Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το πλιάτσικο των Βαλκανίων

Προχτές, η κυβερνητική πλειοψηφία, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, επικύρωσε στη Βουλή το «σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», με το οποίο «προικοδοτείται» η επέλαση Ελλήνων επιχειρηματιών σε βαλκανικές χώρες με 550 εκατομμύρια ευρώ (!!!), χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ωρα, λοιπόν, η «μικρή» Ελλάδα να συμβάλει στην οικονομική ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών (η ίδια διαδικασία ισχύει για όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες), των χωρών που ο διεθνής ιμπεριαλισμός φρόντισε πρώτα να τσακίσει στην κυριολεξία, να γονατίσει τους λαούς τους, όπου χρειαζόταν και με την «πειθώ» της δολοφονικής βίας, την προσφυγή στην οποία ενέκρινε και η κυβέρνηση Σημίτη.

Τι ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ; Εν ολίγοις την οικοδόμηση στις χώρες αυτές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τάξης πραγμάτων του ιμπεριαλισμού, την πρόσδεσή τους στο άρμα του, την άλωσή τους από επιχειρηματικά συμφέροντα και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Αυτό επικύρωσαν στη Βουλή. Την πλήρη εδραίωση του καπιταλισμού που σε αυτές ειδικά τις χώρες δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό του, που η παλινόρθωσή του έγινε με τους πιο επαχθείς όρους για τους λαούς τους.

Συναποφάσισαν, μάλιστα, να πριμοδοτήσουν όσους επιχειρηματίες αναλάβουν το «ρίσκο» να επενδύσουν στα Βαλκάνια. Διαμηνύοντάς τους εκ των προτέρων πως, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόδοση της επένδυσης, τα κέρδη τους είναι ήδη διασφαλισμένα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να «ασελγήσουν» πάνω στα ρημαγμένα «κορμιά» των βαλκανικών χωρών, από κοινού με τους ομοίους τους άλλων χωρών, ακόμη κι αυτών των ίδιων που θα «ανασυγκροτηθούν».

Η ελληνική κυβέρνηση, η αστική τάξη της Ελλάδας, δεν παίζει μόνη της σ' αυτό το παιχνίδι. Οι αγορές και οι πηγές πλούτου των πρώην σοσιαλιστικών χωρών αποτελούν πεδίο άγριας σύγκρουσης καταρχήν μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, της ΕΕ και των ΗΠΑ, για το ποια θα καρπωθεί περισσότερα. Η Ελλάδα, χώρα - μέλος της ΕΕ, με την απόφασή της να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» αναλαμβάνει εξαρχής το ρίσκο της «χασούρας». Πόσο μάλλον που για τα Βαλκάνια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον κι άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία. Η «μάχη» θα είναι ανελέητη, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως πάντα, στη θέση του χαμένου θα βρίσκονται οι λαοί.

Το κόστος που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, τα 550 εκατομμύρια ευρώ, είναι ίσως το μικρότερο, μπροστά στον κίνδυνο το άγριο φαγοπότι, η καταλήστευση χωρών και λαών, τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε και εντείνει η καπιταλιστική παλινόρθωση, να πυροδοτήσουν εντάσεις, να υποδαυλίσουν εθνικιστικά ρεύματα, σε μια περιοχή πραγματική «πυριτιδαποθήκη». Οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν, όπως δεν πρέπει να παραγραφούν οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να χαράξουν τη δική τους προοπτική, επαγρυπνώντας και παλεύοντας για ένα μέλλον αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και ανάπτυξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, παντού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ