Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για διακοπές ρεύματος

...για την «πράσινη» ανάπτυξη και τη συμμετοχή στον πόλεμο

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, για διακοπές στο ρεύμα τον χειμώνα, προκειμένου βασικά να εξοικονομηθεί Ενέργεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως αποτέλεσμα της παραπέρα όξυνσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της συμμετοχής σε αυτόν, αλλά και της πολιτικής της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι το σχέδιο της ΡΑΕ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ακόμα και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη χρειαστεί να πάμε στην εφαρμογή αυτού του είδους των συστάσεων», είπε, αυξάνοντας την ανησυχία παρά καθησυχάζοντας, ενώ δείχνοντας τις προτεραιότητές τους είπε ότι «ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Σημειωτέον, το σχέδιο της ΡΑΕ κάνει «προετοιμασία εδάφους» για τα ακόμα χειρότερα, προβλέποντας μεταξύ άλλων «κυλιόμενες περικοπές φορτίου» και «ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής». Κατά τ' άλλα προβλέπει μέτρα όπως την «ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας» και την αυξημένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που οι ίδιοι απαξίωσαν και που η επαναλειτουργία τους απαιτεί χρόνο και χρήμα που θα πληρώσει ο λαός, αλλά και... αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής Ενέργειας από φυσικό αέριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση «δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση 15% στη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου», καθώς προκρίνει τη χρήση του πανάκριβου αμερικανικού αερίου, υπηρετώντας τα σχέδια της αστικής τάξης να αναδειχτεί η χώρα κόμβος προώθησής του στην ευρωπαϊκή αγορά, για να θησαυρίζουν εφοπλιστές και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Newbomb», κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι «μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα ενεργειακό θρίλερ» και ότι «θα μειωθεί η βιομηχανική παραγωγή» και «θα επηρεαστεί και η ανάπτυξη», παραδέχτηκε ότι «πράγματι (...) πάμε για ένα δύσκολο χειμώνα». «Ας ελπίσουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που θα μας οδηγήσει σε αυτήν την αισιοδοξία, ότι θα λυθεί το ζήτημα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης στα προ κρίσης επίπεδα», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για τα χειρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ