Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πάμπλουτος Κεραμεικός

Νέα αρχαϊκά ευρήματα στην Ιερή Πύλη

Η Σφίγγα
Η Σφίγγα
Επίσημη παρουσίαση των πρόσφατων ευρημάτων στον Κεραμεικό από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έκανε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, παρόντων του πρέσβη της Γερμανίας, του καθηγητή και ανασκαφέα του χώρου, Νιμάγερ, και στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για τέσσερα γλυπτά που χρονολογούνται στην Αρχαϊκή Εποχή, τα οποία βρέθηκαν σε «δεύτερη χρήση», αφού μάλλον συγκρατούσαν το οδόστρωμα ενός δρόμου που διέσχιζε το νεκροταφείο του Κεραμεικού. Πρώτα βρέθηκε ένας Κούρος που αποδίδεται στον γλύπτη του Διπύλου (τον άγνωστο αρχαϊκό καλλιτέχνη, έργα του οποίου βρέθηκαν κατά το παρελθόν στο Δίπυλο, στη μια από τις δύο εισόδους του Κεραμεικού των Κλασικών Χρόνων και θεωρείται ο πρώτος μεγάλος Αττικός γλύπτης) και το θραύσμα μίας μαρμάρινης σφίγγας.

Η κόμμωση του Κούρου καταδεικνύει μία στενή συγγένεια ανάμεσα σ' αυτόν, την κεφαλή του Διπύλου που είχε βρεθεί παλιότερα και τον Κούρο που εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκαν δύο μαρμάρινα λιοντάρια, το θραύσμα ενός μαρμάρινου κίονα, με ιωνικό κιονόκρανο, και το θραύσμα ενός μεγάλου δωρικού κιονοκράνου, από πωρόλιθο. Ολα τα ευρήματα κείτονταν σε μία σειρά κάτω από το χωματόδρομο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την ανοικοδόμηση του Θεμιστόκλειου Τείχους.

Ο κούρος, όπως βρέθηκε
Ο κούρος, όπως βρέθηκε
Η Σφίγγα χρονολογείται περίπου στο 560 π.Χ. και είναι δίδυμη μιας άλλης Σφίγγας, που βρέθηκε το 1907, λίγο νοτιότερα της δυτικής πλευράς της Ιεράς Πύλης και η οποία βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από τα δύο λιοντάρια, το ένα έσπασε σε δύο τμήματα, ενώ το άλλο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Εως τώρα υπήρχαν λίγα θραύσματα από ταφικά λιοντάρια της πρώιμης αρχαϊκής περιόδου στην Αθήνα. Το καλύτερα διατηρημένο λιοντάρι χρονολογείται στο πρώτο μισό του 6ου αι. π.Χ.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ανασκάπτει τον Κεραμεικό από το 1913. Η ανασκαφή που απέδωσε, τυχαία, τα παραπάνω ευρήματα ήταν προγραμματισμένη, με σκοπό την αποκάλυψη και τον καθαρισμό δύο αρχαίων αγωγών που παροχέτευαν τον Ηριδανό κάτω από την Ιερά Οδό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ