Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Από σήμερα η μεγάλη γιορτή της νεολαίας στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 20.30 θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Η μεγάλη πολιτεία του 48ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, ανοίγει από σήμερα τις πύλες της για να αποτυπώσει με κάθε τρόπο το σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 20.30, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Στο μοναδικό αυτό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία της Αττικής, σε έναν χώρο που ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Αττικής και να πλαισιώσει με όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας τον αγώνα, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, να απευθύνει πλατιά το κάλεσμα συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ.

Πιο πλούσιο κι αναβαθμισμένο από κάθε άλλη φορά, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκθέσεις, workshops, παρουσιάσεις, αθλητικές επιδείξεις, παραστάσεις, συναυλίες κι αφιερώματα για όλες τις ηλικίες και για τα πιο απαιτητικά γούστα. 350 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των τριών ημερών, στις πέντε Σκηνές του Φεστιβάλ, που δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, αλλά και καταξιωμένους αγαπημένους ερμηνευτές που μας συντροφεύουν για δεκαετίες.


Οι εκδηλώσεις της σημερινής πρώτης μέρας αφιερώνονται στην πολύτιμη προσφορά και το έργο του Κώστα Καζάκου.

Ξεχωριστές εκθέσεις και περίπτερα

Η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ βάζει φέτος στο στόχαστρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αιτίες του και αναδεικνύει τη διέξοδο για τους λαούς, με στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος και οι συνέπειές του είναι το θέμα και της εικαστικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή 50 δημιουργών και έργα που εκτείνονται σε ευρύ εικαστικό φάσμα: Ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, video art.

Ενώ άλλη μια έκθεση γλυπτών με πρώτη ύλη το ξύλο απ' τα καμένα δάση της Β. Εύβοιας έχει ήδη στηθεί στον χώρο και περιμένει τους επισκέπτες.

Εκθεση θα υπάρχει και στο Στέκι Νέων Γυναικών στο Φεστιβάλ, με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», αναδεικνύοντας τον δρόμο για να κατακτήσει η κάθε νέα τη χειραφέτησή της, να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.

Με τη συμμετοχή 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο θα λειτουργήσει φέτος η Διεθνούπολη, όπου επίσης θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Πόλο έλξης θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με τις ειδικές προσφορές του για το Φεστιβάλ.

Ξεχωριστοί χώροι θα είναι το Εργατικό Στέκι, το Στέκι των Νέων Στρατευμένων και ο Χώρος κατά των ναρκωτικών, όπου θα φιλοξενηθούν αντιπροσωπείες «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, κέντρων, συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ, αλλά και το Στέκι Αθλητισμού με το δικό του πρόγραμμα, που παίρνει τη σκυτάλη από το άκρως πετυχημένο 10ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ.

Αγωνιστική συνάντηση μαθητών και φοιτητών

Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση των μαθητών μετά το πρώτο κουδούνι θα είναι όπως κάθε χρόνο το Μαθητικό Στέκι, που φέτος θα φιλοξενήσει ειδικές γωνιές για τους μαθητές Γυμνασίου και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Επίσης θα διακινείται «Το σκονάκι», μια νέα 8σέλιδη έκδοση της ΚΝΕ για μαθητές, σαν «μίνι περιοδικό», κι ακόμα, μέσα στο τριήμερο θα ξεδιπλωθούν Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας, εργασίες, εκθέσεις και workshops που έχουν ετοιμάσει μαθητικές ομάδες για διάφορα θέματα, όπως τον αθλητισμό, την τέχνη, τα fake news, το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, τα ναρκωτικά, τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών κ.ά.

Αντίστοιχα στο Φοιτητικό Στέκι θα παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες για επιστημονικά θέματα, ενώ θα υπάρχει και χώρος συνάντησης και γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών.

Για τους μικρότερους φίλους του Φεστιβάλ

Οι μικρότεροι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν όπως κάθε χρόνο τον δικό τους Παιδότοπο για να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία, τη φαντασία και την ενέργειά τους μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδι και παραστάσεις.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου πάλι, θα κατευθυνθούν στο Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου», με τις γωνιές του: Ενα παιχνίδι για να γκρεμίσουμε τον σημερινό άδικο κόσμο, μια γωνιά «γνωριμίας» με τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, ο λαβύρινθος με θέμα «1922 - 2022: Ανακαλύπτουμε τα ίχνη ενός ξεριζωμού», μια γωνιά ειδικά για τα παιδιά του Γυμνασίου και ένα περίπτερο όπου τα παιδιά θα μπορούν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στο αγαπημένο τους περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ