Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Η καλύτερη τιμή είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ηταν 27 Γενάρη του 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός, προελαύνοντας προς το Βερολίνο, απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς - Μπιρκενάου, αποκαλύπτοντας παράλληλα την τραγική αλήθεια για τις προγραμματισμένες, μαζικές και απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τους φασίστες.

Περίπου 7.000 ετοιμοθάνατοι κρατούμενοι διασώθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, όταν άνοιξαν τις πύλες του Αουσβιτς, το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης ανθρώπων, Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση, την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες.

Το κολαστήριο του Αουσβιτς αποτελούνταν από 3 στρατόπεδα συγκέντρωσης (Αουσβιτς Ι, Αουσβιτς ΙΙ - Μπιρκενάου και Αουσβιτς ΙΙΙ - Μόνοβιτς, που ήταν στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο εργοστάσιο της «BUNA - WERKE IG FARBEN»). Εδώ εξοντώθηκαν, με φρικτό τρόπο, πάνω από 3.000.000 κρατούμενοι - τα 2,5 εκατομμύρια με αέρια και 500 χιλιάδες πέθαναν από πείνα και διάφορες ασθένειες.

Τα ίδια τα «ευρήματα» που εκτίθενται μέσα στο Μουσείο Μνήμης του στρατοπέδου προκαλούν την οργή και τον αποτροπιασμό και καταδεικνύουν τα ασύλληπτα εγκλήματα των ναζί, που αποτελούν έναν διαρκή συναγερμό ώστε ποτέ πια οι λαοί να μην επιτρέψουν στο φασιστικό - ναζιστικό τέρας, που είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, να επανακάμψει στο ιστορικό προσκήνιο.

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σημειώνει:

«Σαν σήμερα το 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από πολλές χώρες, αποκαλύπτοντας το Ολοκαύτωμα και τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας. Η καλύτερη τιμή στα θύματα είναι η ιστορική μνήμη ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας και στις σκοταδιστικές θεωρίες, είναι η ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία και το σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει, για την πραγματική απομόνωση και καταδίκη όλων των ναζιστικών μορφωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ