Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ηχηρό μήνυμα αγώνα για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς

«Πάγωσε» η παραγωγή σε μια σειρά χώρους δουλειάς, μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής, αποφασιστική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Από προχτές το βράδυ ξεκίνησε η απεργιακή μάχη (φωτ. από εργοστάσιο της «Coca-Cola»)
Από προχτές το βράδυ ξεκίνησε η απεργιακή μάχη (φωτ. από εργοστάσιο της «Coca-Cola»)
Την αποφασιστικότητά τους για αγωνιστική διεκδίκηση κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά συμμετοχής ή νεκρώνοντας μια σειρά μεγάλους βιομηχανικούς χώρους. Μάλιστα, με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους, που κήρυξε την απεργία, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ακύρωσαν τις όποιες προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία.

Με όπλο τη συσπείρωσή τους «πάγωσαν» την παραγωγή στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), στην «Tasty», στον «Κανάκη» στην Ελευσίνα, στον «Μιμίκο» και στον «Κελαϊδίτη» στην Εύβοια κ.α. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως στην «Coca-Cola» στο Σχηματάρι, όπου η εργοδοσία προσπάθησε να σπάσει την απεργία, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, είτε αλλάζοντας βάρδιες σε εργαζόμενους είτε παρατείνοντας το ωράριο των βαρδιών, ώστε να μη συμπέσει η ώρα λήξης της βάρδιας με την έναρξη της απεργίας. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου είχε δηλώσει ότι ...δεν υπάρχει λόγος να απεργήσουν οι εργαζόμενοι, γιατί οι μισθοί που παίρνουν είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που διεκδικεί η Ομοσπονδία! Είχε «ξεχάσει» όμως να αναφέρει ότι πρώτον, οι μισθοί αυτοί δεν αφορούν τους εργολαβικούς εργαζόμενους, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στον κλάδο, και δεύτερον, ότι η ΣΣΕ εκτός από μισθούς περιλαμβάνει και όρους που προστατεύουν μια σειρά δικαιώματα, όπως η ειδικότητα κ.ά.

Στην πρώην ΕΒΓΑ
Στην πρώην ΕΒΓΑ
Επίσης, η εργοδοσία της «Tasty» επιστράτευσε την αστυνομία, η οποία έδωσε το «παρών» στις εγκαταστάσεις της, ενώ έφτασε στο σημείο να συνοδεύει φορτηγά κατά την είσοδό τους στην επιχείρηση, σε μια προφανή προσπάθεια εκφοβισμού αλλά και πρόκλησης των απεργών, με τους τελευταίους ωστόσο να δίνουν την καλύτερη απάντηση, το απεργιακό κλείσιμο της παραγωγής. Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία και το επιχειρησιακό σωματείο έκαναν παρεμβάσεις καταγγέλλοντας και απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας, κάτι που έγινε.

Απεργιακή απάντηση δόθηκε και σε άλλους χώρους, όπως στις εγκαταστάσεις της «Avramar», όπου το επιχειρησιακό σωματείο έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, στην ΕΛΣΑΠ στην Αργολίδα, με καθολική συμμετοχή, και αλλού.

Στα Τρίκαλα έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη», όπου οι εργαζόμενοι απήργησαν μαζικά. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Αρμάγος, γραμματέας του τοπικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και εργαζόμενος στο «Τρίκκη». Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «εδώ και 10 χρόνια δεν είχαμε απλώς καθήλωση μισθών, όπως έγινε σε άλλους εργασιακούς χώρους, αλλά είχαμε και μειώσεις, δύο φορές, που ξεπέρασαν το 40% του μισθού. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε από τους πιο κακοπληρωμένους στον κλάδο, και σε πανελλαδικό επίπεδο και σε επίπεδο νομού Τρικάλων, και αυτά να μην ξέρουμε πότε θα τα πάρουμε. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια πολλές δεκάδες εργαζόμενοι έφυγαν από το "Τρίκκη", αναζητώντας αλλού δουλειά. Φτάνει πια!».

«Elbisco»
«Elbisco»
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν μέσα από χαιρετισμούς που απηύθυναν στη συγκέντρωση τα Σωματεία Μισθωτών Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, ΕΒΕ Καλαμπάκας, Ξυλουργών - Επιπλοποιών, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΦΑΑ, ο Σύλλογος Γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της συγκέντρωσης ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις, με ένα περιπολικό, και στην ερώτηση των εκπροσώπων του Συνδικάτου για ποιο λόγο ήρθαν, απάντησαν ότι «είδαμε κόσμο και ήρθαμε». Μετά τις αντιδράσεις των απεργών, το περιπολικό απομακρύνθηκε.

«Θέλουμε αυξήσεις!»

Σε ανταποκρίσεις της Ομοσπονδίας και επιχειρησιακών σωματείων, που περιλαμβάνουν δηλώσεις συνδικαλιστών, εκφράζεται ατόφια η αποφασιστικότητα των απεργών. Η Μαίρη Πανταζή, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου «Elbisco» στο Πικέρμι, σημείωσε: «Είμαστε σε απεργία. Κλείσαμε αποθήκη, την παραγωγή φρυγανιάς στις τρεις βάρδιες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τις αυξήσεις, παρά το bullying που δεχτήκαμε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι μας εμπόδισαν να μιλήσουμε σε συναδέλφους. Θέλουμε αυξήσεις, 20 χρόνια δεν έχουμε πάρει μία!».

Η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στη «Μιμίκος», είπε: «Εχουμε 100% συμμετοχή στην απεργία. Είναι καθοριστικό. Πάμε δυνατά, για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Ζητάμε υπογραφή ΣΣΕ».

Εργοστάσιο «Τρίκκη» στα Τρίκαλα
Εργοστάσιο «Τρίκκη» στα Τρίκαλα
Ο Σάκης Κουρμουσάς, γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου EMFI, ανέφερε: «Από το βράδυ δίνουμε τη μάχη της κλαδικής ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι απεργούν καθολικά, κόντρα στην προβοκάτσια που πήγε να στήσει η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι απάντησαν αποφασιστικά και δεν δούλεψε η παραγωγή».

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε: «Οι βιομήχανοι έδειξαν ότι δεν θέλουν να υπογράψουν Σύμβαση και σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου δίνουν αποφασιστική απάντηση στην αδιαλλαξία τους».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα με πίστη στο δίκιο μας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της απεργιακής μάχης, η Ομοσπονδία χαιρετίζει τους απεργούς «για την παλικαρίσια στάση που έχουν δείξει μέχρι στιγμής με τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία» και επισημαίνει: «Η επιτυχία της απεργίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα σε έντονο κλίμα τρομοκρατίας από τους βιομηχάνους και την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν μαζικά με απεργία, με αιτήματα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.

Η Ομοσπονδία μας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία συνεχίζουν την προσπάθεια να υπάρξουν εκτός της κλαδικής Σύμβασης και επιχειρησιακές Συμβάσεις στους χώρους δουλειάς με διευρυμένα δικαιώματα». Και καταλήγει:

«Δίνουμε ηχηρό μήνυμα στους βιομηχάνους, στον ΣΕΒ και στην κυβέρνηση ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πίστη στο δίκιο μας. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά. Συγκεντρώνουμε εργατικές μαχητικές δυνάμεις. Θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε».

Η κατάσταση στον κλάδο

Να σημειωθεί ότι η απεργιακή μάχη δίνεται καθότι για τους εργαζόμενους ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η τελευταία κλαδική ΣΣΕ υπογράφηκε το 2009 και στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία έχει επεξεργαστεί, επικαιροποιήσει και καταθέσει 6 σχέδια ΣΣΕ για τους υποκλάδους του κλάδου (παστερίωση γάλακτος, τυροκομία, εμφιαλωμένα ποτά, τυποποιημένα τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες, πτηνοτροφία), που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, από τους οποίους οι 20.000 περίπου δουλεύουν σε επιχειρήσεις στην Αττική.

Με βάση αυτά τα σχέδια έγιναν δύο διαδικτυακές συναντήσεις με εργοδοτικές ενώσεις, στις οποίες έγινε φανερό ότι οι τελευταίες ακολουθούν την τακτική της κωλυσιεργίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ακόμα δεν είναι έτοιμες να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Μια στάση ιδιαίτερα προκλητική όταν στη μεταποιητική βιομηχανία η βιομηχανία Τροφίμων - Ποτών κατέχει την 1η θέση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων (25%), την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον αριθμό εργατών (37%), και τη 2η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών (26%) και την αξία παραγωγής. Την ίδια ώρα ο μέσος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 961 ευρώ (από 1.213 ευρώ το 2010), ενώ πάνω από το 25% των εργαζομένων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ