Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αυτοαπασχολούμενοι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ

Στην ανάγκη συμπόρευσης και των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Αχαΐας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Πάτρα η ΚΟΒ ΕΒΕ της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική του παρέμβαση αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους έμπορους και επαγγελματίες, μπροστά και στις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

«Κάθε τέτοια αναμέτρηση παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε, εξηγώντας ότι «τα αποτελέσματα θα αξιοποιούνται ανάλογα: Είτε για την καλλιέργεια αυταπατών, είτε για τη χειραφέτηση των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων από την πολιτική που τους συσσωρεύει χρέη, προβλήματα και αδιέξοδα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες σήμερα ώστε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να αντιπαρατεθούν με την ασκούμενη πολιτική, καθώς ο αγώνας που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν εργαζόμενοι σε χώρους όπως η COSCO, η ΛΑΡΚΟ και η «e-food», όπως και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δείχνει τον δρόμο θετικών δειγμάτων οργάνωσης της πάλης και αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να έχει.

Στάθηκε στις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις εξελίξεις με την ακρίβεια στην Ενέργεια, ως αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, επίσης με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον λαό από την εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν, καθώς και με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες διαχρονικά, με αποτέλεσμα τη δυσκολία επιβίωσής τους.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για 100% φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και του «ψηφιακού μετασχηματισμού» τους, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι οι προϋποθέσεις που θέτουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν «ακουμπάνε» τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια (σε τζίρο ή από δανεισμό) για τέτοιου είδους επενδύσεις. Επί της ουσίας, εξήγησε, πρόκειται για μέτρα που εξυπηρετούν ξανά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Για τα προβλήματα βεβαίως ευθύνονται οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζουν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά ευθύνεται η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς και των νόμων της. Δηλαδή ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, σε έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό κερδών. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένας μπακάλης μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Απέναντι σ' αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων, που συνθλίβει και τον αυτοαπασχολούμενο, είτε λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, σήμερα διέξοδο αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ: Οργάνωση της οικονομίας και της παραγωγής με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αναπτύσσοντας το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας γι' αυτόν τον σκοπό, και όχι με βάση το πώς θα εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των ανταγωνισμών τους», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας με παραδείγματα ότι μόνο από μια τέτοια πορεία μπορούν να υπάρχουν και επιμέρους κατακτήσεις σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ