Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη μνήμη του Δ. Σάρλη

Δημήτρης Σάρλης
Δημήτρης Σάρλης
Στις 9 Μάρτη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον αναπάντεχο χαμό μιας φωτεινής ηγετικής μορφής του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας, του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΛΗ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Σάρλης (καπετάν Αχιλλέας) γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ταξιάρχες της νότιας Εύβοιας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κύμης. Ηταν μόνιμος αξιωματικός.

Το 1942 πιάστηκε από τους Γερμανούς. Το 1943 εντάχθηκε στο πρώτο τμήμα του ΕΛΑΣ νότιας Εύβοιας. Αναδείχτηκε σε διοικητή Τάγματος. Το Δεκέμβρη του 1944 πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας, τραυματίστηκε δυο φορές και έμεινε ανάπηρος από το δεξί χέρι του.

Μετά τη Βάρκιζα και ως τον Ιούνη του 1946, δούλεψε κομματικά στην Αθήνα. Πιάστηκε και καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο.

Αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από 18 χρόνια, το Γενάρη του 1964. Δούλεψε ως γραμματέας της ΕΔΑ ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην κεντρική Διαφώτιση της ΕΔΑ. Τον ίδιο χρόνο στάλθηκε στην πρώην Σοβιετική Ενωση για θεραπεία και σπουδές. Εγινε διδάκτορας της Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

Από το 1970 δούλεψε στο Τμήμα Διαφώτισης της ΚΕ του ΚΚΕ και από το 1973 ήταν υπεύθυνος του Τμήματος.

Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, στο 10 Συνέδριο εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ. Ηταν υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής. Από το 11ο Συνέδριο ήταν τακτικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Τα τελευταία χρόνια, ως πρόεδρος του ΚΜΕ, συνέβαλε με το πλούσιο θεωρητικό έργο του στην ανάπτυξη της μαρξιστικο-λενινιστικής σκέψης, στην τακτική και στρατηγική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του Δημήτρη Σάρλη, σύντροφοι και φίλοι του από το χωριό του, τους Ταξιάρχες (Κακολύρι) Κύμης, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ταξιαρχών, 88 ευρώ στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ