Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με ατζέντα - φωτιά μπροστά στις συγκρούσεις του σήμερα και του αύριο

INTIME NEWS

Τις αμέσως επόμενες μέρες, 28 με 30 του Ιούνη συνέρχεται στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου, «οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Μαδρίτη σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας» όπου ο «πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει εκτεταμένες ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις», ενώ «προκλήσεις», όπως η «αυξανόμενη επιρροή και οι διεκδικήσεις της Κίνας», θέτουν επί τάπητος την επικαιροποίηση της «στρατηγικής κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία και μετά, διασφαλίζοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να προσαρμόζεται» σε έναν «πιο ανταγωνιστικό κόσμο».

Με φόντο τα παραπάνω, που προδιαγράφουν την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με 6 επιμέρους θεματικές.

Διάταξη μάχης, «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Η πρώτη αφορά την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ»: «Ως απάντηση στη νέα πραγματικότητα ασφάλειας, η Συμμαχία έχει ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους. Υπάρχουν τώρα πάνω από 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων. Το ΝΑΤΟ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των Σχηματισμών Μάχης του σε οκτώ, που εκτείνονται από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο», αναφέρεται στα σχετικά κείμενα.

Σε συνέχεια αυτών «στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν σημαντικά τη Διάταξη της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα, με περισσότερη παρουσία, δυνατότητες και ετοιμότητα δυνάμεων», ενώ «η διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει κατάλληλο για το μέλλον θα απαιτήσει επαρκείς πόρους και συνεχείς επενδύσεις στην άμυνα», προαναγγέλλοντας και νέες κούρσες εξοπλισμών που θα φορτωθούν οι λαοί.

Απαριθμούν δε ως τομείς άμεσου ενδιαφέροντας: Την κυβερνοάμυνα. Τα όπλα μαζικής καταστροφής. Τη συνδυασμένη κοινή χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική (CBRN) Αμυνα. Την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική Αμυνα. Τις στρατηγικές αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα Σώματα. Την αεροπορική αστυνόμευση. Την επιτήρηση και αναγνώριση με τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS κ.ά.

Σε δεύτερη ενότητα για τη «διατήρηση της υποστήριξης για την Ουκρανία» σημειώνεται: «Οι Σύμμαχοι παρέχουν ισχυρή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία (...) Αυτό βασίζεται σε χρόνια εκπαίδευσης και βοήθειας του ΝΑΤΟ, από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Σύμμαχοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την πρόσθετη θανάσιμη και μη θανάσιμη βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επικρατήσει. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των Συμμάχων θα συναντηθούν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας (σ.σ. σχεδιάζεται να συμμετάσχει και ο Ζελένσκι, έστω μέσω βιντεοκλήσης) και θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα», προεξοφλούν οι ΝΑΤΟικοί, προαναγγέλλοντας «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Βασικό κομμάτι της συζήτησης βέβαια θα αποτελέσει η επικύρωση της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ (το σημαντικότερο κείμενο μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας), η οποία, όπως σημειώνουν, «θα αξιολογεί το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας μας και θα επιβεβαιώνει τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα καθορίσει τις κοινές θέσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης έναντι της Ρωσίας και των αναδυόμενων προκλήσεων, και για πρώτη φορά, θα ασχοληθεί επίσης με την Κίνα», όπως ξεκαθαρίζουν.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Στρατηγική Αντίληψη - η οποία ανανεώνεται κάθε περίπου 10 χρόνια - εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010, με τους ΝΑΤΟικούς να τονίζουν ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει θεμελιωδώς την τελευταία δεκαετία και ο στρατηγικός ανταγωνισμός αυξάνεται...».

Βασική πλευρά της νέας στρατηγικής είναι τα σχέδια για ένα «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» με απλωμένα τα πλοκάμια και τις συμμαχίες του παντού όπου πυρώνεται κόντρα με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο: «Σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας, η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με ομοϊδεάτισσες χώρες και οργανισμούς. Η εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ με την ΕΕ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει ιστορικές αποφάσεις για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τη σημασία της πολιτικής των Ανοιχτών Θυρών. Στη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξη προς τη Γεωργία και άλλους εταίρους για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Οι ηγέτες των εταίρων μας στη ζώνη της Ασίας - Ειρηνικού, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», επισημαίνουν στα κείμενά τους.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, μπαίνουν για εξέταση επιμέρους θέματα όπως οι σχέσεις με ΕΕ, Φινλανδία, Σουηδία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία και τους εταίρους Ασίας και Ειρηνικού. Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μέσα από σχήματα όπως ο Μεσογειακός Διάλογος και η Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ σε ξεχωριστή ενότητα σχετικά με τη «Διατλαντική ενότητα και αλληλεγγύη της Συμμαχίας», επί τάπητος μπαίνει το ζήτημα της ΝΑΤΟικής συνοχής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Περισσότερο από ποτέ, το ΝΑΤΟ είναι η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας», σημειώνουν μεταξύ άλλων στα προπαρασκευαστικά κείμενά τους οι ΝΑΤΟικοί.

Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλα τα μήκη και πλάτη

Παράλληλα, ανοίγοντας τη βεντάλια της παρέμβασης σε όλους τους τομείς, οι ΝΑΤΟικοί σημειώνουν: «Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή προσαρμογή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτές περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια. Μια ευρεία προσέγγιση της ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης μια ισχυρή εστίαση στην ανθεκτικότητα - την πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ».

Εξ ου και προεξοφλούν ότι οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας «θα λάβουν αποφάσεις για να διατηρήσουν το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων μέσω του νέου Defense Innovation Accelerator (σ.σ. πλέγμα ερευνητικών δομών) για τον Βόρειο Ατλαντικό, και του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο Καινοτομίας, για να υποστηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να αναπτύξουν λύσεις αιχμής σε προκλήσεις ασφάλειας».

Ανάμεσα σε αυτές τις προκλήσεις κατονομάζουν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κυβερνοάμυνα, τον «ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια», την «ανθεκτικότητα και πολιτική ετοιμότητα» με βασικό τους στόχο πολιτικές υποδομές κρίσιμης και διττής σημασίας (για χρήση και από τα στρατεύματα), όπως δίκτυα τηλεπικοινωνιών, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ., να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων ανταγωνιστικών τους ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ