Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αγωνιστικά απαντούν στις νέες απολύσεις και την εκποίηση έναντι «πινακίου φακής»

Να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι εργολαβικοί. Προειδοποιήσεις για στάση εργασίας τη Δευτέρα

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Για δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα Σωματεία τους, εάν δεν ανακληθούν οι απολύσεις των 6 εργολαβικών συναδέλφων τους και δεν δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της εταιρείας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με αποφάσεις τους, απαιτούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι έξι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τον εργολάβο, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον κόμβο του Μαρτίνου.

Μάλιστα, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού Σωματείου, του Συνδικάτου Μετάλλου και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του εργολάβου στον οικισμό της Λάρυμνας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

«Το δουλεμπορικό γραφείο της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων έχει βγάλει ένα σκασμό χρήματα σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα μέσα από την εργασία των εργαζομένων. Για ακόμη μία φορά εκβιάζει απολύοντας εργαζόμενους. Αρχικά έκανε 6 απολύσεις. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει. Μετέπειτα κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαβουλεύσεις για την ομαδική απόλυση όλων. Αναγκάστηκε να ανακαλέσει και τις διαβουλεύσεις. Τώρα ανακοίνωσε ξανά 6 απολύσεις. Ολο αυτό το διάστημα δηλώνει ότι αν δεν της δοθούν χρήματα δεν θα δώσει αποζημίωση στους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Εκποίηση έναντι «πινακίου φακής»

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας σχολιάζοντας την εξέλιξη των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τονίζει ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται στο πώς θα παρουσιάσει στους εργαζόμενους και τον λαό το έγκλημα που συντελείται.

«Το κυβερνητικό "δίλημμα" είναι μεγάλο. Θα δώσουν τα μοναδικά κοιτάσματα εντός ΕΕ, τα αποθέματα των οποίων καταγράφονται σε 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, δηλαδή 60 δισ. ευρώ, έναντι του γελοίου ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που πρόσφεραν οι Ιρλανδοί ή έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ που πρόσφερε η κοινοπραξία της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή;

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει δυνατότητες παραγωγής 60 τόνων/ανά μέρα, δηλαδή 1.800.000 ευρώ/ανά μέρα, δηλαδή με δυνατότητα αποπληρωμής της επένδυσης σε 3 μέρες, θα το δώσουν έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ;

Γιατί αν το κόψεις σίδερα για σκραπ η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί τα ειδικά αδειοδοτημένα οικόπεδά του και το λιμάνι έχουν τεράστια αξία. Γιατί μόνο η αποθήκη, τα ανταλλακτικά και ο εξοπλισμός που έχει διαθέσιμα, αν και απογράφηκαν με αξία λεπτών του ευρώ, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου και προσθέτει:

«Οι θέσεις των εργαζομένων που τρία χρόνια είμαστε στον δρόμο και τις αναδεικνύουμε, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγελαφικό τρόπο.

Τα τελευταία τρία χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εισπράχθηκαν από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Χάθηκαν τουλάχιστον άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση και το σταμάτημα της παραγωγής. Αυτά τα χρήματα ήταν υπεραρκετά η ΛΑΡΚΟ να είχε εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί παραπέρα ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας. Αντί αυτού, απαξιώθηκε εντελώς για να δοθεί σήμερα έναντι "πινακίου φακής"».

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία και τις θέσεις εργασίας

Συνεχίζοντας το Συνδικάτο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο "δίλημμα" που φαίνεται να αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση είναι το πώς θα μας "σερβίρουν" ότι όλα αυτά που πρόσφεραν απλόχερα στους ενδιαφερόμενους "επενδυτές", δεν διασφάλισαν ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας της ούτε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει από την 1η Αυγούστου του 2022 και σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στις 30.000 ευρώ/τόνο δεν γίνεται καμία προετοιμασία επαναλειτουργίας. Εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, την 1η Γενάρη όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούμε στο ταμείο ανεργίας».

Σημειώνει επίσης ότι οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία που «έχει τους εργαζόμενους που απασχολεί αδήλωτους, ανασφάλιστους, δουλεύουν μόνο νύχτα και πληρώνονται μόνο για μέρα», ενώ καταγγέλλει ότι ο επικεφαλής της εταιρείας στον χώρο του εργοστασίου «το παίζει "Ράμπο" απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», λέγοντας μάλιστα ότι «μιλάει κατευθείαν με συγκεκριμένους υπουργούς και την ειδική διαχείριση».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να δώσει σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον απεγκλωβισμό από τους εργολάβους, την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους εργαζόμενους την τελευταία τριετία, την επαναφορά των Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, την καταβολή της διαφοράς στις αποζημιώσεις που προκύπτει από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την καταβολή όσων προβλέπονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

«Με αυτήν την κατάσταση να επικρατεί σήμερα στη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι μετά από τρία χρόνια αγώνα δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, να υπερασπιστούμε την εργασία μας, τα δικαιώματα και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Με το αίσθημα του "ένας για όλους και όλοι για έναν", συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», καταλήγει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ