Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χορηγός

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον ιό ή αισθάνεται «άβολα» ξέροντας ότι αυτός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα γύρω του, τότε η σύσταση της κυβέρνησης είναι να κάνει το εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να εγγυάται ότι θα προσφέρει κάποια προστασία! Δηλαδή, παρουσιάζει το εμβόλιο περίπου ως «πλασέμπο» (εικονικό φάρμακο), κάτι σαν αγχολυτικό, που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να σου πάρει από το μυαλό τις μαύρες σκέψεις για την πανδημία και τον κορονοϊό. Η στάση αυτή της κυβέρνησης και των επιστημονικών της επιτροπών είναι συνέχεια της διαχείρισης της πανδημίας με κριτήρια ανορθολογικά και αντιφατικές «συνταγές», επειδή προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά της οικονομίας, στην προκειμένη περίπτωση του τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ο λαός παραμένει εκτεθειμένος στον ιό και στα συμπτώματά του, που δεν είναι καθόλου ήπια, ενώ και το εμβόλιο απαξιώνεται ως όπλο κατά της πανδημίας, τροφοδοτώντας ανορθολογικές απόψεις γύρω από τον εμβολιασμό και επιβεβαιώνοντας ότι ο μεγαλύτερος «χορηγός» τους είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Το μαύρο άσπρο...

Ομοβροντία δημοσιευμάτων - «καρμπόν» παρουσιάζουν την Αλεξανδρούπολη σαν μια «όαση» ανάπτυξης, εξαιτίας της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, που άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση μόνιμης δύναμης ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην πόλη. Πολιτικοί παράγοντες και αστικά ΜΜΕ υπόσχονται ...ποταμούς χρήματος από επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, αλλά και για τις ανάγκες διαβίωσης και αναψυχής των ΝΑΤΟικών που θα καταλύσουν στην πόλη. Ολα αυτά σαν προκάλυμμα, για να καταπιεί ο λαός αμάσητη τη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που συζητιέται η ενίσχυση της μόνιμης στρατιωτικής δύναμης των Αμερικανών στην περιοχή, αλλά και η κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων μέσα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το «Ελντοράντο» όμως που περιγράφουν, δεν αφορά τους βιοπαλαιστές της περιοχής, αλλά τα μονοπώλια της Ενέργειας και των μεταφορών. Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια, τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα που φτιάχνονται για να εξυπηρετούνται στρατιωτικές και εμπορικές ανάγκες, ενώ μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε στόχο των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, όσο οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

... στη Σούδα του Βορρά

Το «καλώς ήρθε το δολάριο» γίνεται προσπάθεια να αγκαλιάσει και τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής, στους οποίους καλλιεργούν προσδοκίες ότι θα τονώσουν τους τζίρους τους από τη μόνιμη ή περιοδική παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, φέρνοντας μάλιστα και το παράδειγμα των Χανίων και της Σούδας. Μια τέτοια σύγκριση, όμως, μάλλον το εντελώς αντίθετο επιβεβαιώνει και όχι τα δήθεν «οφέλη» από την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Για παράδειγμα, οι τσαμπουκάδες και τα νταηλίκια είναι συχνό φαινόμενο στα Χανιά, με πρωταγωνιστές ΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες καταγράφηκε μέχρι και παρενόχληση μιας νεαρής μαθήτριας από μεθυσμένο Αμερικανό, πλήρωμα αεροπλανοφόρου που «ξεκουραζόταν» στην πόλη, ο οποίος μπούκαρε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε με τους γονείς της. Μπροστά στους κινδύνους που διατρέχει ο λαός και η νεολαία από τη ΝΑΤΟποίηση του λιμανιού και της πόλης, κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια «για μια χούφτα δολάρια» που του υπόσχονται κυβέρνηση, αστικά κόμματα και Τοπική Διοίκηση. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δεν έχουν καμιά θέση στην Αλεξανδρούπολη και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει με τον αγώνα του ο λαός της πόλης.

Φιλοσοφώντας

Οποιος έχει ακούσει για τον Σλαβόι Ζίζεκ, τον αυτοαποκαλούμενο «ριζοσπάστη αριστεριστή φιλόσοφο», θα θυμάται ότι το 2014 «προσευχόταν στον θεό να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», κατά δήλωσή του. Αργότερα, βέβαια, έγινε ένθερμος οπαδός του Βαρουφάκη, στον οποίο έστειλε και μήνυμα στήριξης πριν τις τελευταίες εκλογές. Στο παλμαρέ του έχει κι άλλες ηχηρές παρεμβάσεις, μεγαλύτερης εμβέλειας. Για παράδειγμα, το 2016 δήλωνε ότι θα ψήφιζε Τραμπ αν ήταν Αμερικανός, επειδή ήταν «μικρότερο κακό» από την Κλίντον. Τώρα ο Ζίζεκ «ξαναχτύπησε» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε σε άρθρο του στον «Guardian» ότι «σήμερα δεν μπορεί να είναι κανείς αριστερός αν δεν στέκεται κατηγορηματικά πλάι στην Ουκρανία» και ότι «το λιγότερο που τους οφείλουμε (στην Ουκρανία) είναι πλήρη υποστήριξη, και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ - αλλά όχι ως επέκταση της πολιτικής των ΗΠΑ». Καμία πρωτοτυπία δεν διεκδικεί το «τοτέμ» των απανταχού οπορτουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, που αποτελούν άλλωστε το καλύτερο πλυντήριο του ΝΑΤΟ και των δολοφονικών του σχεδιασμών. Ειδικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκαν πλήρως οι διακλαδώσεις της σοσιαλδημοκρατίας με τους ΝΑΤΟικούς υπονόμους. Οπως και στη χώρα μας άλλωστε, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει τα «δόξα τω ΝΑΤΟ» και «δόξα στην Ουκρανία» με την ...ευχή να ενισχύσει η ΕΕ τον «αυτοτελή» της ρόλο, για να αποτελέσει τάχα «αντίβαρο» των ΗΠΑ μέσα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 25 Ιούνη

1826 Στη μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους στα στενά του Αρμυρού Μανιάτες. Μετά απ' αυτό ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.

1876 Στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6) οι Ινδιάνοι Ντακότα, Σεγιέν και Αράπαχο κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του. Πρόκειται για μία από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά τον «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού» το 1876.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης, ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.

Κυριακή 26 Ιούνη

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που πήρε και το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ), η οποία στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η ΚΕ του ΕΑΜ καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαβρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Motor Oil», η οποία επιδιώκει να πάρει το μισό από το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ