Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Εκδιώκονται από το Μεταξουργείο...

Την έξωση των βιοτεχνών από την περιοχή του Μεταξουργείου, καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με σχετική ανακοίνωσή της. Κύριο υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης θεωρεί το Δήμο Αθηναίων: «Με τις αποφάσεις του και χωρίς διάλογο καθόρισε νέες χρήσεις γης που ανατρέπουν μια δομή ομαλής και ειρηνικής συνύπαρξης οικονομικών δραστηριοτήτων και κατοικίας».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως το Μεταξουργείο μετατρέπεται σε νέο Ψυρρή: «Πολύ φοβούμαστε ότι άρχισε η εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου παράδοσης ολόκληρης της περιοχής σε επιχειρήσεις της νύχτας που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κεντρικού ιστού της Αθήνας».

Η έξωση των επαγγελματοβιοτεχνών, από το Μεταξουργείο, αποφασίστηκε από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων το 1998, στα πλαίσια της «αναβάθμισης της περιοχής» και της «ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων». Λίγο αργότερα, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ, επιδόθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως επισκευής αυτοκινήτου, φανοποιίας, βαφής κλπ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει πως δεν έχει προβλεφτεί «ούτε πού θα μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις, ούτε η αποζημίωση, ούτε εναλλακτικές λύσεις, ούτε κάποια στοιχειώδη μέριμνα για τους εκατοντάδες βιοτέχνες και εργαζόμενους που θα βρεθούν σε λίγες μέρες στο δρόμο».

Η ΓΣΕΒΕΕ, καλεί τέλος, το Δήμο Αθηναίων, τα αρμόδια υπουργεία και τους αρμόδιους εκτελεστικούς φορείς «ν' αναστείλουν άμεσα τις σφραγίσεις και εξώσεις βιοτεχνιών από την περιοχή Μεταξουργείου και να ξεκινήσουν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ