Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Απλήρωτες εφημερίες για χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς

Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών πρόσθετων και τακτικών στο ακέραιο, χωρίς καμία περικοπή, απαιτεί η ΟΕΝΓΕ, καθώς χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν να μην τις πληρώνονται κι όλα αυτά όταν η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμη «δωράκι», ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, στους επιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει:

«Δεν έχουν πληρωθεί οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες τουλάχιστον 7 μηνών, εφημερίες που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε με "εντέλλεσθε" εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης.

-- Οι συνάδελφοι παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι που δουλεύουν στα τμήματα και τις κλινικές Covid, από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν έχουν πάρει ούτε μισό ευρώ από την "πολυδιαφημισμένη" πρόσθετη αποζημίωση, που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε σαν "οικονομικό αντάλλαγμα", σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την εντατικοποίηση και την εξοντωτική υπερεφημέρευση.

-- Οι συνάδελφοι που μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να μπαλώνουν τρύπες επίσης δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ της πρόσθετης αμοιβής που προβλέπεται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι των συναδέλφων που μετακινούνται με δικά τους έξοδα από τα Νοσοκομεία της Πάτρας στο Νοσοκομείο του Πύργου, στους οποίους χρωστάνε δεδουλευμένες εφημερίες 13 μηνών και ποσά που αγγίζουν τις 2.500 ευρώ στον καθένα.

-- Σε ορισμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως στην 5η ΥΠΕ, το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν επαρκεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας θα πληρωθούν τις τακτικές εφημερίες του Ιούνη τον Σεπτέμβρη!

-- Παρά το γεγονός ότι οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να μη στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών, διατηρείται ο απαράδεκτος διαχωρισμός των ενεργών εφημεριών σε τακτικές και πρόσθετες. Σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση με πρόσφατη ρύθμιση μείωσε την ανώτατη προβλεπόμενη αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών από το 15% (είχε αυξηθεί την περίοδο της πανδημίας), στο 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών, το οποίο μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από τον Απρίλη του 2022. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οριζόντια περικοπή της πληρωμής των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών. Δηλαδή όχι μόνο οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση αλλά πετσοκόβονται και από πάνω.

-- Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στην περιφέρεια και στην παραμεθόριο, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε 10 έως 15 ενεργείς εφημερίες τον μήνα, με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαση της προβλεπόμενης ανά βαθμό ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση και να "εκβιάζονται" να υπογράψουν ότι πραγματοποιούν λιγότερες εφημερίες από αυτές που όντως κάνουν προκειμένου να πληρωθούν έστω ένα μέρος.

-- Αν δεν εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι των τακτικών εφημεριών του 3ου τριμήνου (Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης) οι τακτικές εφημερίες του Ιούλη δεν πρόκειται να πληρωθούν έγκαιρα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί επίσης να εκταμιευτούν τα κονδύλια για την πληρωμή της αυξημένης αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών στα τμήματα Covid και για τους γιατρούς που μετακινούνται σε άλλες δομές για την πραγματοποίηση εφημεριών, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος του άρθρου 49 του Ν.4633/2019, να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εφημεριών σε πρόσθετες και τακτικές σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποζημίωσής τους και το σύνολο των εφημεριών να αποζημιώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ