Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχέδια συνεκμετάλλευσης και «διευθετήσεις» επιταχύνει ο ενεργειακός «πόλεμος»

Επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» ετοιμάζει η «Chevron»

Πλατφόρμα γεώτρησης στην ισραηλινή ΑΟΖ. Οσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον των κολοσσών για τη Μεσόγειο, τόσο μεγαλώνουν και οι απειλές για τους λαούς
Πλατφόρμα γεώτρησης στην ισραηλινή ΑΟΖ. Οσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον των κολοσσών για τη Μεσόγειο, τόσο μεγαλώνουν και οι απειλές για τους λαούς
Την παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών που φουντώνουν στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην Ανατ. Μεσόγειο και των «διευθετήσεων» που τη συνοδεύουν, προμηνύει η χτεσινή ανακοίνωση ότι η αμερικανική «Chevron» (ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου) θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του «οικοπέδου» «12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Με φόντο την όξυνση της κόντρας ΝΑΤΟ - Ρωσίας που καθημερινά σφίγγει πολύπλευρα τον κλοιό γύρω από τους λαούς (όπως ανέδειξαν και τα σχέδια της Κομισιόν για μείωση χρήσης αερίου, π.χ. μέσω περιορισμού θέρμανσης σε δημόσια κτίρια τον χειμώνα), χτες, ο πρόεδρος της «Chevron» για Ερευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Αμερική, Κλέι Νεφ, συναντήθηκε με την Κύπρια υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, συζητώντας «τη βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη του 2020, η «Chevron» (έχοντας κατακτήσει πια την 1η θέση ως ισχυρότερη πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, μπροστά και από την «ExxonMobil») ολοκλήρωσε την εξαγορά της «Noble Energy», αποκτώντας έτσι ασφαλέστερο «διαβατήριο» για το ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός των άλλων η εταιρεία έχει διασφαλίσει δικαιώματα εξερεύνησης και σε αιγυπτιακά «οικόπεδα» της Μεσογείου (αλλά και της Ερυθράς Θάλασσας). Η εξαγορά της «Noble» της έδωσε άμεση πρόσβαση στα ισραηλινά κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», όπως και το κυπριακό «Αφροδίτη» («12» της κυπριακής ΑΟΖ).

Κίνηση που οικονομικές ιστοσελίδες εκτιμούσαν τότε πως - σε συνδυασμό με τα μεγάλα μερίδια σε έργα εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε Αυστραλία και Ανγκόλα - αναβάθμιζε δραστικά το «παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο» της «Chevron». Ακόμα, τα ίδια δημοσιεύματα εστίαζαν στα σχέδια της «Chevron» για συγκέντρωση και εξαγωγή του αερίου όλης της Μεσογείου με την Αίγυπτο ως κόμβο, καθώς υπολογιζόταν από τότε ότι η αφρικανική χώρα κατέχει τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής.

Η κίνηση είναι βέβαια ενταγμένη στον αμερικανικό σχεδιασμό για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο, με την αντικατάστασή του από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, σχεδιασμός από τον οποίο προσδοκούν πολλά και οι Ελληνες εφοπλιστές και λοιποί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η γεώτρηση που θα γίνει τους επόμενους μήνες στο «Αφροδίτη» είναι επιβεβαιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστωθούν ξανά τα ευρήματα. Με βάση το σχέδιο που καταρτίστηκε από το 2019 (όπως προβλεπόταν σε συμφωνία τότε με τη «Noble»), το 2025 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη».

Στη χτεσινή ανακοίνωση, που υπογραφόταν από τη θυγατρική της «Chevron» στην Κύπρο («Chevron Cyprus Limited») και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, τονίζεται ότι η γεώτρηση πρέπει να προχωρήσει «λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον ενεργειακό περιβάλλονκαι τη δυνατότητα η Κύπρος και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας της Ευρώπης». Σημειώνεται ακόμη ότι «η "Chevron" βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας βελτιστοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος "Αφροδίτη" μέσω πιθανών συνεργειών με άλλες υποδομές στην περιοχή, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (...) Τα δύο μέρη παραμένουν δεσμευμένα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να επισπευσθούν τα χρονοδιαγράμματα για μεταφορά του πρώτου φυσικού αερίου από το "Αφροδίτη" στην Αίγυπτο και στις ευρωπαϊκές αγορές».

Ας σημειωθεί ότι οι «άλλες συνέργειες» στην περιοχή αποτελούν αντικείμενο πολύπλευρων παζαριών, ειδικά την τελευταία διετία, που επεξεργάζονται στοχευμένα και σχήματα όπως το «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Αυτό ξεκίνησε το 2019 με τη συμμετοχή Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης και την «ομπρέλα» των ΗΠΑ αλλά μεγαλώνει γοργά το ενδιαφέρον για τη διεύρυνσή του (με την ένταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Τουρκίας, όπως επίσης και της Γαλλίας και την επισημοποίηση της συμμετοχής των ΗΠΑ). Μεταξύ άλλων το σχήμα θεωρείται ικανό να συμβάλει στην «ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς», αλλά και να λειτουργήσει ως η βασική «ομπρέλα» για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Αναζήτηση διευθετήσεων «ευεργετικών για ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Με επίδικο αυτά τα σχέδια άλλωστε και το παζάρι με την τουρκική αστική τάξη, σε ό,τι αφορά τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε χτες το Συνέδριο για το «Δίκαιο της Θάλασσας», στο Καστελόριζο.

Διοργανώθηκε από τη λεγόμενη Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) και συμμετείχαν ομογενείς πολιτειακοί γερουσιαστές, βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα, όπως οι Leonidas Raptakis, Stephan Pappas, John Spiros από τις ΗΠΑ, Effie Triantafilopoulos από τον Καναδά, Steve Georganas από την Αυστραλία κ.ά.

Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μίλησε για «θαλάσσιες διαφορές», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών», ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουμε τα οφέλη μιας στάσης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στις διακρατικές σχέσεις» και αναπτύσσει «με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS», την οποία βέβαια δεν έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ. Ενδεικτική και η αναφορά του στις Συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, οι οποίες βέβαια ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους αναγνωρίζοντας μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα.

Προηγουμένως, μιλώντας στο «Newsbomb», κατηγόρησε την Αγκυρα για «αναθεωρητισμό», λέγοντας ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης «στην παρούσα συγκυρία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μην υπάρχει περαιτέρω όξυνση», εκτιμώντας πως «είμαστε πολύ μακριά από μια εγκάρδια συνεννόηση ή ένα κλίμα συζητήσεων».

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διασφάλιση ενός σταθερού αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τα έτερα κράτη της περιοχής, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, θα λειτουργούσαν ευεργετικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έβαλε καθαρά το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο των τέτοιων, επικίνδυνων για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, διευθετήσεων, καθώς θυσιάζονται στον βωμό της ευρωατλαντικής συνοχής κόντρα σε άλλα κέντρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ιδανικά, η προσέγγιση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται επωφελής και από τη μεριά της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, χτες, επί του πεδίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 75 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, ενώ σημειώθηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των «παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου και των τουρκικών χωρικών υδάτων».

Ολα αυτά, λίγο μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, πως θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ, προτρέποντας τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργειακές συμμαχίες με ελληνική συμμετοχή και αμερικανικές ευλογίες(2019-01-19 00:00:00.0)
Οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα(2018-11-14 00:00:00.0)
Φουντώνει ο ενεργειακός ανταγωνισμός(2018-08-08 00:00:00.0)
Τα «τρίγωνα συνεργασίας» και το Κυπριακό(2016-12-24 00:00:00.0)
Εταιρείες κάνουν λόγο για αυξημένες ποσότητες αερίου(2014-11-20 00:00:00.0)
Εντείνονται και οι συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών(2014-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ