχι πόλεμο». Η μικρή Σταυρούλα Διακοδημητρίου, εκ μέρους της ομάδας, διάβασε ποίημά της για την Ειρήνη και χάρισε μια ζωγραφιά στην Επιτροπή Ειρήνης Σμύρνης. Επίσης, την ώρα της συγκέντρωσης τερμάτισαν στην πλατεία 4 ειρηνοδρόμοι που έτρεξαν τη διαδρομή Πυθαγόρειο - Βαθύ κρατώντας αντιπολεμικό πανό και στεφανώθηκαν με στεφάνια ελιάς από τους διοργανωτές.

Την Κυριακή 29 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Καρλόβασι, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών, ο αγώνας δρόμου για τη ζωή και την Ειρήνη, που φέτος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης και μέλους της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Δημήτρη Μαυρατζώτη, στα δυο χρόνια από τον θάνατό του.

Οι αθλητές ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της πόλης, διένυσαν μια πανέμορφη διαδρομή μέχρι το «Ποτάμι» Καρλοβάσου και επέστρεψαν, τερματίζοντας στο σημείο εκκίνησης, όπου τους υποδέχονταν με θερμό χειροκρότημα μέλη του κινήματος Ειρήνης και κάτοικοι της πόλης. Την εκκίνηση έδωσε με σύντομο χαιρετισμό για το αντιπολεμικό φιλειρηνικό περιεχόμενο της εκδήλωσης και αναφορά στον τιμώμενο αγωνιστή και την προσφορά του ο Τίμος Χατζηλαγός, αντιπρόεδρος της ΠΕΕ. Σε όλους τους αθλητές απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ στις τρεις πρώτες γυναίκες και στους τρεις πρώτους άνδρες απονεμήθηκαν και κύπελλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ