Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ «ANTONOV»
Πυκνώνουν τα ερωτήματα σε μια δυσώδη υπόθεση

Eurokinissi

Πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον προορισμό αλλά και το περιεχόμενο του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος, ουκρανικής ιδιοκτησίας «Antonov-12», το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με συνεχείς αποστολές όπλων από ΕΕ - ΝΑΤΟ και πληθαίνουν οι αναφορές δημοσιευμάτων για λαθρεμπόριο όπλων. Οι τοποθετήσεις, δε, της κυβέρνησης περισσότερο συσκοτίζουν την υπόθεση παρά δίνουν απαντήσεις.

Χαρακτηριστικά όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb», όπου απέφυγε να απαντήσει αν όντως επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα όσα μετέφερε το αεροσκάφος. Θυμίζουμε, επισήμως είχε δηλωθεί ότι θα γινόταν μεταφορά εκπαιδευτικών πυρομαχικών, αλλά φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής οδηγούν ειδικούς στο συμπέρασμα πως ήταν επιχειρησιακά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δένδιας επιτέθηκε στη σερβική πλευρά, «γιατί το αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Σερβία και φορτώθηκε στη Σερβία, εφόσον είχε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο δεν αμφισβητείται, όφειλε να είχε ενημερώσει» για το φορτίο του. «Και, επίσης, επειδή υφίσταται και ουκρανική ανάμειξη, σε σχέση με το αεροσκάφος, κάναμε διάβημα και προς την ουκρανική κυβέρνηση. Εχουμε ζητήσει και από τις δύο χώρες διευκρινίσεις».

Παραπέρα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τη συντριβή του αεροσκάφους υπήρξαν από πλευράς Interpol και άλλων παραγόντων προειδοποιήσεις για το κατά πόσο υπάρχει έλεγχος των όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία από τη Δύση, και αν γίνεται λαθρεμπόριο, απάντησε με ήξεις αφήξεις ότι «το αμυντικό υλικό δεν είναι οποιοδήποτε υλικό, πρέπει να διασφαλίζεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και σε συγκεκριμένη χρήση». Και πρόσθεσε με νόημα πως τάχα «η ενίσχυση της Ουκρανίας με υλικό από τη Δύση γίνεται εν ονόματι συγκεκριμένων αρχών: Της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας» και ως εκ τούτου «δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η ίδια η εξαγωγή να υποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται», αφήνοντας υπόνοιες πως στο παρασκήνιο η υπόθεση βρωμάει. Την ίδια ώρα βέβαια υπερασπιζόταν εκ νέου την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την ελληνική κυβέρνηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στο «Βήμα», ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν «έντονες παρατηρήσεις». Ο λόγος κατά το δημοσίευμα ήταν η επίδοση προ ημερών ουκρανικής διπλωματικής νότας, μέσω της οποίας ζητούνταν εξηγήσεις για τη δραστηριοποίηση εφτά ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία, επ' απειλή μάλιστα κυρώσεων.

Ενισχύουν τις ανησυχίες οι ουσίες που εντοπίστηκαν

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για τους κατοίκους της περιοχής όπου συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Καβάλα το ουκρανικό αεροσκάφος «Αντόνοφ», καθώς παρά τις μέρες που περάσαν, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τις ουσίες που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, πράγμα που δεν επιτρέπει σε ειδικούς να απαντήσουν στο κατά πόσο μπορούν αυτές να επιμολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις γύρω καλλιέργειες.

Τα παραπάνω ανέδειξε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha Radio» ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα, δηλαδή να συντριβεί το αεροπλάνο σε κατοικημένη περιοχή, πλέον «έχουμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής, ενός παράξενου φορτίου και μίας ουσίας παράξενης, που δεν ξέρουμε τι είναι».

«Ολα αυτά τα υπολείμματα που δεν ξέρουμε ακόμα για τι μιλάμε», συνέχισε, «και υπάρχουν για πολλούς μήνες ή χρόνια εκεί στο έδαφος και πολλά μπορεί και με την αναμόχλευση από τα υπολείμματα να αιωρούνται πάλι πάνω στον αέρα ή και να μεταφέρονται σε παρακείμενες τοποθεσίες ή το χειρότερο τι θα απογίνουν αυτά, με τα νερά της βροχής, με τους χείμαρρους, όλες αυτές οι ουσίες που πέφτουν στο έδαφος προχωρούν και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, που συχνά τα χρησιμοποιούμε είτε για άρδευση ή ως πόσιμο νερό.

Αυτά τα δύο ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια στην τροφική αλυσίδα. Φυσικά η πιθανή επιβάρυνση του υδάτινου ορίζοντα εξαρτάται από την επικινδυνότητα της ουσίας που ακόμη δεν ξέρουμε τι είναι. Θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ξεκαθαρίσουμε για ποια/ποιες ουσίες μιλάμε σε εκείνη την έκταση».

Επίσης, σημείωσε πως όσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ταυτότητα της ουσίας και τον βαθμό επικινδυνότητάς της για τη δημόσια ασφάλεια, δεν θα γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. «Συνέπειες θα έχουν και οι αγρότες που δεν θα μπορούν ή θα δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, όσο ο πολιτεία δεν θα μπορεί να βρει να ξεκαθαρίσει για το τι ακριβώς υπάρχει ως ρυπαντής σε εκείνο το μέρος, αυτές οι ανησυχίες και τα σενάρια θα πληθαίνουν», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ