Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή στους επιχειρηματικούς ομίλους!
  • Απεργούν την Κυριακή 27 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι
  • Κινητοποιήσεις από σωματεία, ενώσεις επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους φορείς για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Με κινητοποιήσεις απαντούν εμποροϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος), στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στο Μενίδι (10 π.μ., κεντρική πλατεία).

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Κοινό κάλεσμα από Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ


Σε κοινό βηματισμό για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».

«Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Οι φορείς των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και η ΟΓΕ διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.

-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

  • Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει, εκτός από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org