Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απ' την «Ιθάκη» στο ΚΕΘΕΑ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Αγωγής Υγείας» του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Αγωγής Υγείας» του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Φέτος το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας, θεσμοθετημένης και με νόμο.

Η ιστορία του ΚΕΘΕΑ ξεκινάει το 1983, με την ίδρυση της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας, της «Ιθάκης» (Σίνδος Θεσσαλονίκης) και τριών ακόμη μονάδων στο πλαίσιο του Ειδικού Θεραπευτικού Προγράμματος για Εξαρτημένα Ατομα. Ηταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υπαγόταν διοικητικά στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και αντιπροσώπευε την πρώτη επίσημη προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει την ουσιοεξάρτηση με τρόπο οργανωμένο και ολοκληρωμένο. Επειτα από τέσσερα χρόνια επιτυχούς πειραματικής λειτουργίας, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα πήρε, με το νόμο 1729/87, τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και τη σημερινή του ονομασία (ΚΕΘΕΑ).

Το ΚΕΘΕΑ είναι ο πρώτος φορέας που συστήθηκε στην Ελλάδα με αποστολή το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Σήμερα είναι και ειδικός σύμβουλος-οργανισμός σε θέματα ναρκωτικών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Στις 4.2.2002 το ΚΕΘΕΑ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα της δράσης, αξιολογημένα με επιστημονικό τρόπο:

  • Το 73,44% των χρηστών που έμειναν περισσότερο από έναν χρόνο στις θεραπευτικές κοινότητες απεξαρτήθηκε πλήρως
  • Ακόμα και εκείνοι που έμειναν από μία μέχρι ενενήντα μέρες σε κάποιο απ' τα προγράμματα απεξαρτήθηκαν σε ποσοστό 11,84%.

Παρά το μόνιμο οικονομικό βρόχο της υποχρηματοδότησης απ' το κράτος, το ΚΕΘΕΑ αναπτύσσεται ταχύτατα δημιουργώντας νέες μονάδες σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, με γνώμονα τις ανάγκες που διαπιστώνονται μετά από επιστημονικές προσεγγίσεις. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για πρόσθετη χρηματοδότηση τριών δισ. δραχμών στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών, εντούτοις στον προϋπολογισμό του 2002 εγγράφηκαν μόλις 3,4 δισ. δραχμές αντί για 6,4 δισ. δρχ.

Επίσης το ΚΕΘΕΑ δεν εξαιρέθηκε απ' το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσληφθούν 90 άτομα, που είναι απαραίτητα για να μη σταματήσουν τρία προγράμματα. Στο ΚΕΘΕΑ εργάζονται 225 άτομα.

Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ (αποτελείται από το προσωπικό θεραπείας, τα μέλη -θεραπευόμενους - στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ και τα μέλη όλων των προηγούμενων ΔΣ του ΚΕΘΕΑ) εκλέγει κάθε δύο χρόνια το εννεαμελές ΔΣ του φορέα. Το ΔΣ έχει τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του οργανισμού και διορίζει τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη του οργανισμού.

Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας φαίνεται ότι ενοχλεί την κυβέρνηση. Ετσι, πρόσφατα, σε ένα νομοσχέδιο για την Πρόνοια, με τροπολογία, επιχειρείται να μπει υπό την «εποπτεία του υπουργείου Υγείας». Μέχρι τώρα το ΚΕΘΕΑ ήταν απλώς υπό την αιγίδα του υπουργείου.

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει εννέα θεραπευτικά προγράμματα: «Ιθάκη» (Μακεδονία), «Στροφή» (Αττική), «Εξοδος» (Θεσσαλία), «Παρέμβαση» (Αττική), «Διάβαση» (Αττική), «Νόστος» (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης (Αττική), «Αριάδνη» (Κρήτη), Δίκτυο Εγκαιρης Παρέμβασης Πλεύση (Αττική) και τρεις τομείς: Πρόληψης (πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη), Ανάπτυξης (εκπαίδευση επαγγελματιών, έρευνα, ανθρώπινοι πόροι, επιχορηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα, ενημέρωση) και Διοικητικο-οικονομικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ