Eurokinissi |
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα σχετικά Συμπεράσματα, «η ΕΕ διατηρεί τη σταθερή της δέσμευση να προσφέρει πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το φυσικό της δικαίωμα να αμυνθεί κατά της ρωσικής επίθεσης και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να ενεργήσει ταχέως για περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης», στέλνοντας κι άλλον, πιο σύγχρονο και πιο θανατηφόρο οπλισμό.
Εξάλλου, το ΕΣ αναγνώρισε την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας κι αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις δύο πρώτες, για δε την τρίτη δηλώνει έτοιμο να της χορηγήσει αυτό το καθεστώς «όταν θα έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τις προτεραιότητες που αναφέρονται στη γνώμη της Επιτροπής για την αίτηση προσχώρησής της».
Στο μεταξύ, στην ξεχωριστή Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών τους, αναδείχτηκαν ξανά οι δυσκολίες να «περπατήσει» ο σχεδιασμός της ΕΕ στην περιοχή, λόγω σφοδρών αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, εξ ου και για άλλη μια φορά δεν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Αναφέρεται στα σχετικά Συμπεράσματα ότι «η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη προσήλωσή της στην προοπτική προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ζητεί την επιτάχυνση της διαδικασίας προσχώρησης»...
Στα Συμπεράσματα γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, με το ΕΣ να εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της», καλώντας την «να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ», «να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τα γνωστά «ευχολόγια», την ώρα που με πρόταγμα την ευρωΝΑΤΟική σταθερότητα και συνοχή στην Ανατ. Μεσόγειο, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.
Το ΕΣ έκανε και «στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις της ΕΕ με τους «εταίρους» της στην Ευρώπη, με στόχο τη «σύσταση ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», προκειμένου «να υπάρξει μια πλατφόρμα πολιτικού συντονισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες όλης της ηπείρου», που τελικά «θα μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις». Προς τούτο «θα επιδιωχθεί η προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος ώστε να ενισχυθούν η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Την Παρασκευή έγινε ειδική Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ, για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών στην Ενέργεια, ενώ συζητήθηκαν και οι ειδικές ανά χώρα «συστάσεις», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, κατ' εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που καταδυναστεύουν τα λαϊκά στρώματα.
Αυτά με φόντο τις σφοδρές συνέπειες από τον πόλεμο κυρώσεων και αντικυρώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη με θύματα πάλι τους λαούς και «προειδοποιήσεις», όπως του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, πως ο Βλ. Πούτιν «θέλει να διαλύσει τη Γερμανία» (!) και πως εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι. «Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό», τονίζει ο Χάμπεκ.
Επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν από τη Σύνοδο προϊδέασε για τα χειρότερα που έρχονται λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού» και «οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ότι εκφράστηκε εκεί «ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού», ενώ παρέπεμψε σε ευρωενωσιακές αποφάσεις κάπου τον Οκτώβρη. Δεν περπάτησαν δηλαδή - λόγω αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ - ούτε τώρα προτάσεις, όπως αυτή που στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Μόνο «έχει ωριμάσει η σκέψη ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου και να γίνει η αποσύνδεση τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», όπως είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς την μια «δουλειά περίπλοκη», με την ευχή να είναι «έτοιμη ως το τέλος του καλοκαιριού» προκειμένου να παρθούν αποφάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, ενώ για τα Δυτ. Βαλκάνια στηλίτευσε τις «καθυστερήσεις» που παρατηρούνται στην ενταξιακή διαδικασία για τις χώρες τους.
Για την Τουρκία δήλωσε ότι η κυβέρνηση καλύπτεται «απόλυτα» από τα Συμπεράσματα του ΕΣ και έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ζητώντας «αποκλιμάκωση» με «καλόπιστο» και «παραγωγικό διάλογο» με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ως βάση για το διμερές παζάρι, προκειμένου «να επιλύουμε τα θέματα τα οποία έχουμε». Εμφανίστηκε εξάλλου διαθέσιμος για συνάντηση με τον Ερντογάν, πιθανόν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τις επόμενες μέρες στη Μαδρίτη.
Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη «δουλειά της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση».