Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τρίζουν» τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη

Το νέο θύμα της «πολιτιστικής» κυβερνητικής πολιτικής είναι το Βαλτέτσι, όπου στις 12 και 13 Μάη 1821 έγινε η ιστορική μάχη, για να φτάσει σήμερα στο σημείο να κινδυνεύει άμεσα να χάσει τον ιστορικό χαρακτήρα της από τη λειτουργία τεσσάρων λατομείων και να απειλείται με την κατασκευή ακόμη δύο!

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Απανταχού Βελτετσιωτών «Ο Κολοκοτρώνης», «η οριοθέτηση δύο λατομικών ζωνών Α' και Β' και η λειτουργία τεσσάρων από τα προβλεπόμενα έξι λατομεία στο χώρο της μάχης του Βαλτετσίου και σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου από το σημερινό Βαλτέτσι, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής».

Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, αφού, εκτός από την καταστροφή του ιστορικού τόπου, απειλείται το φυσικό περιβάλλον, έχουν γεμίσει ρωγμές τα σπίτια από τις εκρήξεις, ενώ κινδυνεύει και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχτισε ο Κολοκοτρώνης.

Ο σύλλογος καταγγέλλει ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την εκμίσθωση και δεύτερης λατομικής ζώνης στη θέση Δίκορφο (παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο), αλλά η άμεση αντίδραση των κατοίκων απέτρεψε το διαγωνισμό.

Σε κοινό τους ψήφισμα ο Δήμος Βαλτετσίου και ο Σύλλογος εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των νέων λατομείων και ζητούν την απομάκρυνση των υπαρχόντων. Αύριο, μετά το γιορτασμό της επετείου της μάχης, οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη των λατομείων, θα τα δεντροφυτεύσουν και θα μαζέψουν υπογραφές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ