Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Με στάσεις εργασίας από ξενοδοχοϋπαλλήλους και λογιστές συνεχίζεται το απεργιακό μπαράζ

Το μέτωπο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει το εισόδημα, στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, Σωματεία και Ομοσπονδίες απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, θέτοντας στο επίκεντρο την απαίτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Την επόμενη βδομάδα στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, που οργανώνει την Τετάρτη μέρα δράσης. Επίσης την Τετάρτη σε νέα στάση εργασίας θα προχωρήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούλη.

Νέα στάση εργασίας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής την Τετάρτη

Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) την Τετάρτη 6 Ιούλη και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon» συνεχίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, έχουν πραγματοποιήσει μία απεργία και μία στάση εργασίας. Την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά. Ετσι, προχτές βρέθηκαν έξω από τα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos» στην οδό Μιχαλακοπούλου. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ κλαδική Σύμβαση. Μόνο που η Σύμβαση που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που είναι «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους: Προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Επιβάλλει δουλειά χωρίς ρεπό, όλες τις μέρες της βδομάδας, όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη σε όσους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική, ενώ δεν καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

«Φτάνει πια με τα ξεχειλωμένα ωράρια! Φτάνει πια με την ατελείωτη πίεση, τον τεράστιο όγκο δουλειάς! Φτάνει πια με τον μισθό να εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας και τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στον σταθερό χρόνο εργασίας 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους. Ολα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει επεξεργαστεί σχέδιο Σύμβασης που περιλαμβάνει τους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας σε ελεγκτικές - συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες (λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, πληροφορικάριους, διοικητικούς κ.λπ.), σε λογιστήρια εταιρειών και λογιστικά γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ