Ποιος να το 'λεγε πριν από έναν χρόνο, ότι ΝΑΤΟικά «Leopard» θα κατευθύνονταν στις πεδιάδες της Ουκρανίας, απογειώνοντας την εμπλοκή με τη Ρωσία και φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης. Σίγουρα όχι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που επιστράτευαν γελοιότητες περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» από τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Κι όμως, το ΚΚΕ προειδοποιούσε πολύ καιρό πριν ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν πάτο. Οτι τα ΝΑΤΟικά σχέδια ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και η εμπλοκή της χώρας βάζει τον λαό στο στόχαστρο μεγάλων κινδύνων. Και δεν τα έλεγε μόνο, αλλά έμπαινε μπροστά για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα σχέδια αυτά, για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια, να μη διαλέξει ο λαός στρατόπεδο ληστών. Εναν χρόνο μετά, η σύγκρουση κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, το «κάδρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανοίγει κι άλλο, από τα Βαλκάνια έως τον Ειρηνικό, η κυβέρνηση είναι «μέσα σ' όλα» τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αξιοποιώντας την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ. Ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί «επαυξάνουν» στην εμπλοκή, μουρμουρίζοντας περί «ανταλλαγμάτων» και παίζοντας τον δικό τους ρόλο στα άθλια ψευτοδιλήμματα, για να αποδεχτεί ο λαός ως μονόδρομο την πολιτική της εμπλοκής. Να λοιπόν το πραγματικό δίλημμα και μπροστά στην κάλπη των εκλογών: Με την πολιτική της εμπλοκής, που κάνει τον λαό στόχο των ανταγωνισμών ή με ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια;
«Από την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω» είναι το «θρίλερ» που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στον Αρειο Πάγο με την απόφαση για τους πλειστηριασμούς. Η υπόθεση αφορά πάνω από 600.000 σπίτια που βρίσκονται στα χέρια των διαφόρων funds και δεν έχουν ακόμα πλειστηριαστεί, επειδή οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται τη νομοθεσία του 2003 για τα δάνεια των τραπεζών, που δεν αποδίδει ρόλο διάδικου σε αυτά τα κοράκια. Το 2015 όμως η νομοθεσία άλλαξε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον μπορούν να πλειστηριάζουν κανονικά τα σπίτια που περνούν στην κατοχή τους από τις τράπεζες. Αν - όπως όλα δείχνουν - υπερισχύσει στο δικαστήριο η δεύτερη άποψη, ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών θα πάρει σιγά - σιγά τον δρόμο προς τον πλειστηριασμό, με κίνδυνο να αλλάξουν χέρια.
Βέβαια, ο εκβιασμός που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν προέκυψε τώρα. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε βάρος της κατοικίας, που επιδεινώνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αυτή η νομοθεσία κάνει τις τράπεζες και τα κάθε είδους κοράκια ακόμα πιο επιθετικά, προκειμένου να σβήνουν από τους ισολογισμούς τους «κόκκινες» εκκρεμότητες, όπως επιτάσσει άλλωστε και η «συμμόρφωση» της χώρας με τα προβλεπόμενα για την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα». Εν ολίγοις, οι 600.000 ιδιοκτήτες σπιτιών που από πάνω τους κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών κινδυνεύουν με «ανθρωποθυσία», στον βωμό της εξασφάλισης φτηνότερου χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο χέρι τους είναι να βάλουν εμπόδια, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους, που με συνέπεια δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.