Copyright 2022 The Associated |
Στη Βουλγαρία την Τετάρτη υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης Πετκόφ με πρωτοβουλία του κεντροδεξιού GERB της αντιπολίτευσης, αλλά και τη στήριξη του «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) που πριν λίγες μέρες είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η αποχώρηση του ΙΤΝ (με την οποία ωστόσο διαφώνησαν 6 βουλευτές, που καταψήφισαν την πρόταση μομφής) έγινε με καταγγελίες για τη συμφωνία που εξετάζουν Σόφια και Σκόπια, ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (βέτο που «παγώνει» και τη συνδεδεμένη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας).
Ο Κ. Πετκόφ αναμένεται πλέον να υποβάλει την παραίτησή του τις αμέσως επόμενες μέρες, για να ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μόλις 6 μήνες μετά την ορκωμοσία του κυβερνητικού συνασπισμού, που προέκυψε μετά από τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε ένα 12μηνο.
Στα τέλη της βδομάδας, ο Πετκόφ δήλωνε αισιόδοξος ότι το κόμμα του (που θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή) θα καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καταρχήν με την εκ νέου στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (με τα οποία βέβαια δεν έλειψαν εντάσεις και διαφωνίες, καταρχήν για τον βαθμό και τον τρόπο εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία).
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σε συνέντευξη που έδωσε στον «Guardian», πριν την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, εξέφρασε «ανησυχίες» ότι αν αποτύχει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η χώρα «θα γίνει πολύ πιο ντροπαλή, μαλακή όσον αφορά τη ρητορική απέναντι στον πόλεμο και μέρος της αποστολής (βοήθειας) προς την Πολωνία (κι από κει στην Ουκρανία) θα μειωθεί απότομα».
Ακόμα, είπε ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να υπογράψει άμεσα νέο συμβόλαιο με τη «Gazprom», παρακάμπτοντας τα όσα προβλέπουν οι αποφάσεις για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία θέλει αληθινά να ανατρέψει την κυβέρνηση, για να δείξει ότι αν κάποιος δεν την παίζει, τότε "πέφτουν" κυβερνήσεις...».
Τα εμπόδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων επιβεβαίωσε και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβάτσεφκσι, ανακοίνωσε επίσημα ότι τα Σκόπια απορρίπτουν την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για έναν συμβιβασμό με τη Βουλγαρία.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας (απέναντι στην οποία είχε εξαπολύσει προηγουμένως κατηγορίες η αντιπολίτευση για ενδοτισμό) έκανε λόγο για πρόταση που «εκβιάζει» και επιχειρεί να «ταπεινώσει» τη χώρα, για σχέδια εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ «ως δεύτερο βουλγαρικό κράτος».
Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία πήγαν στη Σύνοδο με «κοινή γραμμή», καταγγέλλοντας τις «καθυστερήσεις» των Βρυξελλών και τη στάση της Βουλγαρίας.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ αναγνώρισε πως «σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα» για την ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε. Ράμα κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι αν και είναι «χώρα του ΝΑΤΟ, απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!...».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (170 ψήφοι σε σύνολο 240 βουλευτών) πρόταση που κατέθεσε (χωρίς να έχει ανακοινωθεί) η «Δημοκρατική Βουλγαρία» για να αρθεί το βέτο στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η πρόταση προέβλεπε ότι «τίποτε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Βουλγαρία της μακεδονικής γλώσσας» (που η Σόφια χαρακτηρίζει «διάλεκτο»).
Η «Sofia Globe» μετέδωσε ότι το ψήφισμα της βουλγαρικής Βουλής ζητά να δοθούν διευκρινίσεις πάνω στη γαλλική πρόταση (που τα Σκόπια έχουν ήδη απορρίψει στη σημερινή της μορφή), αλλά και να βελτιωθεί προς «υπεράσπιση του εθνικού βουλγαρικού συμφέροντος». Μεταξύ άλλων ζητά να αντιμετωπίζονται οι Βούλγαροι της Βόρειας Μακεδονίας ισότιμα με τις άλλες μειονότητες.
Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία τροφοδοτεί πολιτικές διεργασίες και εκτός Βαλκανίων, στην Ιταλία, με την αποχώρηση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, από το κίνημα των «Πέντε Αστέρων», εξέλιξη που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αναμόρφωση στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
Ο Ντι Μάιο ανέφερε ότι τα «Πέντε Αστέρια» προκάλεσαν σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση «κοινής αποδοχής» του Μ. Ντράγκι και υιοθέτησαν ασαφείς θέσεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Ουκρανικό (σημειώνεται ότι υπήρχαν φωνές στα «Πέντε Αστέρια» αλλά και στη Λέγκα ενάντια στην αποστολή νέων ή βαρέων όπλων στην Ουκρανία).
«Σε αυτήν την ιστορική φάση πρέπει να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες» και «να διαλέξουμε με ποια μεριά της Ιστορίας θα ταχθούμε», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, που αναμένεται να ιδρύσει νέο κόμμα.