Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στην πράξη

Οι εικόνες κατάρρευσης που έρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, από αυτές που οι κυβερνήσεις τους αποτελούν «πρότυπα» είτε για τη ΝΔ είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που εφαρμόζουν όλα τα κράτη και οι κυβερνήσεις.

Τι γίνεται λοιπόν στην Ευρώπη; Τι συμβαίνει εκεί όπου ...ανθίζουν οι «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», σύμφωνα με την κυβέρνηση; Ποια είναι η κατάσταση σε χώρες που ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως παράδειγμα φιλολαϊκής τάχα διαχείρισης από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, κόντρα στους «νεοφιλελεύθερους δογματισμούς»; Τα στοιχεία που καταγράφουμε δίνουν μια καλή απάντηση στις φωνές εκείνες που καλούν τον λαό να στρατευτεί με αυτήν την εγκληματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική που δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με το «χρώμα» και τη σύνθεση της κάθε κυβέρνησης.

Σοκαριστικά στοιχεία από την πάλαι ποτέ «βιτρίνα» του καπιταλισμού

Ισως το πλέον σοκαριστικό στοιχείο που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα έρχεται από τη Βρετανία - άλλοτε «βιτρίνα» του καπιταλισμού ως προς την υγειονομική περίθαλψη. Εως και 500 Βρετανοί πεθαίνουν πλέον κάθε βδομάδα λόγω καθυστερήσεων στην επείγουσα περίθαλψη, ανέφερε η εφημερίδα «Telegraph», επικαλούμενη το Royal College of Emergency Medicine. Οι υπερβολικοί θάνατοι τη βδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων ήταν οι υψηλότεροι από τον Φλεβάρη του 2021, όταν η εβδομαδιαία θνησιμότητα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας - «Bupa», «Aviva» και «Vitality» - κατέγραψαν 480.000 νέες εγγραφές το 2022, καθώς οι μεγάλες λίστες αναμονής και η αβεβαιότητα αύξησαν τη «ζήτηση» τς ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Κοινά τα έργα φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών

Στη Γαλλία, υπάρχουν σήμερα λιγότεροι γιατροί από ό,τι το 2012. Περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 600.000 με χρόνιες ασθένειες, δεν έχουν τακτικό γενικό γιατρό και το 30% του πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. «Περίπου το 87% της Γαλλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιατρική έρημος» (βλέπε και πιο κάτω τι σημαίνει ο όρος), σύμφωνα με την υπουργό Υγειονομικής Πολιτικής. Οι αναλογίες των γιατρών γενικής ιατρικής κυμαίνονται από 125/100.000 κατοίκους στις πιο πλούσιες περιοχές έως λιγότερο από το μισό σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή σε υποβαθμισμένα προάστια.

Στη Γερμανία, του σοσιαλδημοκράτη Σολτς και της «προοδευτικής» συγκυβέρνησης με τους Πράσινους, 35.000 θέσεις στον τομέα της περίθαλψης ήταν κενές πέρυσι, 40% περισσότερες από ό,τι μία δεκαετία πριν, ενώ μια έκθεση αυτό το καλοκαίρι ανέφερε ότι μέχρι το 2035 πάνω από το 1/3 όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα της Υγείας μπορεί να παραμείνουν ακάλυπτες. Λόγω των παιδικών ιώσεων και του εμφράγματος που προκαλούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, υπάρχουν οικογένειες που αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για τη θεραπεία του παιδιού τους. Οπως γράφει η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η Γερμανία τώρα βλέπει «τι σημαίνει ένα σύστημα να καταρρέει και να εκτυλίσσονται σκηνές που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να φαίνονται αδιανόητες». Σε αναφορά της προς το Κοινοβούλιο, με τον δραματικό τίτλο «Τα νοσοκομεία σε κίνδυνο», η Γερμανική Νοσοκομειακή Εταιρεία εστιάζει στη χρόνια έλλειψη προσωπικού, καταγγέλλοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία έκλεισαν μέχρι και τμήματα λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Μεγάλες και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε Εντατικές και χειρουργεία, μετά από πολλά χρόνια μειωμένων προσλήψεων και μαζικών παραιτήσεων, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας. Υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι στη βάρδιά τους δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε στην τουαλέτα!

Στην Ισπανία, της σοσιαλδημοκρατικής συγκυβέρνησης Σάντσεθ - Podemos, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι περιμένουν για μια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Πάνω από 5.000 γενικοί γιατροί και παιδίατροι απήργησαν τις προηγούμενες μέρες στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και τις ατελείωτες υπερωρίες. Λόγω της εξάντλησης και επειδή δεν βλέπουν φως στο τούνελ, πολλοί γιατροί προτιμούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, με μικρότερες απολαβές, από το να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Στην Ιταλία, το δημόσιο σύστημα Υγείας μαστίζεται από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτή, όπου έγιναν μαζικές παραιτήσεις - συνταξιοδοτήσεις λόγω εξάντλησης. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και οι περιφερειακές αρχές αναζητούν ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς για να καλύψουν τις βάρδιες των νοσοκομείων!

Ταυτόχρονα, σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται οι νεότεροι σε ηλικία υγειονομικοί που εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω εξουθένωσης, προβλημάτων υγείας και «γενικής δυσαρέσκειας». Το μεγάλο άγχος, οι πολλές ώρες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές είναι η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην Υγεία. Στο 1/3 των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον το 40% των γιατρών είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, που σημαίνει ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Λόγω έλλειψης υποδομών και μέσων, διευρύνονται τα κενά στις αποκαλούμενες «ιατρικές ερήμους», δηλαδή σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή σε υποβαθμισμένες γειτονιές πόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ