Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάρμεν, η καπνεργάτρια

Μια διαφορετική Κάρμεν θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η ισπανική καλλιτεχνική εταιρεία, «La Cuadra De Sevilla» στο θέατρο του Λυκαβηττού (3-6/6). Πρόκειται για την ανδαλουσιανή όπερα «Κάρμεν», σε σκηνοθεσία του Σαλβαντόρ Τάβορα, ο οποίος προσεγγίζει την ηρωίδα μέσα από την ισπανική παράδοση, όπως μεταφέρθηκε από τις διηγήσεις των προ-παππούδων που δούλευαν στα καπνεργοστάσια. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Η τέχνη είναι εργασία» του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο οποίος θα διαθέσει 8.000 εισιτήρια στους δικαιούχους του. Ειδικά γι' αυτή την παράσταση, οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν εισιτήριο ανεξάρτητα από το αν έχουν αξιοποιήσει άλλες παροχές του Οργανισμού.

Η ισπανική παράδοση, σύμφωνα με τον Τάβορα, θέλει την Κάρμεν εργάτρια σε καπνεργοστάσιο και συνειδητοποιημένη αγωνίστρια, που ξέρει καλά τι σήμαινε να γεννιέσαι φτωχή, γυναίκα και τσιγγάνα σ' εκείνους τους καιρούς. Στην παράσταση αναδεικνύεται ο ηρωισμός, το πάθος, η μοναδικότητα και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της ηρωίδας, που απέχουν πολύ από τη ρομαντική, τραγική Κάρμεν που περιγράφει ο Μπιζέ στην όπερά του.

Στην παράσταση συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μια ορχήστρα με σάλπιγγες και τύμπανα, δύο κιθαριστές, τρεις τραγουδιστές, ένα άλογο και εκπληκτικοί χορευτές φλαμένκο. Η σύλληψη της ιδέας, η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι του Σ. Τάβορα. Μουσική: Σ. Τάβορα, Τζ. Βέρα, Τζ. Σότο, Φρ. Ροντρίγκες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ