Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ψιλά

Την ίδια μέρα που η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόταση μομφής, έλεγε πως «εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας», λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο υπουργός της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και ο σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα Ν. Καρανίκας αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις στα εγκαίνια μονάδας «φαρμακευτικής» κάνναβης. «Θέλω λοιπόν να αναγνωρίσω δημόσια στον κύριο Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία», είπε ο Γεωργιάδης για το «πουλέν» του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν μίλαγα θα έλεγα αυτά που είπε ο υπουργός, ο κύριος Αδωνις», είπε ο δεύτερος κι έσταζε μέλι για το πόσο «παρεξηγημένος υπουργός» είναι ο Γεωργιάδης. Δηλαδή: Στα «μεγάλα» για το κεφάλαιο και το κράτος του, ομολογούν από μόνοι τους ότι δεν έχουν «καμία διαφορά» μεταξύ τους. Μιλάνε άλλωστε και τα «έργα» τους. Στα δε «μικρά», αυτά δηλαδή που καθορίζονται από τα «μεγάλα», δεν έχουν πρόβλημα να αφήσουν ως και τα πραγματικά «αμοιβαία αισθήματα» να ξεχειλίσουν, πότε με φιλοφρονήσεις και πότε με προτάσεις για κοινούς υπουργούς. Και τελικά τι μένει; Κάτι... «ψιλά», με «διαφορές» που δεν βρίσκονται ούτε στις υποσημειώσεις του κοινού τους προγράμματος, ίσα για να παίζεται το παιχνιδάκι της κυβερνητικής εναλλαγής. Ο λαός μπορεί να τους χαλάσει το «σενάριο», να τους πληρώσει με το ίδιο «νόμισμα»: Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές.

Ποιος να το 'λεγε

Ποιος να το 'λεγε πριν από έναν χρόνο, ότι ΝΑΤΟικά «Leopard» θα κατευθύνονταν στις πεδιάδες της Ουκρανίας, απογειώνοντας την εμπλοκή με τη Ρωσία και φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης. Σίγουρα όχι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που επιστράτευαν γελοιότητες περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» από τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Κι όμως, το ΚΚΕ προειδοποιούσε πολύ καιρό πριν ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν πάτο. Οτι τα ΝΑΤΟικά σχέδια ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και η εμπλοκή της χώρας βάζει τον λαό στο στόχαστρο μεγάλων κινδύνων. Και δεν τα έλεγε μόνο, αλλά έμπαινε μπροστά για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα σχέδια αυτά, για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια, να μη διαλέξει ο λαός στρατόπεδο ληστών. Εναν χρόνο μετά, η σύγκρουση κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, το «κάδρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανοίγει κι άλλο, από τα Βαλκάνια έως τον Ειρηνικό, η κυβέρνηση είναι «μέσα σ' όλα» τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αξιοποιώντας την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ. Ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί «επαυξάνουν» στην εμπλοκή, μουρμουρίζοντας περί «ανταλλαγμάτων» και παίζοντας τον δικό τους ρόλο στα άθλια ψευτοδιλήμματα, για να αποδεχτεί ο λαός ως μονόδρομο την πολιτική της εμπλοκής. Να λοιπόν το πραγματικό δίλημμα και μπροστά στην κάλπη των εκλογών: Με την πολιτική της εμπλοκής, που κάνει τον λαό στόχο των ανταγωνισμών ή με ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια;

Την Κική...

«Από την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω» είναι το «θρίλερ» που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στον Αρειο Πάγο με την απόφαση για τους πλειστηριασμούς. Η υπόθεση αφορά πάνω από 600.000 σπίτια που βρίσκονται στα χέρια των διαφόρων funds και δεν έχουν ακόμα πλειστηριαστεί, επειδή οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται τη νομοθεσία του 2003 για τα δάνεια των τραπεζών, που δεν αποδίδει ρόλο διάδικου σε αυτά τα κοράκια. Το 2015 όμως η νομοθεσία άλλαξε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον μπορούν να πλειστηριάζουν κανονικά τα σπίτια που περνούν στην κατοχή τους από τις τράπεζες. Αν - όπως όλα δείχνουν - υπερισχύσει στο δικαστήριο η δεύτερη άποψη, ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών θα πάρει σιγά - σιγά τον δρόμο προς τον πλειστηριασμό, με κίνδυνο να αλλάξουν χέρια.

... ή την Κοκό

Βέβαια, ο εκβιασμός που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν προέκυψε τώρα. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε βάρος της κατοικίας, που επιδεινώνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αυτή η νομοθεσία κάνει τις τράπεζες και τα κάθε είδους κοράκια ακόμα πιο επιθετικά, προκειμένου να σβήνουν από τους ισολογισμούς τους «κόκκινες» εκκρεμότητες, όπως επιτάσσει άλλωστε και η «συμμόρφωση» της χώρας με τα προβλεπόμενα για την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα». Εν ολίγοις, οι 600.000 ιδιοκτήτες σπιτιών που από πάνω τους κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών κινδυνεύουν με «ανθρωποθυσία», στον βωμό της εξασφάλισης φτηνότερου χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο χέρι τους είναι να βάλουν εμπόδια, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους, που με συνέπεια δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Γενάρη

1853 Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί.

1871 Οι Πρώσοι κυριεύουν το Παρίσι. Τρεις μήνες αργότερα ο εργαζόμενος λαός του Παρισιού θα ξεσηκωνόταν, εγκαθιδρύοντας τη δική του εξουσία (Παρισινή Κομμούνα).

1887 Αρχίζει στο Παρίσι η κατασκευή του πύργου του Αϊφελ, προκειμένου να κοσμήσει τη διεθνή έκθεση του Παρισιού, το 1889.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την οργάνωση του εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού.

1929 Αρχειομαρξιστές και αστυνομικοί εισβάλλουν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεδρίαζαν μια σειρά από σωματεία προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 42 παραπέμφθηκαν σε δίκη και 11 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

1930 Συνέρχεται στη Λάρισα η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που προσδιορίζει τον χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικής.

1935 Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1945 Πεθαίνει έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο της μάχης η 20χρονη επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού Ρόζα Σανίνα. Η Ρ. Σανίνα υπήρξε μια από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που έγινε θρύλος τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της.

1966 Ιδρύθηκε το Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών (ΚΜΜΕ).

1986 Επτά αστροναύτες βρίσκουν τον θάνατο όταν εκρήγνυται το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ» 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

1997 Μετά από είκοσι χρόνια, η νοτιοαφρικανική αστυνομία ομολογεί τη δολοφονία του Στιβ Μπίκο (έγινε το 1977). Ο 30χρονος τότε Μπίκο, κορυφαία μορφή του κινήματος της μαύρης φοιτητικής νεολαίας και ηγέτης του Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης, είχε «βρεθεί» νεκρός στο κελί του υπό «αδιευκρίνιστες συνθήκες». Είχε συλληφθεί για τη σύνταξη και τη διανομή ανατρεπτικών φυλλαδίων και κρατούνταν στις φυλακές, χωρίς να έχει απαγγελθεί επίσημη κατηγορία σε βάρος του.

Κυριακή 29 Γενάρη

1860 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ.

1918 Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται στο Κίεβο, που καταλήγει στις 8/2 με την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1921 Δολοφονούνται στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας από κεμαλιστές ο Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας Μουσταφά Σουμπχί, 4 μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του κόμματος.

1924 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), με αφορμή τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, απευθύνει την ακόλουθη διακήρυξη προς την εργατική τάξη: «Εργάτες των εργαλειομηχανών, σταθεροί οπαδοί της προλεταριακής επανάστασης, μπείτε στο ΚΚ! Προλετάριοι! Στείλτε στις γραμμές του κόμματος τους καλύτερους, τους πρωτοπόρους, τους τίμιους και τους τολμηρούς μαχητές!». Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, πάνω από 240.000 εργάτες εντάχθηκαν στο κόμμα.

1941 Πεθαίνει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς.

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διετέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας» κατά την τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ