Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρεσβευτές «ναρκω-κουλτούρας»

Μύθοι, πυροτεχνήματα, ανακρίβειες, ψεύδη και επικίνδυνες προτάσεις εκτοξεύτηκαν, προχθές το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από τους γνωστούς...«προχωρημένους» πρεσβευτές της ναρκω-κουλτούρας, που διατυμπάνισαν για άλλη μια φορά τις πολιτικές τους θέσεις για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας: Την ελεγχόμενη διαιώνισή της.

Εις το όνομα «της "Αριστεράς" και της "προόδου"», η βουλευτής του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, βάφτισε «δαιμονολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος», τις απόψεις που επιμένουν στην απεξάρτηση του «άρρωστου» τοξικομανή και στην πρόληψη χιλιάδων νέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά ανήκουν σε μια ιδεατή κοινωνία»!

«Η χρήση ουσιών είναι πανάρχαιο πρόβλημα που δε θα λυθεί ποτέ. Γι' αυτό να εξασφαλίσουμε στους τοξικομανείς για όσα χρόνια θα ζήσουν, αξιοπρέπεια»... Τα παραπάνω είπε ο Θ. Κοτσώνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας πόσο «ξεγραμμένους» θεωρεί όσους έπεσαν στο «λούκι». Ενώ ο Κ. Μπάλλας, εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Κοστολόγησε τις ανθρώπινες ζωές στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και την Ελλάδα, μίλησε για οικονομικές επιπτώσεις, για το αυξημένο κόστος της απεξάρτησης ενός χρήστη κατά τη διαμονή του στα στεγνά προγράμματα, σε σχέση με εκείνο το χαμηλό της συντήρησής του στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων!

Η αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, ο διαχωρισμός των ουσιών σε «μαλακά» και «σκληρά», η ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών από το κράτος, η επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων, η μείωση της βλάβης, ήταν οι παρεΐστικες, οπισθοδρομικές ναρκω - θεωρίες που ακούστηκαν για άλλη μια φορά, διαφημίζοντας την «παραμύθα», προπαγανδίζοντας «ιστορικά λάθη». Δηλαδή, όλα εκείνα που, με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, απορρίφθηκαν από την Εκθεση του 2001 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Δεν είναι βέβαια δύσκολο, αν κανείς αποκρυπτογραφήσει τα παραπάνω, να καταλάβει ότι η εξάρτηση είναι ακριβή για να καταργηθεί όχι όμως και για να διαιωνιστεί. Είναι εύκολο να καταλάβει ότι στόχος αποτελεί η μετατροπή του κράτους σε έμπορο σταγόνας, χαπιού ή οποιασδήποτε άλλης δόσης. Τα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτονται. Η αλληλουχία των ουσιών δεν ισχύει. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι αυτό που προτείνουν οι θιασώτες της ναρκω - κουλτούρας είναι αναστολή από το θάνατο. Να σε πείσουν ότι τα αίτια που σε οδηγούν στα ναρκωτικά είναι «μαλακά» και «σκληρά».

Ομως η απάντηση στο ερώτημα, πώς θα κάνεις πρόληψη αν δεν κάνεις θεραπεία, είναι μάλλον δύσκολη. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να μαντέψουμε τις επικίνδυνες επιπτώσεις που θα έχει η εγκληματική συντήρηση μιας μεγάλης πληθυσμιακής μερίδας στη μαστούρα και τα τεράστια ελλείμματα δημοκρατίας που θα προκαλέσει μια τέτοια καταδίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(4/8/2011)
Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις(28/4/2010)
«Φουλ» ναρκω-κουλτούρα(19/7/2008)
Υποκατάσταση αντί για θεραπεία(19/10/2003)
Προεκλογικές... δόσεις(28/3/2000)
ΔΕΝ "παραμυθιάζεται" η ΚΝΕ(20/4/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org