Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΜΑ
Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για δημιουργία λατομείου στον Βώλακα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία λατομείου μαρμάρου στον Βώλακα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στους σχεδιασμούς της δημιουργίας λατομείου στη θέση «Καλλίδρομο», καθώς βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου εντός ορίων προστατευόμενης περιοχής «NATURA 2000» και σε οικότοπο προτεραιότητας της οδηγίας 94/43/ΕΕ για τους οικοτόπους.

Μάλιστα, μετά από ομόφωνη σχετική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βώλακα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιούνη μαζική Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βώλακα, στην οποία εκφράστηκε η καθολική αντίθεσή τους στην προοπτική της όποιας επιχειρηματικής - λατομικής δραστηριότητας.

Εντονα επίσης εκφράστηκε η οργή των κατοίκων για τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Σχεδίου Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων για την εκμετάλλευση νέου λατομείου μαρμάρου, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Δράμας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προχώρησε στην εν κρυπτώ άρση των περιοριστικών όρων στην προστατευόμενη περιοχή με Υπουργική Απόφαση, τον Οκτώβριο του 2021, την οποία, κατά την επίσκεψή του στον Βώλακα τον Γενάρη του 2022 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απέκρυψε από τους κατοίκους καθώς τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα προχωρήσει καμία αλλαγή στο καθεστώς προστασίας.

Στην Ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή του μοναδικού δασικού πλούτου της περιοχής, καθώς και να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων της κοινότητας Βώλακα από ενδεχόμενη λειτουργία λατομικής δραστηριότητας στη θέση «Καλλίδρομον».

Αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποίησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας Θράκης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία απαίτησε στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα να μην εφαρμοστεί η ΥΑ, που αίρει περιοριστικούς όρους προστασίας και εντέλει επιτρέπει τη δημιουργία λατομικών ζωνών, όπως και να αναιρεθεί η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας - Περιβάλλοντος επί της ΜΠΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη λατομική δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές(2021-04-20 00:00:00.0)
Να προστατευτεί ο ιστορικός τόπος της Καντάνου στα Χανιά(2020-11-17 00:00:00.0)
«Τρίζουν» τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη(2002-05-11 00:00:00.0)
"Οχι" στην ίδρυση λατομείου γρανίτη(1999-02-13 00:00:00.0)
Κάνει τα δάση λατομεία ο Στέφ. Τζουμάκας!(1998-08-26 00:00:00.0)
Κλείνουν τέσσερα λατομεία στο Κορωπί(1997-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ