Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Προειδοποιεί για συνέπειες της «υστερίας» των ΗΠΑ

Επίσκεψη στη Μόσχα μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Στη Μόσχα έφτασε χτες ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «υστερική» αντίδραση στο θέμα με το «μπαλόνι» που η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέρριψε, συνδέοντάς το με κατασκοπεία σε βάρος της.

Ο Γουάνγκ έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα με το κινεζικό ΥΠΕΞ να διαμηνύει ότι «η ολιστική στρατηγική εταιρική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία βασίζεται στις αρχές του αδέσμευτου, της μη αντιπαράθεσης και της μη στοχοποίησης τρίτων μερών, κάτι το οποίο βρίσκεται εντός της εθνικής κυριαρχίας δύο ανεξάρτητων χωρών», αλλά και ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προβάλλουν απαιτήσεις έναντι ημών. Δεν δεχόμαστε ούτε πιέσεις ούτε εξαναγκασμούς».

Ο νέος γύρος ρωσοκινεζικών επαφών που σηματοδοτεί η άφιξη Γουάνγκ στη Μόσχα συνοδεύει τα νέα κοινά γυμνάσια των δύο δυνάμεων που συνεχίζουν στον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι τις 24 Φλεβάρη, μαζί με τη Νότια Αφρική, επιβεβαιώνοντας και έτσι την προτεραιότητα που δίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Σημειωτέον, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά την αυξανόμενη και ισχυρότερη σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία (...) Βλέπουμε πως εργάζονται περισσότερο μαζί, κάνουν γυμνάσια μαζί, κάνουν ναυτικές περιπολίες, αεροπορικές περιπολίες μαζί...».

Στο μεταξύ, την Κυριακή, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Γουάνγκ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «απίστευτη», «υστερική» και «παράλογη» στάση στο ζήτημα με το μπαλόνι (που πρόσφατα καταρρίφθηκε πάνω από την αμερικανική επικράτεια επειδή η Ουάσιγκτον το συνέδεσε με κατασκοπεία σε βάρος της), υποστηρίζοντας ότι η κατάρριψη «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» και «απαιτώντας επιτακτικά» από τις ΗΠΑ «να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους (...) να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο». Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα υποστούν όλες τις συνέπειες» αν κλιμακώσουν την αντιπαράθεση για το μπαλόνι και ότι η Κίνα «θα συνεχίσει μέχρι το τέλος» αν «οι ΗΠΑ επιμείνουν να εκμεταλλεύονται το θέμα».

Από τη μεριά του ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υποστήριξε ότι η είσοδος του σκάφους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν μια «ανεύθυνη πράξη, που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γουάνγκ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντάς του - όπως αναμετέδωσε και το «Bloomberg» - ότι Κίνα και ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για μια συνάντηση των ηγετών τους, ώστε να βοηθήσει «να επανέλθουν οι διμερείς ανταλλαγές στα προ της επιδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε δε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν το άνοιγμα και τη συνεργασία, να αντισταθούν στην αποσύνδεση και να συνεργαστούν για τη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού».

«Ρεαλιστική προσέγγιση» προσδοκά ο Ζελένσκι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι «για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ' αυτόν τον πόλεμο» και ότι «στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό. Ομως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», για να καταλήξει: «Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω ότι η Κίνα το γνωρίζει».

Ολα αυτά αφού ο Μπλίνκεν είχε επαναλάβει ότι το Πεκίνο εξετάζει να παράσχει όπλα στη Ρωσία, αναφερόμενος στην κατά τ' άλλα «ειλικρινή και άμεση» συνάντηση που είχε με τον Γουάνγκ. Προειδοποίησε κι αυτός για «τις συνέπειες και τα επακόλουθα» σε βάρος της Κίνας αν προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή αν τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Από κοντά και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξέφρασε ανησυχία «για το ότι το Πεκίνο εμβάθυνε τις σχέσεις του με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος (...) Κάθε ενέργεια της Κίνας που αποσκοπεί να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ανταμειφθεί η επιθετικότητα, να συνεχιστεί η σφαγή και να υπονομευθεί περισσότερο η τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αποκλίνουσες απόψεις», «αρνητικά στοιχεία» και «δυσκολίες κάθε είδους»(2024-04-27 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» των ευρύτερων αντιθέσεων ΗΠΑ - Κίνας(2024-01-16 00:00:00.0)
Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν, με φόντο κατηγορίες για κατασκοπεία(2023-02-04 00:00:00.0)
Ανησυχία σε αμερικανικά επιτελεία για την ενίσχυση του κινεζικού πολεμικού στόλου(2023-01-18 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με το βλέμμα στη διεύρυνση της επιρροής του Πεκίνου(2022-10-28 00:00:00.0)
Επαφές σε Δανία και Ισλανδία ενόψει του Αρκτικού Συμβουλίου(2021-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ