Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών μας μπορούμε να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους!

Το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ σε λίγες μέρες θα κορυφώσει τη δημιουργική δουλειά μελών και στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όλους τους προηγούμενους μήνες. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να «αγκαλιάσουν» οργανωμένα τους προβληματισμούς χιλιάδων νέων κομμουνιστών και αγωνιστών σε όλη την Ελλάδα, σε έναν πλούτο θεμάτων τόσο μεγάλο, όσα και τα αδιέξοδα που δημιουργεί αυτό το σύστημα σε κάθε πτυχή της ζωής της νεολαίας.

Ολοκληρώνοντας την προσυνεδριακή διαδικασία, φαίνεται ότι ένα ζήτημα που απασχόλησε είναι το πώς διεξάγουμε την αντιπαράθεση με τη δύναμη των ιδεών και των επεξεργασιών του Κόμματος, σε έναν χώρο που παρεμβαίνουμε. Παίρνοντας υπόψη πως μπροστά στις εκλογικές μάχες αυτή η δουλειά μπορεί να μας βγάλει μπροστά στους στόχους που θέτουμε, μπορούμε το αμέσως επόμενο διάστημα να μετρήσουμε διακριτή βελτίωση στον τομέα της πιο πειστικής, αποτελεσματικής ανάδειξης της πολιτικής του ΚΚΕ.

Με το «μάτι» στραμμένο στην καθημερινή διαπάλη των Οργανώσεων

Οπως αναφέρεται στις Θέσεις, η ικανότητα κάθε καθοδηγητικού οργάνου και Οργάνωσης Βάσης για σταθερή κωδικοποίηση της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης στον χώρο ευθύνης του «ξεκλειδώνει» νέες δυνατότητες για απεγκλωβισμό νεανικών συνειδήσεων. Αυτό επιβεβαιώνει και η πείρα της προσυνεδριακής συζήτησης, όταν καθοδηγητικά όργανα βάλανε κάτω «στο χαρτί» την πλούσια πείρα από τα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους σε έναν χώρο.


Για παράδειγμα, στην αντιπαράθεση με τη λογική που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά η σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις της ΚΝΕ σταθερά αναδεικνύουν ότι η νεολαία δεν μπορεί να περιμένει κανέναν «σωτήρα» να της λύσει τα προβλήματα, να μην δείξει εμπιστοσύνη σε καμία αστική κυβέρνηση. Οτι δεν είναι τόσο «εύκολο», όπως διαφημίζουν τα βιντεάκια του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, ψηφίζοντας «απλά» κάθε τέσσερα χρόνια. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα στην πράξη πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της πάλης στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων, πράγμα που σταθερά αναδεικνύουμε.

Ομως, στην προσπάθεια συζήτησης και εκτίμησης του πώς «ακουμπά» αυτή η αντιπαράθεση στον κάθε χώρο, χρειάστηκε στην πορεία να εξειδικευτεί περισσότερο, καθώς οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πιο έντεχνα ζύμωναν πως «για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας σου, πρέπει να απευθύνεται σε μια κυβέρνηση που θα ακούει τα προβλήματά σου, θα είναι πιο ευάλωτη στο κίνημα, σε αντίθεση με τη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη», προσπαθώντας έτσι να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, πως ο λαός μπορεί να σώσει τον εαυτό του μόνο εάν βαδίσει τον δρόμο της ανατροπής, κόντρα στην πολιτική οποιασδήποτε αστικής κυβέρνησης και όχι ενσωματωμένος σε αυτήν μέσω ανοχής της, αναμονής λύσεων, πόσο μάλλον στήριξής της. Χρειάστηκε να συζητήσουμε βαθύτερα με αρκετούς νέους για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω αντίληψη, ξεπερνώντας ένα πρώτο απαραίτητο επίπεδο που αφορούσε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ή την πείρα από μια τέτοια προσπάθεια. Γίνεται φανερό, λοιπόν, πως η κωδικοποίηση της διαπάλης δεν σημαίνει απλά η καταγραφή των «κεντρικών» επιχειρημάτων μιας πολιτικής νεολαίας ή κόμματος, αλλά το πώς αυτά «δουλεύονται» παρακάτω στους νέους και τις νέες που παρεμβαίνουμε.

Εχουμε πείρα για να βελτιωθούμε

Επιβεβαιώνεται και από την αρνητική πείρα πως μια τέτοια δουλειά είναι απαραίτητη, αρχίζοντας από το τι «ψάχνουμε» σε κάθε φάση να καταγράψουμε, να μας απασχολήσει. Για παράδειγμα, δεν ωφελεί να συζητάμε απλά «δημοσιογραφικά» το τι «λέγεται» ή τι ανοίγεται σε έναν χώρο, όταν αυτή η καταγραφή δεν εμπλουτίζει το ίδιο το σχέδιο των Οργανώσεων. Αντίθετα, αναβαθμίστηκε σημαντικά η ποιότητα συζήτησης των ΟΒ και των καθοδηγητικών οργάνων, όταν καταγράψαμε τις δυσκολίες που συναντάμε για να πείσουμε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, είτε αυτές οι δυσκολίες τίθενται από τον αντίπαλο και άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε είναι δικές μας αδυναμίες, λειψής γνώσης ή αφομοίωσής της. Οπου έγινε μια τέτοια πιο ολοκληρωμένη δουλειά, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με εφόδιο αυτή την εσωοργανωτική προετοιμασία μπόρεσαν πιο αποτελεσματικά να επιλέξουν ποιες «αιχμές» ιδεολογικής - πολιτικής διαφώτισης θα προκρίνουν για την υλοποίηση των στόχων της ΚΝΕ σε κάθε χώρο. Με μεγαλύτερη ικανότητα εντοπίσαμε ερωτήματα, πολιτικά ή γνωστικά «κενά» που μπορεί να υπάρχουν για το θέμα που συζητάμε, τι μέτρα θα πάρουμε να τα λύσουμε, πώς πρέπει να προσαρμόσουμε την επιχειρηματολογία μας με βάση την πείρα. Εχουμε αρκετά τέτοια θετικά παραδείγματα, ας δούμε ένα.

Στην αρχή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, οξύνθηκε η πολιτική διαπάλη και στη νεολαία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αναγνωρίστηκε καλύτερα η στάση του ΚΚΕ, πως «δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών». Δεν είναι, έτσι, τυχαίο πως αυτή η προσπάθεια ανάδειξης του χαρακτήρα του πολέμου, όπως επιβεβαιώθηκε και στις Τομεακές Συνδιασκέψεις, μας βοήθησε να μιλήσουμε πιο μαζικά και πιο άμεσα για τη σοσιαλιστική διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς, δίνοντας νέα ώθηση στη στρατολογία νέων μελών και τη συμπόρευση με την ΚΝΕ.

Την ίδια στιγμή, αρκετές οπορτουνιστικές δυνάμεις ζύμωναν σε χώρους κυρίως των πανεπιστημίων πως «το ΝΑΤΟ είναι ιμπεριαλιστικός και δολοφονικός μηχανισμός», αλλά «το ΚΚΕ δεν θέλει να βγούμε τώρα από το ΝΑΤΟ, λέει πως θα γίνει αυτό όταν και αν έρθει ο Σοσιαλισμός».

Την πρώτη περίοδο, αναδεικνύαμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ιμπεριαλιστικός και δολοφονικός μηχανισμός και πολλά παιδιά δεν διαφωνούσαν μαζί μας, δεν καταφέρναμε όμως να απεγκλωβίσουμε έναν κόσμο. Οταν απασχόλησε τα καθοδηγητικά όργανα το περιεχόμενο αυτής της αντιπαράθεσης, αξιοποιήθηκε αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ και του «Ριζοσπάστη» για τη συζήτηση, κωδικοποιήθηκαν τα επιχειρήματα και αδυναμίες στην απάντηση που δίναμε, η παρέμβασή μας αναβαθμίστηκε. Μπορέσαμε πιο αποδεικτικά να δείξουμε ότι η πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι αναπόσπαστο στοιχείο στον συνολικό αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και με τι όρους και από ποιον θα υλοποιηθεί. Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις, μετρήσαμε αρκετούς απεγκλωβισμούς από τις συγκεκριμένες δυνάμεις και τη σοσιαλδημοκρατία την αμέσως επόμενη περίοδο, αξιοποιώντας και την πιο συνολική πείρα αυτών των νέων.

Οι επερχόμενες εκλογικές μάχες είναι ευκαιρία για να βελτιώσουμε την ικανότητά μας στην αντιπαράθεση, την πειστική ανάδειξη της πολιτικής του ΚΚΕ

Η μάχη των εκλογών που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να εκπαιδευτούμε στην αναβάθμιση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης των Οργανώσεων, της ποιότητας συζήτησης των οργάνων και των ΟΒ.

Το δίλημμα που τίθεται στην πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επερχόμενες εκλογές πατάει στην πραγματικότητα της ζωής χιλιάδων νέων εργατικών - λαϊκών οικογενειών: `Η με ισχυρό ΚΚΕ θα εμποδίσουμε την επίθεση της επόμενης κυβέρνησης οποιουδήποτε «χρώματος» που είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμά της, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάτασης και αντεπίθεσης, ή η επόμενη κυβέρνηση «ανανεωμένη» από τη λαϊκή συναίνεση θα συνεχίσει με νέα ορμή το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Πώς μπορεί αυτό το αντικειμενικό δίλημμα να αποκτήσει πιο γερά «πόδια» σε περισσότερες νεανικές συνειδήσεις;

Οσο δουλεύουμε πλατιά στη νεολαία πως για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, τόσο θα γίνεται συνείδηση πως γι' αυτήν τη σύγκρουση χρειαζόμαστε ισχυρό το ΚΚΕ.

Από τη δημοσίευση των Θέσεων μέχρι σήμερα, πολλά παραδείγματα επιβεβαιώνουν το παραπάνω: Οι ανατιμήσεις και η σταθερά υψηλή κερδοφορία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στα τρόφιμα, οι ελλείψεις στα φάρμακα λόγω των «παράλληλων εξαγωγών», καθώς και οι «λύσεις» αύξησης των τιμών τους, οι σταθερά υψηλές τιμές Ενέργειας κ.ά. Ολα αυτά τα «δείγματα» επιβεβαιώνουν πως η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε σήμερα για την απόσπαση κατακτήσεων χρειάζεται να στοχεύει τον «πυρήνα» τους: Την κερδοφορία των καπιταλιστών και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που την υπηρετεί. Το πρόγραμμα εξουσίας του ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο την πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που καταργείται το κέρδος ως κριτήριο για την ανάπτυξη της παραγωγής. Λύνονται οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, όπως η μόρφωση, η στέγη, η Ενέργεια και άλλα, αφού σταματούν να αποτελούν εμπορεύματα και στο επίκεντρο της ανάπτυξης της νέας κοινωνίας τίθεται η κάλυψη των όλο και διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Γι' αυτό αποτελεσματική πίεση και αντιπολίτευση σήμερα μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ όπως έχει αποδειχθεί, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, φοβίζοντας με την πάλη μας την εξουσία τους, αποκρούοντας στην πράξη πλευρές της επίθεσης του κεφαλαίου, όπου ο λαός εμπιστεύεται τους κομμουνιστές στους αγώνες του.

Γι' αυτό, η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 δεν απαντάνε στα συγκεκριμένα προβλήματα με κριτήριο το συμφέρον της νεολαίας, του λαού. Αντίθετα, οι προτάσεις τους έχουν κριτήριο το πώς θα αποφευχθεί η ένταση της ταξικής πάλης, θα διασφαλιστεί δηλαδή η «κοινωνική συνοχή» ανάλογα με τα περιθώρια χρηματοδότησης των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων από τους φόρους που πάλι πληρώνουμε εμείς. Ετσι, κοινός παρονομαστής στην «αντιπολίτευση» της σοσιαλδημοκρατίας είναι ο «δημοσιονομικός χώρος» που θα περισσέψει μετά το μπούκωμα των μονοπωλιακών ομίλων με χρήμα, οι «κατευθύνσεις και όρια της ΕΕ» που εξυπηρετούν εκ φύσεως την κερδοφορία των καπιταλιστών. Γι' αυτό συχνά ακούμε στη νεολαία τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 να βαφτίζουν τις προτάσεις τους «ρεαλιστικές», εννοώντας πως μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και άρα προς το συμφέρον των τελευταίων.

Η αναβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς στις ΟΒ και τα όργανα της ΚΝΕ συμβάλλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε εντοπίσει

Η όλη προσυνεδριακή διαδικασία απέδειξε πως η αποτελεσματική αντιπαράθεση με τα παραπάνω δεν είναι καθόλου εύκολη και χρειάζεται υποδομή για να μπορεί να τη διεξάγει κάθε μέλος της ΚΝΕ. Γι' αυτό είναι θετικό πως στις εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις απασχόλησε η καλλιέργεια επαναστατικών κριτηρίων σκέψης στη νεολαία αντιπαραθετικά με τα κριτήρια που κυριαρχούν, η υποδομή γνώσης της πολιτικής μας, της κοσμοθεωρίας μας, της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος. Φαίνεται, όμως, πως αυτή δεν δημιουργείται μόνο μέσω συσκέψεων, εκδηλώσεων αλλά μέσω των συνεδριάσεων των ΟΒ ή των οργάνων, μέσω της σταθερής ενασχόλησης με την καθοδήγηση των μελών της ΚΝΕ. Εχει να κάνει τελικά με τον τρόπο που καθοδηγούμε, με τη δημιουργία του λεγόμενου «μορφωτικού ρεύματος» στις γραμμές της ΚΝΕ και γι' αυτό δεν λύνονται «μια και έξω» τέτοιου είδους αδυναμίες, χρειάζεται μέθοδος και υπομονή δεδομένης και της μεγάλης ανανέωσης που έχουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Η προσυνεδριακή συζήτηση ανέδειξε ότι η παραπάνω δουλειά δεν είναι «ενός ανθρώπου», αλλά όπου την κάναμε ολοκληρωμένα, απασχόλησε το σύνολο του καθοδηγητικού οργάνου, με στόχο το κάθε μέλος της ΚΝΕ να μπορεί αποτελεσματικά να διεξάγει τη διαπάλη σε κάθε φάση.

Με την ορμή των συμπερασμάτων του 13ου Συνεδρίου μας, μπορούμε μέσα στους επόμενους μήνες να μετρήσουμε σοβαρά βήματα σε αυτή τη δουλειά, με πολλές νέες δυνάμεις στις γραμμές μας και χιλιάδες νέες ψήφους ισχυροποίησης του ΚΚΕ.


Του
Φρίξου ΜΠΡΟΥΖΓΟΥ*
*Ο Φρ. Μπρούζγος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ