Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ταχείς ρυθμούς η νεοσυντηρητική διοικητική μεταρρύθμιση

Τους άμεσους στόχους του υπουργείου του παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τη διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη προς τον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός μίλησε επίσης για το νόμο - πλαίσιο σχετικά με τον εθελοντισμό, για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των ημερών που έχει γίνει προπαγανδιστική σημαία στα χέρια της κυβέρνησης, δηλαδή στη διαφθορά στο Δημόσιο, όπου παρουσίασε έναν απολογισμό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για το έτος 2001. Αναλυτικότερα τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη έχουν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκινάει η επεξεργασία από τις ομάδες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεδιπλωθεί στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική στο χώρο του δημοσίου τομέα. Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη και αφορά τη διαφάνεια, τον προγραμματισμό, τα κριτήρια θέσεων και το σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη και αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, στην ιεραρχική τους εξέλιξη, στην κινητικότητα και στα ζητήματα της γνώσης στο Δημόσιο καθώς και στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στη γενικότερη πολιτική της για τη διοικητική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση εντάσσει και το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο. Ετσι, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει έργο και σ' αυτόν τον τομέα ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τον απολογισμό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για το 2001, από τον οποίο προκύπτουν τα εξής: Σε 110 επίορκους υπαλλήλους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από πρόστιμα και φτάνουν έως και την απόλυση, ενώ με κυρώσεις απειλούνται 48 στελέχη του Δημοσίου, μέλη πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, επειδή ολιγώρησαν στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούσαν συναδέλφους τους.

Συνολικά πέρσι παραπέμφθηκαν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια 798 υποθέσεις κακοδιοίκησης, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 419. Από το υπουργείο Οικονομίας προέρχονται οι 268 από τις παραπεμφθείσες υποθέσεις, από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας οι 94 υποθέσεις, από το υπουργείο Παιδείας οι 71, από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 63, από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι 62, από το υπουργείο Πολιτισμού οι 32, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι 29, από το Δημόσιας Τάξης οι 28, από τη Νομαρχία Αθηνών οι 29, από το υπουργείο Ανάπτυξης οι 18 και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι 14.

Αναφορικά με τον εθελοντισμό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό νόμο πλαίσιο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια πιστοποίησης μιας μη κυβερνητικής ή εθελοντικής οργάνωσης ως τέτοιας. Την πιστοποίηση θα δίνει ένα κεντρικό όργανο, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, περιλήφθηκε διάταξη που προβλέπει τη συγκρότηση δύο επιτροπών: Η πρώτη αφορά την αναμόρφωση του σχεδίου «Ξενοκράτης» και η δεύτερη τα βιοχημικά συμβάντα.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε ότι το αργότερο στα τέλη Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org