Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΡΟΔΟΣ
Η πολιτική τους ασυμβίβαστη με την ικανοποίηση των αναγκών του λαού

Στις εκδηλώσεις μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ζωντάνια και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Ρόδο, στο πάρκο «Θέρμαι».

Την πρώτη μέρα, το πρόγραμμα άνοιξαν οι Β. Αυγουστάκης και Δ. Χριστοδούλου, που «ξεσήκωσαν» το νέο κοινό στους ροκ ρυθμούς τους. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμό του Α. Πετρουμιανού, Γραμματέα του ΤΣ Ρόδου της ΚΝΕ, εκδήλωση με θέμα «Βαδίζουμε στον δρόμο της κατάργησης της γυναικείας ανισοτιμίας, σπάμε τον φαύλο κύκλο της βίας», με κέφι και χορό μέσα από το λαϊκό αφιέρωμα των Σ. Κωτσαδάμ, Κ. Φυλακούρη και Ν. Κατσουράκη. Τη δεύτερη μέρα, η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, από τον Γ. Υφαντή, επικεφαλής της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ. Οι Sorolop γέμισαν ζωντάνια και παλμό τον χώρο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έκλεισε με συγκινητικό αφιέρωμα στον Μ. Λοΐζο και λαϊκό γλέντι, με τους Κατερίνα Κορρέ, Βαγγέλη Τότση, Παναγιώτη Ξανθόπουλο και Νίκο Κατσουράκη.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του νησιού. Οπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραλλαγές τους, "συνεργασίας", "ειδικού σκοπού" ή "εθνικής σωτηρίας", "προοδευτικής συμμαχίας" ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος για να "χρυσώσουν το χάπι", έχει προαποφασισμένο πρόγραμμα. Ο πυρήνας του είναι η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που οδηγούν σε επέκταση του πολέμου, οι δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, με οδηγό την ΕΕ και τις αποφάσεις της. Και οι λαοί πληρώνουν την οικονομική κρίση τους. Ο λαός με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να αντιπαλέψει τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η "πολιτική σταθερότητα", με την οποία η ΝΔ τρομοκρατεί τον λαό ή η "προοδευτική αλλαγή" που παρουσιάζει σαν σωτήρια λύση ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν τον λαό στο περιθώριο των εξελίξεων, να αναμένει παθητικά ό,τι του συμβαίνει, προσδοκώντας κάθε φορά να χάσει έστω λιγότερα, την ίδια στιγμή που συνεχώς χάνει παραπάνω.

Μιλάνε με περισπούδαστο ύφος, με τα ίδια χιλιοειπωμένα ψέματα και βαρύγδουπα λόγια, "ανταγωνιστικότητα της οικονομίας", "επενδυτικά σχέδια που θα φέρουν καλές δουλειές", "δημοσιονομικά περιθώρια", "τομές και μεταρρυθμίσεις". Τα ίδια και τα ίδια βαρετά, χρόνια τώρα από όλους τους.

Ομως τα προβλήματα γιγαντώνονται. Εδώ στο νησί με τα δεκάδες 5άστερα ξενοδοχεία, με τις βίλες και με τις αφίξεις τουριστών να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται, πολλές φορές συζητιέται ακόμα και η επάρκεια του συστήματος υδροδότησης.

Ενώ η τουριστική σεζόν αναμένεται να κλείσει με 2,5 εκατομμύρια αφίξεις και οι μεγαλοξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους, για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, στα αεροδρόμια, στα σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα, στις μεταφορές και την τροφοδοσία, συνεχίζει η ζωή να είναι δύσκολη και επιδεινώνεται.

Σ' αυτήν τη σεζόν τα ωράρια και οι συνθήκες εργασίας ήταν χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Βγάλανε οι εργοδότες πολύ περισσότερη δουλειά με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους, εφόσον, λόγω των μισθών και των άσχημων εργασιακών συνθηκών, οι κενές θέσεις προσωπικού αυξήθηκαν.

Σε πολλούς χώρους, ειδικά σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι έζησαν μια εργασιακή παράνοια με εξαντλητικά ωράρια, με φωνές και πίεση, με δουλειά σε διαφορετικά πόστα. Τους είχαν εντελώς απροστάτευτους στον κορονοϊό, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης, ενώ απαιτούσαν ακόμη και αν ήσουν ασθενής να μην λείψεις από τη δουλειά.

Υπόσχονται λύση στο πρόβλημα της λαϊκής στέγης και στη Ρόδο δεν υπάρχει εστία για τους φοιτητές. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο, όσοι λίγοι φοιτητές μένουν σε μουχλιασμένα δωμάτια ξενοδοχείων, το καλοκαίρι να πετιούνται έξω από τα σπίτια τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το εισόδημα και η ακρίβεια.

  • Γιατί οι μισθοί για τους περισσότερους είναι καθηλωμένοι, τη στιγμή που η ακρίβεια στη Ρόδο τσακίζει κόκαλα, αφού καύσιμα, τρόφιμα, ενοίκια είναι πιο ακριβά από την ηπειρωτική χώρα.
  • Η επιλογή των περισσότερων ξενοδόχων και επιχειρηματιών ήταν, αντί να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, να δίνουν κουπόνια για σούπερ μάρκετ ή για βενζίνη, ή κάποια μπόνους που δεν αλλάζουν την κατάσταση.
  • Η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στο όνομα της "κοινωνικής ειρήνης" και σε συνεννόηση με τους μεγαλοξενοδόχους, υπέγραψε σύμβαση με αύξηση κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ μειώνει το επίδομα εποχικότητας και αυξάνει την παρακράτηση από τον μισθό για φαγητό και διαμονή.

Το αποτέλεσμα έως τώρα για τους περισσότερους εργαζόμενους συνολικά στον τουρισμό είναι: Εξάντληση, μείωση του εισοδήματος, φθορές στην υγεία τους και μεγάλη ανασφάλεια για τον χειμώνα.

Στη Ρόδο γνωρίζετε ότι:

  • Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ως Αγροτικά Ιατρεία.
  • Το Νοσοκομείο έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, τροφοδοσία. Διαρκώς δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα για τους κατοίκους - τουρίστες και μεγάλα προβλήματα για το προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάη του 2022 υπήρχαν ελλείψεις διακοσίων νοσηλευτών και πάνω από εβδομήντα γιατρών.

Τα αντιπλημμυρικά έργα ανύπαρκτα στο νησί και μικρή η δύναμη της Πυροσβεστικής.

Αυτά είναι μόνο μερικά στιγμιότυπα από τον τόπο σας. Τα γνωρίζετε.

Είναι όλα κρίκοι μιας αλυσίδας που επιβεβαιώνει πως η πολιτική για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, που ακολουθούν όλα τα αστικά κόμματα, είναι ασυμβίβαστη με την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για μια ανθρώπινη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ