Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Η ΕΕ δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»

Κυνική η απάντηση της Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«

Η ΕΕ δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμποδίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύουν όσους εργάτες θέλουν, όπως και όποτε θέλουν, γιατί ο λόγος της δημιουργίας και της ύπαρξής της είναι να υπηρετεί τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους».

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση που κατέθεσε για τις απολύσεις εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Πολτικής, T. Breton, παραδέχτηκε κυνικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων», απαντώντας στην Ερώτηση σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις των 185 εργαζομένων από το μονοπώλιο της «Energean Oil», στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο.

Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί για τη διακοπή της παραγωγής και τις μαζικές απολύσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, ελλείψεις που σχετίζονται με τα αίτια της πυρκαγιάς. Αναδείκνυε ότι επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και έθετε το αίτημα για άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και παύση των διώξεων εναντίον τους.

Η Επιτροπή απαντά ότι «δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις». Παρακάτω, εξηγεί ότι το μόνο που χρειάζεται είναι «οι εκτεταμένες απολύσεις να υπόκεινται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων» και «οι αρμόδιες δημόσιες αρχές να ενημερώνονται πριν τις απολύσεις». Κατόπιν αυτών η εργοδοσία είναι ελεύθερη να απολύει όσους εργάτες θέλει και με τη «βούλα» του «κοινοτικού κεκτημένου», το οποίο όπως τονίζει «δεν εμποδίζει την ουσιαστική απόλυση εργαζομένων»!

Συνεχίζοντας η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει: «Αξίζει να θυμίσουμε με πόση αγωνία περίμενε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την προειλημμένη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), μετά την προσφυγή του μονοπωλιακού ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας "Lafarge - ΑΓΕΤ", για να νομιμοποιήσει τις απολύσεις όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας, ώστε να λυθούν τα χέρια της και να κάνει ακόμα πιο αντεργατικό τον ήδη άθλιο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Η απόφαση του ΔΕΕ έκρινε ότι και αυτό το "φύλλο συκής" του ισχύοντος τότε νόμου, η έγκριση των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας είναι αντίθετη στο "κεκτημένο της ΕΕ", και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υλοποίησε πριν να στεγνώσει το μελάνι, αίροντας και τα τελευταία εμπόδια που είχαν απομείνει. Από εκεί συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη, τις μαζικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και αυτές που ετοιμάζει στη ΛΑΡΚΟ».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Η ΕΕ, οι μηχανισμοί και οι νόμοι της, οι αστικές κυβερνήσεις, υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας μόνο καινούργια αντεργατικά χτυπήματα έχουν να περιμένουν από την ΕΕ και την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα που τους κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, παρουσιάζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει.

Μόνος δρόμος για να νικήσουν οι εργάτες είναι να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοσία της "Energean" και στα στηρίγματά της, την κυβέρνηση και την ΕΕ, στηριγμένοι στην εργατική αλληλεγγύη, στον αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να ακυρώσουν τις απολύσεις, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών τους. Σε αυτόν τους τον αγώνα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι ανυποχώρητος συμπαραστάτης τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ