Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση

Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που συζητιούνται αυτήν τη βδομάδα στη Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχει άλλωστε ούτε ένα πεδίο από όσα συζητάει η Σύνοδος το οποίο να μη φέρει το αποτύπωμα της ελληνικής εμπλοκής:

Στο Ουκρανικό, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πέρα από όλες τις κρίσιμες «υπηρεσίες» έχει στείλει στο Κίεβο όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός και καλύπτουν όλα επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, 3.200.000 φυσίγγια, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», 17.000 βλήματα των 155 χιλιοστών κ.ά., ενώ προχωρά τη διαδικασία και για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, με βάση και τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, έχει στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Ακτιο, όπως και όποια άλλη υποδομή τής ζητηθεί. Από τις ζώνες αυτές μετακινούνται μέσα, πυρομαχικά και προσωπικό προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Σηκώνονται κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ για συλλογή εικόνας και πληροφοριών, που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στις κεντρικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ.

-- Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη και ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη, συνεισφέρει τους πάνω από 40.000 στρατιώτες που έχουν τεθεί υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ (η Δύναμη Ταχείας Απόκρισης - NRF), με την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων. Επιπλέον, στο νεότευκτο Συγκρότημα Μάχης («Βattlegroup») που έστησε το ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία η κυβέρνηση ενέταξε Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR», συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και, φυσικά, μπαίνοντας στο στόχαστρό τους. Εξάλλου, πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό είναι προς διάθεση στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG2 και SNMCMG2, όπως και για την ευρωατλαντική αποστολή στη Μεσόγειο «Sea Guardian».

Στο ενδιάμεσο, τα αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυναμεων προσαρμόζονται (με νέες Διευθύνσεις, ή αναδιάταξη υφισταμένων) σε κρίσιμα για τη λυκοσυμμαχία ζητούμενα, όπως οι Ειδικές Επιχειρήσεις, η Αντιπυραυλική - Αντιαεροπορική Αμυνα, ο Κυβερνοπόλεμος, οι επιχειρήσεις στο Διάστημα, ενώ συμμετέχουν και στο ΝΑΤΟικό «Ταμείο Καινοτομίας».

Περιττό βέβαια να πούμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η σημερινή, έχουν κατακτήσει το «χρυσό» σε ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, με πάνω από 4 δισ. κάθε χρόνο.

-- Παράλληλα η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει πόρτες στην κινεζική «διείσδυση», με χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα προέκρινε ευρωατλαντικής προέλευσης τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, αντί κινεζικού, αποσπώντας την ευαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ πρωτοστατεί και στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο.

-- Την ίδια ώρα μετέχει στο φράγμα που στήνουν οι Ευρωατλαντικοί σε όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, στο Ιράν κ.ο.κ., με τα «τριμερή σχήματα», αναπτύσσοντας σχέσεις με χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας στοιχεία «Patriot» μέχρι τη Σαουδική Αραβία, ενώ πρωτοστατεί και στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων.

Τέλος, κάνοντας πράξη το ΝΑΤΟικό θεώρημα ότι η λυκοσυμμαχία είναι «η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις», μετέχει στον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» ο οποίος στήθηκε το 2020 στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, μέρος και αυτός των μηχανισμών για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ