Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Παράλληλες» διεργασίες υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία

Η Αλβανία ζητά από το Κίεβο να αναγνωρίσει άμεσα το Κόσοβο

Στο Κίεβο έφτασαν προχτές ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρ. Αμπάζοβιτς, διαμηνύοντας την ετοιμότητα των κυβερνήσεών τους για συμβολή στην «ανοικοδόμηση της περιοχής».

Μεταξύ άλλων, ο Ράμα αναφέρθηκε σε «έξι χώρες» που υπάρχουν στα Δυτικά Βαλκάνια ζητώντας από την κυβέρνηση Ζελένσκι να αναγνωρίσει άμεσα το Κόσοβο. Σημειωτέον, ο Ράμα σε πρόσφατες δηλώσεις του για την επέτειο απόσχισης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου από τη Σερβία, αναφέρθηκε σε «μια νέα εποχή που άνοιξε για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, με την είσοδο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, μιλώντας στο «politico.eu», ο Ράμα έκρινε σκόπιμο να παρατηρήσει την «πολύ διαφορετική θέση» στην οποία βρίσκεται η Σερβία, «λόγω της ιστορίας της, λόγω των ειδικών δεσμών της με τη Ρωσία». Σημείωσε μάλιστα ότι «η υπερβολική πίεση της Δύσης στη Σερβία θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», για να καταλήξει ότι «μερικές φορές πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τους άλλους και να καταλάβουμε τι συμβαίνει, διαφορετικά δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτήν την κοινότητα ενωμένη για υψηλότερους και καλύτερους στόχους (...) Νομίζω ότι η Σερβία βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Σίγουρα όχι με την ταχύτητα που ίσως μας αρέσει ή επιθυμούμε. Αλλά πιστέψτε με, τα άλλα σενάρια είναι πραγματικά πολύ άσχημα για όλους και, ειδικά, γι' αυτήν την περιοχή».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, επέκρινε τον δυτικό κόσμο ότι «δεν νοιάστηκε για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, αλλά τώρα νοιάζονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο κόσμος κινείται εντελώς προς την αποσταθεροποίηση» και ότι «υπάρχουν λίγοι ηγέτες που μπορούν να πάρουν αποφάσεις», καταλήγοντας ότι «κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 2 ή 3 σοβαροί ηγέτες σήμερα στον κόσμο: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ερντογάν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ