Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μπορούμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο, με τον λαό και τη νεολαία πρωταγωνιστές

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκατοντάδες νέοι από τη Μυτιλήνη και τα χωριά της Λέσβου κατάκλυσαν το Πάρκο Αγίας Ειρήνης, στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ, όπου μίλησε την Κυριακή ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου περιλάμβαναν παρουσίαση της έκδοσης για το 1922 από τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και φωτογραφική παρουσίαση για την άφιξη και την αποκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη, από τον νοσηλευτή Γιώργο Κατσούπη. Η πρώτη βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους SYNGYRIA, με μελωδίες από τη Μικρά Ασία, αλλά και παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.

Η δεύτερη μέρα άρχισε με χαιρετισμό από ΚΝίτη μαθητή ΕΠΑΛ και έκλεισε με συναυλίες από την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη, καθώς και από το συγκρότημα RAD Music International.

«Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Παρασκευάς στην ομιλία του, τονίζοντας ότι «η λογική της "αναμονής" πρέπει να μπει στην άκρη, γιατί οδηγεί τον λαό σε παροπλισμό, στην αδράνεια, την ώρα που δέχεται έναν καταιγισμό αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που κάνουν τη ζωή του αφόρητη. Ωρα ευθύνης σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να μένει αδρανής ή να περιμένει λύσεις από τα πάνω» και απευθύνοντας κάλεσμα «να εκφραστούν η καταδίκη και η αντίθεση με τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που εκπορεύονται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να δείξει η εργατική τάξη, ο λαός τη δύναμή του».


Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Η καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών, ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν ειρήνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανάγκη να απορριφθεί, καθώς πρόκειται για άλλο ένα ψέμα που το έχει καταρρίψει η πραγματικότητα.

Σας καλούμε να απορρίψετε τις θεωρίες για ΝΑΤΟικά σύνορα και το μοίρασμα του Αιγαίου.

Ο λαός της Ελλάδας, ο λαός της ακριτικής Λέσβου, οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη που εμπνέονται από αισθήματα ενός γνήσιου λαϊκού πατριωτισμού, μπορούν μαζί με το ΚΚΕ να χαράξουν νικηφόρα πορεία.

Να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τη γείτονα χώρα, για τα μικρά μας νησιά, τα ακατοίκητα και τα κατοικημένα. Τα θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας και τα δικαιώματά μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ρίχνουμε στο καλάθι των αχρήστων τις απειλές της γείτονος για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Θυμόμαστε την Κύπρο.

Μας εκφράζει η επιστολή στον "Ριζοσπάστη" φαντάρου, που λέει: "Η γνώμη μου είναι ότι οι νέοι στρατευμένοι έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε, και να πέσουμε και στη φωτιά αν χρειαστεί, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας. Από την άλλη έχουμε ευθύνη να παλέψουμε απέναντι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ".

Αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για την εναντίωση στην αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας, και ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αποτελεί καθήκον: Καμία στήριξη των κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλων που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Το ΚΚΕ δίνει διέξοδο στον λαϊκό αγώνα

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και στα άλλα κόμματα.

Η βασική τους διαφορά είναι ποιος μπορεί να επιτύχει την κυβερνητική σταθερότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στους τρόπους, στις μεθόδους, στο μείγμα και τις προτεραιότητες για να μείνει αδιατάρακτη η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και εδώ ο λαός της Λέσβου έχει κι άλλη πείρα, και μάλιστα πρόσφατη, ειδικά με το ζήτημα του Προσφυγικού.

Οπου, πίσω από τις τάχα διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος, εφαρμόστηκε πιστά από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων, και η δημιουργία ή διατήρηση κέντρων φυλακών, και η εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Στον αντίποδα ήταν και είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που δεν τα δίπλωσαν, δεν τούμπαραν τη θέση τους και μαζί με τον λεσβιακό λαό, το κίνημα, τους φορείς των εργατών και των αγροτών, μέχρι σήμερα παλεύουν για να μη μετατραπεί το νησί σε αποθήκη ψυχών της ΕΕ».

Κλείνοντας τόνισε: «Το ΚΚΕ αποδεικνύει στην πράξη πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής πάλης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική.

Δίνει διέξοδο στον λαϊκό αγώνα για να αξιοποιήσουμε κάθε δυσκολία, "ρωγμή" και αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός σε καλύτερες θέσεις, μέχρι τη ριζική ανατροπή για την εξουσία. (...)

Μπορούμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο, ο λαός και η νεολαία να γίνουν πρωταγωνιστές, να πέσουν τίτλοι τέλους στη σημερινή βαρβαρότητα...

Σε αυτόν τον δρόμο περπατάμε με τους λαούς όλου του κόσμου.

Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ