Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τα κυβερνητικά μέτρα πάνε τις γυναίκες στο ... παρελθόν

Ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό άνοιξε και καλά κρατεί: Με άλλοθι την ισότητα, κράτος και εργοδοσία εργάζονται δραστήρια για να αφαιρέσουν κατακτήσεις των εργαζομένων γυναικών, που είναι, δήθεν, αναχρονιστικές. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζονται για το μεγάλο «φαγοπότι» με τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Ηδη, προς την κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα πυροτεχνήματα: Στο πρόσφατο Συνέδριο για την Ισότητα των Φύλων στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τυμπανοκρουσίες, αναγγέλθηκαν μέτρα για τη μητρότητα, το δημογραφικό, τους παιδικούς σταθμούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σ' αυτό το συνέδριο τη θέσπιση - για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως είπε - ρυθμίσεων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού τομέα, που θα αναγνωρίζουν πραγματικά τον ιδιαίτερο ρόλο και τα βάρη της μητέρας στην οικογένεια και την αγορά εργασίας. Μίλησε για ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας στο «διάλογο» για το νέο Ασφαλιστικό, ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε ότι από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για δράσεις υπέρ της ισότητας ευκαιριών για τις γυναίκες θα διατεθεί το 11,4% των πόρων. Στόχος είναι - είπε - μέχρι το 2004 να έχουν δημιουργηθεί 1.600 νέες μονάδες, από τις οποίες οι 1.260 αφορούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και 340 δομές Παιδικών Σταθμών και κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Από την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, βεβαίωσε, πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας που θα ωφελήσουν κύρια γυναίκες! Ακόμα πιο φιλόδοξοι οι στόχοι της κοινοτικής επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, που αναφέρθηκε στην επιδίωξη της ΕΕ για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης σε 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το έτος 2010!

Και το πιο εντυπωσιακό, που αναγγέλθηκε με πηχυαίους τίτλους στον Τύπο: Το «δώρο» της κυβέρνησης προς τις εργαζόμενες μητέρες δυο πλασματικών ασφαλιστικών χρόνων για κάθε παιδί!

Πλασιέ «καινούριων μοντέλων»

Στα ΜΜΕ δεν προβλήθηκαν, βέβαια, κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες: Οπως φάνηκε από το συνέδριο, οι νέες θέσεις εργασίας που προορίζονται για τις γυναίκες θα είναι κυρίως θέσεις ελαστικής εργασίας, μερικής απασχόλησης, «ευκαιρίες» σε Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης...

Η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σ' αυτό το σημείο σαφής:

«Η ευελιξία στην αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει καινούρια μοντέλα», είπε. «Είναι η μερική απασχόληση, η εποχιακή, η τηλεεργασία.

Δόθηκε, παρατήρησε, πρόσφατα το νούμερο ότι η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα είναι 35%. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλυθεί, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λαμβάνεται υπόψη η μερική απασχόληση, έστω και αν αυτή αφορά δύο ή τρεις ώρες, κάτι που δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας και που οι διαφορετικές συνθήκες της ελληνικής οικογένειας και η ειδική νοοτροπία πολλές φορές, που αφορά κυρίως στο φοιτητικό κόσμο, δημιουργεί διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει εργασία κάτω από τα 25. Ετσι και στο χώρο των γυναικών, θα πρέπει να δούμε ότι αυτά τα νέα μοντέλα εργασίας σε όλη την Ευρώπη έχουν ουσιαστικά γίνει γυναικεία μοντέλα εργασίας...

...Το μοντέλο της μερικής απασχόλησης, της εποχιακής ή της τηλεεργασίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να απορριφθεί (...). Πολλές φορές, τα μοντέλα αυτά είναι μια πρώτη πρόσβαση στην αγορά εργασίας...».

Αποκαλυπτική των προθέσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης η επίτροπος και για το θέμα των παιδικών σταθμών: «Το θέμα των παιδικών σταθμών, των δημοτικών σταθμών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, δεν είναι μόνο θέμα των κυβερνήσεων ή θέμα των δήμων... Χρειάζονται νέα σχήματα, που δεν απαιτούν πάντοτε και υποχρεωτικά τη χρηματοδότηση από το κράτος. Συνέργειες, όπου θα μπορούσε να βάλει το κράτος την υποδομή, ο δήμος την πρώτη φάση της κατάρτισης, την πρώτη φάση της λειτουργίας, τα ευρωπαϊκά προγράμματα να χρηματοδοτήσουν μια πρώτη φάση λειτουργίας, μετά να συνεισφέρουν οι ίδιοι οι γονείς και σε είδος, δηλαδή με την προσωπική τους παρουσία αλλά και σε χρήμα...».

Το κράτος και ο ...Αϊ Βασίλης

Τη σκυτάλη, σε συνέχεια, ανέλαβε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Πέτρος Κουκουλόπουλος, που υπογράμμισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να είναι ...Αϊ Βασίλης που δίνει σ' όλους δώρα!» Ανάμεσα σε άλλα, υποστήριξε ότι οι γονείς πρέπει να πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ανάλογα με το οικονομικό τους επίπεδο, ακόμα και στην πρώτη φάση, όταν οι σταθμοί θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, γιατί μετά δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Επίσης είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τη διάθεση για εθελοντισμό στα ΚΑΠΗ.

Η παρέμβαση του γυναικείου κινήματος

Αλλά μήπως οι μητέρες θα κερδίσουν από τα δυο χρόνια που τους «χαρίζει» η κυβέρνηση; Οχι μόνο δε θα κερδίσουν, αλλά θα χάσουν! Η συνταξιοδότηση των γυναικών πέντε χρόνια νωρίτερα, που είναι αίτημα 16 γυναικείων οργανώσεων, δεν είναι διάκριση, αλλά ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς της εργαζόμενης μητέρας, που αγωνίζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες να μεγαλώσει τα παιδιά της και δεν αντέχει να συνεχίσει άλλο... Ομως, ύστερα από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που «πάγωσαν» τις προτάσεις Γιαννίτση, η κυβέρνηση προχωράει «με το μαλακό» και εφαρμόζοντας την αρχή του σκοτσέζικου ντους: Υστερα από την ψυχρολουσία, ζεστό νερό, οπότε ...έχουμε πρόοδο»... Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή!

«Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων "πάει παρέα" με τη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής», επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Η αντίληψη ότι πρέπει να πληρώνεις για τις κοινωνικές παροχές χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση σ' όλα τα επίπεδα: Για τις συντάξεις, για την Υγεία, για την Πρόνοια, για όλα πρέπει να πληρώνει ο πολίτης - αυτή η λογική διέπει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της».

- Μερικοί, ωστόσο, θα σκεφθούν ότι είναι λογικό αυτοί που έχουν να πληρώνουν ανάλογα με το οικονομικό τους επίπεδο και οι παροχές να είναι δωρεάν για όσους δεν έχουν...

- Γιατί, πιστεύει κανείς ότι αυτοί που έχουν να πληρώσουν, π.χ., η κυρία Βαρδινογιάννη, η κ. Αγγελοπούλου, στέλνουν το παιδί τους στον κρατικό παιδικό σταθμό; Σήμερα αυτοί που έχουν χρήματα είναι πολύ λίγοι και κάθε μέρα γίνονται λιγότεροι. Εκείνοι που δεν έχουν είναι οι πολλοί. Η μητρότητα είναι μία για όλους. Οταν ζητάμε δημόσιο σύστημα Υγείας κοινωνική πολιτική και πρόνοια, αυτό σημαίνει ότι είναι για όλους! Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα! Θα πρέπει να πηγαίνει ο γονιός με τη φορολογική του δήλωση για να πληρώνει τον παιδικό σταθμό; Ποιος είπε ότι σήμερα ένας μισθωτός που αμείβεται με 300.000 δραχμές το μήνα, που πληρώνει νοίκι κλπ. κλπ., πρέπει να πληρώνει τον παιδικό σταθμό; Ηδη, όμως, ο κόσμος πληρώνει, γιατί η κυβέρνηση έχει μεταφέρει τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους, χωρίς να έχει δώσει και τους ανάλογους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αντεπεξέλθει σ' αυτές τις υποχρεώσεις που την έχουν φορτώσει. Ετσι η ΤΑ βάζει ανταποδοτικά τέλη...

Εμπαιγμός

- Γιατί οι γυναίκες θα χάσουν αντί να κερδίσουν με τα δυο χρόνια πλασματικής ασφάλισης για κάθε παιδί;

- Αν το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι 65 για όλους και απ' αυτά βγάλουμε δυο χρόνια για κάθε παιδί, τότε αν η μητέρα έχει ένα παιδί θα συνταξιοδοτηθεί στα 63 (Προσοχή: Το δικό μας αίτημα είναι η γυναίκα να συνταξιοδοτείται στα 55!). Αν έχει δυο παιδιά θα σταματάει στα 61. Πόσες θα έχουν τρία παιδιά για να πάνε στα 59, με τις σημερινές συνθήκες ανεργίας, υποαπασχόλησης, χαμηλών μεροκάματων, ελαστικών μορφών εργασίας κλπ.; Είναι εμπαιγμός να υποστηρίζουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η μητρότητα και ευνοείται το δημογραφικό, όταν οι μητέρες και με ένα παιδί βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η προστασία της μητρότητας δεν υπολογίζεται λογιστικά με δυο χρόνια στη σύνταξη από κάθε παιδί! Η προστασία της μητρότητας αρχίζει από την εφηβική ηλικία της γυναίκας, σημαίνει ενημέρωση, οικογενειακό προγραμματισμό, αντισύλληψη. Σημαίνει όταν θελήσει να αποκτήσει παιδί να μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, σημαίνει κρατικούς παιδικούς σταθμούς δωρεάν, σημαίνει δωρεάν Παιδεία, σημαίνει κοινωνική πολιτική απλόχερη, ώστε να βοηθηθεί να διαπαιδαγωγήσει το παιδί της μακριά από κοινωνικές παθογένειες, όπως τα ναρκωτικά. Τα δυο χρόνια δεν είναι πρόταση για το δημογραφικό, είναι πισωγύρισμα.

Εγκλημα...

Εμείς σαν ΟΓΕ έχουμε κάνει από καιρό καμπάνια για το Ασφαλιστικό. Τίποτα δεν έχει πάρει πίσω η κυβέρνηση από τα μέτρα που απέσυρε! Τα έβαλε στην κατάψυξη και τώρα τα «ξαναζεσταίνει» σε φούρνο μικροκυμάτων για να τα ξανασερβίρει. Είναι έγκλημα αυτό που πάει να γίνει, έγκλημα πολιτικό και κοινωνικό: Θέλουν να πάρουν πίσω τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, που κερδήθηκε τον περασμένο αιώνα!

Γιατί, στην πραγματικότητα, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλάξει κράτος και εργοδότες από το να πληρώνουν, από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Επιδίωξή τους είναι να γίνει το σύστημα ανταποδοτικό - ό,τι έχεις πληρώσει αυτό θα παίρνεις!

Ομως, οι γυναίκες δεν εξουσιοδοτούν κανένα να διαπραγματευτεί την άλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο - αποθεματικά που «αυγάτισαν» οι γυναίκες διαχρονικά με τη διακοπή της εργασίας τους για τους γνωστούς λόγους. Εμείς καλούμε τις γυναίκες να αγωνιστούμε για πλήρη απασχόληση με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, για μείωση ορίων συνταξιοδότησης και για μια υποχρεωτική, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλες, για τη δημιουργία δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας!


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτώχεια και υποαπασχόληση πλήττουν εντονότερα τις γυναίκες(2018-03-09 00:00:00.0)
«Ελάχιστοι κανόνες» και «κοινά πλαίσια» που γενικεύουν την «ευελιξία» και συρρικνώνουν δικαιώματα(2017-05-21 00:00:00.0)
Μιλoύν για «ισότητα» - εντείνουν την εκμετάλλευση(2015-03-29 00:00:00.0)
Ουσιαστική στήριξη της Μητρότητας και της Οικογένειας(2008-05-16 00:00:00.0)
Το μυστικό(2003-10-03 00:00:00.0)
Μητρότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση(2002-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ